Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Laibach: Zaradi strahu pred okužbo s koronavirusom so se jih izogibali

Teja Pelko, 25.02.2020 21:40:56

Zasedba Laibach je z gosti v nemški prestolnici med 8. in 10. februarjem izvedla glasbeno-gledališki projekt Wir sind das Volk – ein Musical po besedilih vzhodnonemškega avtorja Heinerja Müllerja.

Delite na:
Laibach: Zaradi strahu pred okužbo s koronavirusom so se jih izogibali
Laibach Laibach

Ta je leta 1990 (leto dni po padcu Berlinskega zidu) izjavil: »Ko zaslišim besedo ljudstvo, takoj postanem nezaupljiv. To ni moje ljudstvo. Zelo dobro sem razumel, zlasti lansko jesen, zakaj je Brecht vselej vztrajal, da bi govorili 'prebivalstvo' namesto 'ljudstvo'. Seveda pa je slogan v obliki 'Mi smo eno prebivalstvo' neuporaben, prav ničesar ne podžge.« Od takrat je izraz ljudstvo doživelo globoke politične spremembe – ne le v Nemčiji, ampak tudi v Evropi in ZDA. Ponovno se je pokazala etnična zmožnost te besede – postala je instrument nacionalistične in rasistične izključenosti. V nekakšni globalni regresiji so se (desni, pa tudi levi) populisti združili s fantazmo etnične, kulturne ali verske enotnosti.

Laibach 2
Zasedbi na odru družbo delajo tudi gostje (na fotografiji je igralka in režiserka Susanne Sachsse).
Tomislav Gangl

Predstava Wir sind das Volk – ein Musical je naposled združila tisto, kar je že od nekdaj spadalo skupaj, Laibache ter nemškega dramatika in pesnika Heinerja Müllerja. Osnutek je nastal v sodelovanju z režiserko in predsednico mednarodnega društva Heiner Müller iz Berlina, Anjo Quickert.  

»Tako Heiner Müller kot Laibach se resnično spopadajo s temi travmami iz zgodovine 20. stoletja. Nasilje je del te zgodbe in spada tudi v našo trenutno družbo. Slovenska zasedba Laibach ve, kako je mogoče z grozečim patosom spraviti množice na noge,« je za radio Deutschlandfunk pojasnila Quickertova.

Laibach 3
Plakat za glasbeno-gledališki projekt Wir sind das Volk – ein Musical
last izvajalcev

Sodeč po odzivih občinstva je imela povsem prav. »Vse tri predstave oziroma koncerti v znamenitem berlinskem gledališču HAU1 so bili takoj razprodani. Odzivi občinstva so bili odlični. Zaradi velikega zanimanja se za jesen pripravljajo še štiri ponovitve,« je za Vklop Stop razkril Jani Novak, idejni vodja skupine Laibach, ki je sicer redna gostja v Berlinu, tokrat pa so jih sprejeli manj toplo kot običajno. »V nemško prestolnico je skupina Laibach prispela skoraj direktno iz Avstralije in Hong Konga, kjer smo pred tem imeli krajšo turnejo šestih koncertov, zato so se nas v Berlinu zaradi strahu pred okužbo z novim koronavirusom najprej vsi na daleč izogibali,« nam je zaupal Jani. Za zdaj se jim »izogibajo« tudi slovenski organizatorji dogodkov, saj vabila za predstavitev muzikala Wir sind das Volk še niso dobili, zato pa zanj že potekajo dogovori na Poljskem, v Nemčiji, na Nizozemskem in v Švici.

Laibach 1
Skupina Laibach redno nastopa v Berlinu
Dorothea Tuch

V uro in pol trajajočem muzikalu poleg zasedbe Laibach nastopajo še Agnes Mann, Susanne Sachsse, Cveto Kobal, Sašo Vollmaier, Godalni kvartet Dissonance (Janez Podlesek, Matjaž Porovne, Oliver Dizdarević in Klemen Hvala), The Stroj ter Peter Mlakar kot posebni gost.

foto: Dorothea Tuch, Tomislav Gangl in arhiv izvajalcev)

Skupina Laibach redno nastopa v Berlinu, tokrat pa je na povabilo mednarodnega društva Heiner Müller iz Berlina v znamenitem berlinskem gledališču HAU1 predstavila projekt Wir sind das Volk – ein Musical. Čeprav je produkcija napovedana kot muzikal, gre v resnici za koncert.