mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kvartet Pušeljc: »Rekli so nam, da smo lepi kot pušeljc«

Alesh Maatko, 13.09.2020 10:30:31

Jutri izide nova številka revije ★★★ NOVA ★★★, za pokušino pa del intervjuja s fanti iz kvarteta Pušeljc.

Delite na:
Kvartet Pušeljc: »Rekli so nam, da smo lepi kot pušeljc«
Šopek simpatičnih mladeničev sredi 20. let iz okolice Celja deluje uradno od leta 2016. Rok Mlinar

David Bevc, Blaž Gobec, Gregor Kolar in Sebastijan Bevc so prepoznavni kot mojstri štiriglasnega petja ob kitari. Izvajajo žanrsko pisan repertoar, od ljudskih, narodno-zabavnih in popevkarskih zimzelenčkov do domačih in tujih pop hitov, predvsem pa avtorske pesmi, med katerimi je tudi sveža melodija Zate, ki pa ima zelo zanimivo zgodbo.

Če začnemo kar pri »pušeljcih« ... Kdaj ste kakšnega prejeli oziroma ga podarili?

Imamo to srečo, da na koncertih tu pa tam v zahvalo prejmemo kakšnega. Seveda to »uslugo« na naših koncertih vrnemo. Vsem dekletom, ki so v občinstvu, podarimo cel pušeljc – ne le rožo. Pa tudi zasebno ob posebnih priložnostih podarimo kakšno rožo ali pušeljc našim dekletom.

Kaj pa, če govorimo o glasbenem Pušeljcu? Kako se je sploh začela vaša glasbena pot?
To je za nas vedno zelo težko vprašanje, ker dejansko ne vemo natančno, kdaj smo začeli projekt Kvartet Pušeljc. David, Blaž in Sebi smo prijatelji iz otroštva, z Gregorjem smo se začeli družiti v gimnaziji. In mi smo na vsakem praznovanju, vsakem druženju pač peli. Zato, ker smo vsi vsaj malo glasbeniki po duši in nam je bilo to fajn. Kot uradni začetek pa štejemo nastop v domači dvorani Kulturnega doma Šmarje, na koncertu ene izmed lokalnih glasbenih skupin. To je bilo novembra 2016.

Kaj pa izbira imena?
Tudi to je bila podobna situacija kot pri prejšnjem vprašanju. Nekaj časa smo po domačih rojstnih dnevih prepevali brez imena, ker se nam še sanjalo ni, da bomo nekoč peli, kot pojemo zdaj. In na nekem praznovanju so nam rekli, da smo lepi kot pušeljc. Všeč sta nam bila stara slovenska beseda pušeljc ter seveda kompliment in od takrat smo Kvartet Pušeljc.

Kako bi opisali vaš glasbeni slog?
Naš primarni glasbeni slog je štiriglasno petje ob spremljavi kitare. Žanrsko se pa ne bi mogli opredeliti. Vleče nas v slovenski in tuji pop, zelo radi ohranjamo in prepevamo slovensko ljudsko pesem, dotaknemo pa se tudi prelepih dalmatinskih melodij. Zelo dobro vprašanje je tudi, kam bi uvrstili naše avtorske pesmi. Nekateri nas imajo za »oberkrainerje«, nekateri rečejo, da smo iz zabavnih vod, spet tretji, da izvajamo pop. Kakor želite. Mi se s tem ne obremenjujemo in delamo tisto, kar nam je všeč.

kvartet-pušeljc
Družiti so se začeli v srednji šoli, najprej so peli kar tako, za dušo, potem nekajkrat za najbližje, kot Kvartet Pušeljc pa so prvič nastopili pred petimi leti.
Rok Mlinar

Koliko avtorskih pesmi ste že izdali ter seveda katere?
V dobrih treh letih smo izdali pet avtorskih skladb. Če grem po vrsti so to: Draga moja, Ljubim, Vsaj malo, Punca tebi in Zate. Veseli nas, da smo čedalje bolj prepoznavni tudi po ustvarjanju lastne glasbe in da si zdaj v kakšni radijski ali TV-oddaji »po željah« kdo naroči tudi kakšno našo.

Katera pa je tista, za katero menite, da vas je najbolj zaznamovala?
Draga moja. Ker je bila naša prva in, kot pravijo, prve ne pozabiš nikoli. Takrat še pravzaprav nismo vedeli, v kaj se spuščamo. David je napisal glasbo in besedilo, brez aranžmaja smo šli posnet pesem in videospot ter vse to objavili na družbenih omrežjih. Nismo imeli visokih pričakovanj. A do danes je ta skladba nabrala že več kot pol milijona predvajanj na YouTubu, kar je za nas velik uspeh. Prijela pa se je tudi med našimi poslušalci. Na vsakem nastopu jo zapojemo vsaj enkrat, če ne dvakrat – na željo občinstva.

Seveda ob tem ne moremo mimo nove pesmi Zate, ki jo je spremljalo, vsaj kar se tiče videozgodbe, pestro dogajanje, kajne?
Drži. David Belina in Igor Pečoler sta zasnovala vrhunski scenarij, ki pa je terjal tri snemalne dneve. Zapletlo pa se je že pri prvem ... 

... kako in zakaj, ter še več pa preberite v novi reviji ★★★ NOVA ★★★ - tudi na spletu.

Video novega spota kvarteta Pušeljc pa si oglejte pod člankom.