900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kostumografske napake v filmskih uspešnicah

T. J., Vklop, 18.01.2019 19:01:35

Prepričani smo, da se prav vsi, ki na kakršenkoli način sodelujejo pri produkciji filmov, na vso moč trudijo, da bi ustvarili čim boljši izdelek. Ker moraš biti pri nastajanju filmov pozoren na vse mogoče stvari, celo na najmanjše podrobnosti, ki jih običajni gledalci sploh ne opazijo, pa seveda prihaja do nerodnih spodrsljajev, ki si jih včasih privoščijo tudi kostumografi. Predstavljamo vam nekaj uspešnih filmov, v katere so se prikradle napakice, povezane s kostumi in nekaterimi drugimi predmeti.

Delite na:
Kostumografske napake v filmskih uspešnicah
Reševanje vojaka Ryana Profimedia

Reševanje vojaka Ryana

Napako, ki so si jo privoščili kostumografi, najdemo celo v filmskih klasikah, kakršna je vojna drama Reševanje vojaka Ryana, v kateri je svoj razkošen igralski dar znova dokazal Tom Hanks. Nekateri od padalcev v drugi svetovni vojni namreč nosijo črne škornje, v ameriški vojski pa so do leta 1950 uporabljali le rjave škornje. Ja, hudič se pač včasih skriva v podrobnostih.   

Pogumno srce

Biografska zgodovinska drama Pogumno srce se dogaja v 13. stoletju. Glavni junak William Wallace, ki ga upodablja Mel Gibson, nosi kilt, kar je klasična kostumografska napaka. Kilt so začeli na Škotskem nositi šele v 16. stoletju.

pogumno srce.jpg
Pogumno srce
Profimedia

Robin Hood: Princ tatov

Pri ustvarjanju pustolovske akcijske drame Robin Hood: Princ tatov, ki je premiero doživela leta 1991, je prišlo do časovne napake, ki znaša več stoletij. Naslovni junak, ki ga je odlično odigral Kevin Costner, svojemu spremljevalcu Azeemu, ki ga je upodobil Morgan Freeman, pokaže teleskop. Ob tem velja spomniti, da se film dogaja v 12. stoletju, teleskop pa so izumili šele v 17. stoletju.    

robin hood-princ tatov.jpg
Robin Hood-princ tatov
Profimedia

The Doors

V biografski glasbeni drami The Doors, ki govori o istoimenski ameriški rockovski skupini, se napaka skriva v sončnih očalih. Val Kilmer nosi model sončnih očal znamke Ray-Ban, ki je na trg prišel leta 1980, sloviti glasbenik Jim Morrison, ki ga Val upodablja, pa je umrl že leta 1971.

the doors.jpg
The Doors
Profimedia

Django brez okovov

Tudi v močno hvaljenem in večkrat nagrajenem vesternu Django brez okovov se skriva kostumografska napaka. Glavni junak Django, ki ga je prepričljivo odigral Jamie Foxx, je tako »kul«, da nosi sončna očala, ki pa jih v ZDA pred letom 1929 niso uporabljali oziroma so jih izjemoma le v medicinske namene.

django brez okovov.jpg
Django brez okovov
Profimedia

Moja punca

Vada Sultenfuss, glavna junakinja družinske komične drame Moja punca, ki jo je upodobila Anna Chlumsky, v filmu, ki se dogaja poleti leta 1972, nosi prstan razpoloženja. Vse lepo in prav, če se prstani razpoloženja na trgu ne bi pojavili šele leta 1975. V tem primeru gre sicer le za tri leta časovne razlike, a vsekakor gre za napako.

moja punca.jpg
Moja punca
Profimedia

Poročiva se

Julia Sullivan, ki jo je v romantični glasbeni komediji Poročiva se upodobila Drew Barrymore, je nedvomno zelo lepa. Težava pa je v njeni pričeski, ki bi jo vsekakor umestili v 90. leta, v nasprotju z modnim slogom vseh drugih igralcev v tem filmu, ki skladno s filmsko tematiko spada v 80. leta prejšnjega stoletja. 

poročiva se.jpg
Poročiva se
Profimedia

Prvi maščevalec: Stotnik Amerika

Tudi pri ustvarjanju znanstvenofantastične akcijske pustolovščine Prvi maščevalec: Stotnik Amerika, v kateri je glavnega junaka odigral Chris Evans, je prišlo do napake. Ta sicer ni povezana s postavnim Chrisom, ampak z njegovo soigralko Hayley Atwell, ki ji je pripadla vloga Peggy Carter. V tem primeru se je prav tako zapletlo s pričesko. Film se dogaja med drugo svetovno vojno, torej v obdobju, ko ženske v vojski niso smele imeti tako dolgih las, da bi jim segali pod višino ovratnika. Poleg tega je bilo zaželeno, da so imele lase spete. Peggyjini lasje pa so spuščeni in nekoliko predolgi. A pravzaprav to ni tako zelo huda napaka, saj gre vendarle za znanstvenofantastični film …    

prvi maščevalec stotnik amerika.jpg
Prvi maščevalec: Stotnik Amerika
Profimedia

Špicelj!

Matt Damon je v biografski komični kriminalki Špicelj!, ki se dogaja v začetku 90. let, upodobil glavnega junaka Marka Whitacra, ki med drugim igra golf. S tem seveda ni nič narobe, saj so takrat že poznali to igro, težava pa je v obutvi, ki jo nosi Mark. Znamka Nike je čevlje za golf namreč začela izdelovati šele leta 1996.

špicelj!.jpg
Špicelj!
Profimedia

Gladiator

Ja, tudi v tako zelo opevanem filmu, kot je pustolovska akcijska drama Gladiator, ki je osvojila kar pet oskarjev, med drugim za najboljšo kostumografijo, je mogoče najti napakico. Ta napakica pa seveda ni povezana z igralskimi sposobnostmi Russlla Crowa, ki je glavnega junaka Maksima upodobil tako prepričljivo, da si je leta 2001 prislužil oskarja za najboljšega igralca v glavni vlogi. Tudi v tem primeru kostumografi niso bili dovolj pozorni, a so njihovo napako opazili le najbolj zbrani in pozorni gledalci. Ko Maksim med bojem s tigrom pade, namreč za trenutek razkrije, da pod tuniko nosi boksarice iz elastana. Verjetno ni treba posebno poudarjati, da v antičnem Rimu še niso poznali umetnih vlaken, med katera spada tudi elastan.   

gladiator.jpg
Gladiator
Profimedia

Troja

Paris, ki ga je v zgodovinski romantični drami Troja odigral angleški filmski zvezdnik Orlando Bloom, je ob prihodu v Trojo zelo lep in deluje razkošno, a žal se je v film iz leta 2004 prikradla napaka. Precej sodobnih senčnikov, ki naj bi plemenite gospe in gospode ščitili pred žgočimi sončnimi žarki, v Troji vsekakor še niso poznali, saj so jih izumili več stoletij pozneje.

troja.jpg
Troja
Profimedia

Ameriške prevare

V kriminalni drami Ameriške prevare nas je navduševala zvezdniška zasedba, ki so jo sestavljali Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence in Louis C. K. Slednji je upodabljal Stoddarda Thorsena, ki v eni od scen razkrije, da nosi model ročne ure prestižne znamke Rolex, ki so ga na trg poslali šele leta 2010. Glede na to, da se film dogaja v poznih sedemdesetih in v začetku osemdesetih, gre vsekakor za brco v temo. 

ameriške prevare.jpg
Ameriške prevare
Profimedia

Prevzetnost in pristranost

Elizabeth Bennet, ki jo je odigrala odlična Keira Knightley, v več scenah romantične drame Prevzetnost in pristranost nosi škornje, imenovane Wellington. Težava je v tem, da so ti škornji postali znani šele nekaj desetletij po obdobju, v katerega je umeščena zgodba filma.

prevzetnost in pristranost.jpg
Prevzetnost in pristranost
Profimedia

Indiana Jones in zadnji križarski pohod

Napaki kostumografov se niso izognili niti med ustvarjanjem kultne fantazijske akcijske pustolovščine Indiana Jones in zadnji križarski pohod. Film, v katerem je naslovnega junaka igral Harrison Ford, se dogaja leta 1938, nekateri nacisti pa nosijo medalje, ki so obstajale šele po drugi svetovni vojni.

indiana jones in zadnji križarski pohod.jpg
Indiana Jones in zadnji križarski pohod
Profimedia

Umazani ples

Znano je, da se zgodba kultne romantične glasbene drame Umazani ples dogaja v 60. letih, natančneje poleti leta 1963. Glavna junakinja Baby Houseman, ki jo je upodobila Jennifer Grey, v filmu nosi čevlje znamke Keds, sicer ustanovljene že leta 1916, kar pomeni, da s tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi nosila določenega modela te znamke, ki je na trg prišel šele v osemdesetih. Če Baby ni imela časovnega stroja, lahko tudi ta spodrsljaj pripišemo nepazljivosti kostumografov …  

umazani ples.jpg
Umazani ples
Profimedia

Objavljeno v reviji Vklop št. 2, 10. 1. 2019.