Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Jokali s Sebastianom Cavazzo

T. B., Vklop, 12.04.2018 19:01:13

Celovečerni prvenec Alena Drljevića sooča veterane iz vojne v nekdanji Jugoslaviji in leči njihove travme.

Delite na:
Jokali s Sebastianom Cavazzo
Alen Drljević je v filmu zbral pestro zasedbo, v kateri ne manjka priznanih igralcev iz držav nekdanje Jugoslavije. 2i Film

Čeprav si ob novem filmu, ki obravnava vojno na območju nekdanje Jugoslavije, marsikdo reče, kaj filmov na to temo ni bilo že dovolj, uspeh filma Moški ne jočejo kaže, da ni tako. Koprodukcija Bosne in Hercegovine, Slovenije, Hrvaške in Nemčije, ki jo je režiral bosansko-hercegovski režiser Alen Drljević, je bila z aplavzi in solzami sprejeta po vsej nekdanji Jugoslaviji, da filmov na to temo ni in jih še dolgo ne bo preveč, pa meni tudi Drljević sam. 

Filmar, ki ga je vojna zaznamovala tudi osebno, saj je bil takrat sam pripadnik bosanske vojske, pravi, da nikoli ne bo nehal razmišljati o njej, dolgo pa je tudi vedel, da bo o njej posnel film. Gre za njegov prvi celovečerec, na katerega je čakal 12 let, saj je idejo zanj dobil, ko se je udeležil delavnice, na kateri je reševal svoje travme iz vojne in se jih, kolikor je bilo mogoče, tudi očistil. Sprva je Drljević o tem hotel posneti dokumentarni film, nato pa je ideja prerasla v igrano formo, ki ni dosti drugačna od resnice. Delavnico, na kateri je v svojem filmu soočil vojne veterane iz treh nekdanjih jugoslovanskih držav, je postavil na Jahorino, v zimsko zdravilišče v Bosni, kjer pod okriljem mirovne organizacije v družbi svojih nekdanjih sovražnikov in zaveznikov ter pod nadzorom slovenskega psihoterapevta po dvajsetih letih molka izpovedujejo svoje izkušnje in se poskušajo otresti krivde. Spori so neizbežni, prav tako pa tudi solze.

moški ki ne jočejo cavazza.png
Sebastian Cavazza nastopa v vlogi psihoterapevta.
2i Film

En film ni dovolj

Da bi tematiko obdelal čim bolj realistično, je Drljević v film, ki ga je posnel v pičlih treh tednih, vključil tako prave vojne veterane kot igralce, igralska zasedba pa je tako kot liki pobrana s celotnega območja nekdanje Jugoslavije. Poleg Sebastiana Cavazze, ki igra psihoterapevta, in Primoža Petkovška, ki igra hrvaškega vojnega veterana, v njem igrajo Boris Isaković, izjemna Leon Lučev in Emir Hadžihafizbegović, poleg njih pa še Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević. Igralci so na Jahorini prehajali iz realnosti v fikcijo, saj so tam bivali in se družili tudi zasebno, hkrati pa verjetno, tako kot Lučev, ki je bil v vojni tudi sam, razmišljali o svojih vojnih travmah. Isaković, ki v filmu igra veterana, ki poskuša pozabiti, kako je po ukazu polkovnika moral streljati ujetnike, po drugi strani v vojni ni sodeloval, je pa zato toliko več igral v filmih na to tematiko.

Moški ne jočejo je bil pri nas prikazan tako na Festivalu slovenskega filma kot na Liffu, na obeh pa je bil tudi nagrajen. Njegova pot po slovenskih kinematografih se šele začenja, vredno pa si ga je pogledati, saj se, kot je v intervjuju za Vklop pred nedavnim povedal tudi Leon Lučev, »vse travme ne bodo zakrpale z enim filmom, ima pa ta film pogum, moč, da je prekinil retoriko manipulacije«.

moški, ki jočejo.png
V filmu igra tudi Primož Petkovšek, na fotografiji z Emirjem Hadžihafizbegovićem.
2i Film

Nagrada za nagrado

Moški ne jočejo je prejel posebno nagrado žirije in nagrado Europa Cinemas Label v Karlovih Varih, nagrado FIPRESCI na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu, vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo na Festivalu slovenskega filma, nagrado mladega občinstva vSarajevu, nagrado za najboljši igrani film na Zagrebškem filmskem festivalu, v Bratislavi in na rimskem MedFilmu, v Göteborgu pa nagrado za najboljši mednarodni film.

Preberite tudi: Zločini na Jadranu: v nemščini nad splitskega hudiča. Kliknite TUKAJ!