tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Knjige za (naj)mlajše bralce in poslušalce

M. S., Vklop, 12.09.2018 19:01:25

Knjige, ki so namenjene najmlajšim bralcem, niso nujno namenjene tudi najmlajšim poslušalcem; prvi berejo sami in utegnejo imeti težave pri razumevanju prebranega, saj veliko energije vlagajo v branje, drugi morajo ostati zbrani »le« med poslušanjem in pogosto razumejo tudi zahtevnejša besedila.

Delite na:
Knjige za (naj)mlajše bralce in poslušalce
Neskončno te imam rada! Revija Vklop

Založbe in avtorji se tako pogosto ukvarjajo z vprašanjem, kaj ponuditi in s čim zadovoljiti otroke. Žal je treba izpostaviti dejstvo, da je pri nas veliko založb, ki, še posebno na področju otroške literature, mislijo le na zaslužek, ne pa na kakovost. Ena tistih založb, ki si na tem področju vsekakor zasluži pohvalo, je Studio Hieroglif, ki poleg knjig večinoma slovenskih avtorjev izdaja tudi revijo Zmajček, v njej pa ponuja nadvse kakovostne vsebine za najmlajše.

Preberite tudi: Kitajske mačke, ki govorijo slovensko. Kliknite TUKAJ!

knjige3.jpg
Skokomavh
Revija Vklop

Slikopis

Med njihovimi poletnimi novostmi je slikopis Kdo se boji višine? avtorice Urše Krempl, ki vsebuje enajst slikopisov, večinoma na dveh straneh, in tisti starši, ki otroke že uvajajo v svet branja, vedo, kako uporabni so lahko slikopisi. Slikopis je knjiga, kjer so posamezni deli besedila nadomeščeni z ilustracijami, kar otroku širi besedni zaklad, poleg tega se mladi bralci naučijo razlikovanja med števili (ednina, dvojina, množina), pravilnega sklanjanja, tvorjenja kratkih povedi in iskanja podrobnosti na spremljajočih ilustracijah. Enajst zbranih slikopisov je otroško navihanih, s pozitivnim sporočilom, seveda pa so obogateni z razgibanimi ilustracijami.

knjige5-12cm.jpg
Ugibam, uganem
Revija Vklop

Preberite tudi: Kitajske mačke, ki govorijo slovensko. Kliknite TUKAJ!

Svojeglavi princ

Ni ravno poletno vroča, je pa še vedno nadvse sveža, in sicer nova zanimiva zgodba izpod peresa Damjane Kenda Hussu, Princ Lenzelo in Travnati oblak. Princ Lenzelo je princ kot mnogi drugi in želi uživati v prinčevskem življenju, čim manj razmišljati o šolskih obveznostih ter se predvsem zabavati in imeti lepo. Hja, kdo pa si tega ne želi? Tako se nekega dne princ Lenzelo znajde na sanjskem potovanju, kjer pravzaprav lahko počne vse, kar si želi, ampak vse skupaj se hitro postavi na glavo in svojeglavi princ se znajde pred ne le težko, ampak tudi zoprno nalogo. Uporabiti mora vse svoje znanje in temeljito spremeniti svoj način razmišljanja, da bi mu uspelo. Ali imeti vse in početi, kar si želimo, res pomeni popolnost? Kaj pa ima pri vsem skupaj Travnati oblak in kdo oziroma kaj to sploh je? Kot smo pri avtorici že vajeni, bo bralec do nauka zgodbe prišel z zbranim branjem, morda pa mu celo prvič ne bo uspelo. Poučna knjiga, polna simpatičnih ilustracij Adriana Janežiča, ki ne bo razočarala otrok, še manj pa staršev.

knjige6-12cm.jpg
Princ Lenzelo in Travnati oblak
Revija Vklop

Slikanice

Pri založbi Studio Hieroglif je v zadnjem obdobju izšlo še nekaj zanimivih in poučnih slikanic, na primer 95 zbranih ugank Zvezdane Majhen z naslovom Ugibam, uganem!, ki otroke spodbujajo k razmišljanju in sklepanju, kakšen oreh pa bodo strli skupaj s starši, ter tri prisrčne slikanice Neskončno te imam rada, Skokomavh ter Medved in morje. Junak prve je raček Poj, ki na potovanju do oceana spozna, kako velika je mamina ljubezen. Skokomavh je škrat, ki se ne umiva prav rad, dokler se nekega dne ne zagleda v ogledalu in prestraši samega sebe, kar zna biti precej domače marsikateremu staršu, ki s težavo pripravi svojega majhnega navihanca do očiščujoče kopeli. Bruno pa je medved, ki mora za domačo nalogo napisati spis o morju, a se mu niti ne sanja, kako je videti morje, saj ga ni še nikoli videl. Bo to domišljijski spis ali potopis? Kako dobra kombinacija sta medved in morje?

knjige4-12cm.jpg
Kdo se boji višine
Revija Vklop

Marsikaj izvemo in veliko zanimivega se iz otroških knjig lahko naučimo tudi starši, ki pogosto pozabimo, da je otroški svet pravzaprav zelo preprost, a hkrati globok. Dejstvo je, da otroku takega zadovoljstva, kot trenutki, ko s starši prebira zgodbe in se o njih pogovarja, ne bo prinesla nobena, še tako draga igrača.

knjige1.jpg
Medved in morje
Revija Vklop