Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kipec, ki ustvarja zvezde

Tina Bernik, revija Vklop, 15.03.2018 20:00:48

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti nagrade za dosežke v filmski industriji, znane pod imenom Oskar, podeljuje že od leta 1929.

Delite na:
Kipec, ki ustvarja zvezde
Kipec Oskar Revija Vklop

Danes podelitev, na kateri nagradijo filme v 24 kategorijah, spremljamo v živo v več kot 200 državah, je pa z njo poleg nominirancev, nagrajencev in aferic, ki se dogajajo na odru in v zaodrju, povezanih tudi nekaj drugih zanimivih dejstev, ki ponavadi ostanejo v senci.

Oskarji 2018
Izdelava pozlačenega kipca stane 400 dolarjev, model zanj pa naj bi bil mehiški igralec in režiser Emilio Fernandez. Doslej so podelili skoraj tri tisoč kipcev.
Revija Vklop

 Prvo skico kipca, ki je v svoji zgodovini šel skozi nekaj manjših stilskih preobrazb, je narisal umetniški direktor studia MGM Cedric Gibbons. Šlo je za figuro viteza, ki v rokah drži meč, stal pa je na filmskem kolutu s petimi naperami, ki so predstavljale pet vej Akademije (igralce, režiserje, producente, scenariste in tehnike). Leta 1928 je losangeleški kipar George Stanley kipec nekoliko preoblikoval ter poudaril figuro viteza, filmski kolut pa je odstranil. Sprva je bil kipec, ki naj bi bil oblikovan po mehiškem režiserju in igralcu Emiliu Fernandezu, bronast in prekrit s 24-karatnim zlatom, med drugo svetovno vojno pa zaradi pomanjkanja kovin tri leta kar iz gline. Danes je kovinski in še vedno pozlačen, visok je 34,30 centimetra in težak 3,8 kilograma. Akademija ima od leta 2000, ko je bila ukradena celotna pošiljka oskarjev, v rezervi v sefu vedno še eno serijo oskarjev, ki pa jih potem uporabi za podelitev naslednje leto.

Preden se je nagrade prijelo ime oskar, ki je postalo uradno leta 1939, se je priznanje glasilo nagrada akademije za zasluge. Po priljubljeni razlagi naj bi ime oskar kipcu nadela knjižničarka in kasneje izvršna direktorica Akademije Margaret Herrick, ki jo je figura močno spominjala na njenega strica Oscarja, pa drugi razlagi pa je za oskarja kriv kolumnist Sidney Skolsky, ki je ime uporabil v svoji kolumni, ko je opisoval zmago Katherine Hepburn, ki je prejela svojega prvega oskarja za igro.

Od leta 1929 pa do danes je bilo podeljenih skoraj 3000 oskarjev, in čeprav so sami kipci vredni okoli 400 dolarjev, na dražbah lahko dosegajo milijonske zneske. Najvišjo ceno je leta 1999 dosegel oskar za najboljši film, ki ga je prejel David O. Selznick za film V vrtincu. Kupil ga je Michael Jackson, zanj pa je odštel več kot 1,5 milijona dolarjev. Dobro, in sicer za več kot pol milijona dolarjev, je bil leta 1993 prodan tudi kipec, ki ga je za vlogo v tem filmu prejela igralka Vivien Leigh.

Oskarji 2018
Med moškimi ima največ kipcev Jack Nicholson.
Revija Vklop

Podelitev

Oskarji seveda niso edini strošek najprestižnejše podelitve nagrad na svetu, za katero Akademija odšteje skoraj 43 milijonov dolarjev. Strošek so že same ovojnice, v katerih so zapisana imena zmagovalcev in jih ročno več kot sto ur izdeluje oblikovalec Mark Friedland. Vsaka stane 200 dolarjev. Drag je tudi najem dvorane Dolby Theater, kjer se odvija podelitev, saj jo morajo najeti že nekaj tednov prej, da jo pripravijo na slovesni večer, nekaj pa stanejo tudi voditelj in glasbeni gostje, ki nastopajo na podelitvi.

Darilnih vrečk za nominirane režiserje in igralce, ki so vredne 200 tisoč dolarjev, od leta 2007 ne podarja Akademija, temveč družba Distinctive Assets, tako da te ne povzročajo dodatnih stroškov, Akademija pa na koncu s podelitvijo kljub temu, da stane več kot 40 milijonov dolarjev, celo zasluži. Leta 2015 je na primer na račun Oskarjev imela 109 milijonov prihodkov. Največ dobi od Disneyja, ki za prenos Oskarjev na televiziji ABC odšteje 75 milijonov dolarjev (in nato služi s prodajo oglasnega prostora, saj 30-sekundni oglasni spot stane do 2,2 milijona dolarjev), nekaj pa za televizijske pravice odštejejo druge države. Veliko prihodkov prinesejo tudi sponzorji, ki si želijo promocije na podelitvi, drage pa so tudi vstopnice za ogled podelitve, saj se njihove cene gibljejo od 150 do 750 dolarjev.

Oskarji 2018
Podelitev oskarjev stane več kot 40 milijonov dolarjev, a ima tudi več kot dvakrat toliko prihodkov.
Revija Vklop

Ogled podelitve v živo ni samo pravica nominirancev. Akademija pošlje vabila nominirancem, podeljevalcem in nekaterim drugim gostom, nekaj vstopnic pa da v prodajo hollywoodskim studiem. Običajni ljudje na Oskarje lahko pridejo samo na tri načine. Eden je ta, da ga s seboj na podelitev vzame povabljenec ali nekdo, ki je vstopnico lahko kupil, drugi, da postane »seatfiller« oziroma polnilec sedeža, ki ima to nalogo, da se usede na stol, ko mora zvezdnik, ki sedi na sedežu, za nekaj časa zapustiti svoje mesto, tako da dvorana, ko se po njej sprehodi kamera, nikoli ni videti prazna. Tretji način pa so radijska tekmovanja in drugi promocijski dogodki ali pa loterija za brezplačno vstopnico ob rdeči preprogi, ne pa na sami podelitvi.

Učinek

Srečneži so vsi nominiranci in dobitniki nagrad, saj se jim to pozna na njihovi ceni oziroma honorarju, medtem ko je pri filmih učinek oskarjev in oskarjevskih nominacij viden v kinematografskem izkupičku.

Moškim igralcem se po prejemu oskarja, kot so izračunali ekonomisti na univerzi Colgate, honorar poviša za 81 odstotkov oziroma do 3,9 milijona dolarjev, pri igralkah pa je ta slika precej bolj žalostna, saj se jim plača poveča le za 500 tisoč dolarjev. Kot je namignil eden od kritikov, je za igralca dobro, da oskarja dobi zgodaj v karieri. Za primer je navedel Anno Paqin, drugo najmlajšo igralko, ki je prejela oskarja (za vlogo v Klavirju), in sicer pri enajstih letih, nato pa je za vsako epizodo serije Prava kri dobila po 75 tisoč dolarjev honorarja.

Filmi, ki prejmejo oskarja za najboljši film, v povprečju zaslužijo še 13,8 milijona dolarjev, je pa zanje dovolj za večji zaslužek že to, da so nominirani. Filmi med letoma 2008 in 2012 so, kot so izračunali, pred nominacijami v kinematografih zaslužili 50,2 odstotka vseh prihodkov, po nominacijah 31,8, po zmagi na Oskarjih pa 18,1.

Najmlajši, najstarejši in najpogostejši

O nominirancih in nagrajencih odloča okoli 6000 članov Akademije, med katerimi so igralci, režiserji, scenaristi, tehniki in producenti. Člani Akademije za nominirance glasujejo v svoji branži, kar pomeni, da igralci glasujejo za igralce, režiserji za režiserje, scenaristi za scenariste …

Oskarji 2018
Najmlajši dobitnik oskarja je Tatum O’Neal, dobila ga je pri enajstih letih za film Papirnati mesec.
Revija Vklop

Najmlajši dobitnik oziroma dobitnica oskarja je Tatum O’Neal, ki je dobila oskarja za stransko vlogo v Papirnatem mesecu leta 1973, v katerem je ob svojem pravem očetu, igralcu Ryanu O’Nealu, igrala siroto, stara pa je bila 11 let. Najstarejša nominiranka za oskarja je po drugi strani Emmanuele Riva, ki je bila za oskarja za glavno žensko vlogo v Hanekejevem filmu Ljubezen nominirana pri 85 letih, je pa istega leta 2013 oskarja za glavno moško vlogo v Začetnikih pri 82 letih prejel Christopher Plummer, ki je s tem postal najstarejši dobitnik igralskega oskarja.

Oskarji 2018
Največ oskarjev, in sicer štiri, je dobila igralka Katharine Hepburn.
Revija Vklop

Največ oskarjev je prejela Katharine Hepburn, ki je v kategoriji za najboljšo glavno žensko vlogo zmagala kar štirikrat, poleg tega pa je bila nominirana še osemkrat. Sledi ji Jack Nicholson, ki je prejel dva oskarja za glavno moško vlogo in enega za stransko, ob tem pa še devet nominacij, na istem pa je Meryl Streep, ki je prejela dva oskarja za glavno žensko vlogo in enega za stransko, poleg tega pa je doslej nabrala še rekordnih 18 nominacij.

Meryl Streep
Meryl Streep ima rekordnih 18 nominacij, a le tri kipce.
Profimedia

Po več oskarjev imajo še Walter Brennan, Ingrid Bergman, Daniel Day Lewis, Marlon BrandoRobert De Niro, Tom Hanks, Christoph Waltz, Cate Blanchett, Denzel Washington, Kevin Spacey, Hilary Swank in Sean Penn. Med filmi pa so po številu oskarjev zmagovalni trije, ki so prejeli po 11 oskarjev: Ben-Hur iz leta 1959, ki je bil nominiran za 12 oskarjev, Titanik (1997), ki je bil nominiran za 14 oskarjev, in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (2003), ki je bil nominiran za 11 kipcev. Najkrajši film, ki je dobil oskarja za najboljši celovečerni film, je Marty iz leta 1955, ki je dolg 90 minut, najdaljši film, ki je bil kadarkoli nominiran in je oskarja za najboljši film tudi dobil, pa V vrtincu z 238 minutami. Je pa oskarja, a za najboljši tujejezični film, dobil še daljši film od njega, in sicer gre za rusko dramo Vojna in mir iz leta 1968, ki je dolg kar 414 minut.

Oskarji 2018
Oskarji 2018
Revija Vklop


Preberite tudi: Betty White: Še vedno sem seksi. Kliknite TUKAJ!