Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kako se upreti šarmu možatih revolverašev na hitrih konjih?

Brigita Potočki, Vklop, 02.07.2018 19:01:17

Predstavljamo naš izbor najboljših vesternov vseh časov.

Delite na:
Kako se upreti šarmu možatih revolverašev na hitrih konjih?
Poštna kočija Revija Vklop

Vestern ali kavbojski film je vse od leta 1903, ko so gledalci vreščaje pobegnili iz kinodvorane, ker je proti njim, tako se je zdelo, peljal vlak (v filmu Prvi veliki rop vlaka), ena najbolj vplivnih filmskih zvrsti. Le redki liki v zgodovini filma so bili tako priljubljeni kot kavboji. Kako tudi ne? Le kdo bi se lahko uprl šarmu možatih revolverašev na hitrih konjih?

Saj smo se še kot otroci podili po gmajnah ter uprizarjali kavboje in Indijance. Če ti je uspelo biti kavboj in ne Indijanec, si vriskal do neba. Filmi, ki pripovedujejo zgodbe z Divjega zahoda, so polni junakov, dogodivščin ter razmišljanj o tanki liniji med dobrim in zlim. So utelešenje možatosti, podobno kot zgodbe o junaštvu grških junakov in Vikingov. Pod vplivom ta čas ene najboljših nadaljevank, Westworld, katere dogajanje je postavljeno na Divji zahod in je nastala po filmu Michaela Crichtona iz leta 1973, smo zbrali nekaj najboljših filmskih vesternov vseh časov, s katerimi si boste lahko krajšali poletne večere.

Poštna kočija (Stagecoach, 1939)

Film, ki je postavil standarde vsem naslednjim vesternom in obenem proslavil Johna Wayna. Film je režiral legendarni John Ford, zgodba pa spremlja devet popolnih neznancev, ki v poštni kočiji prečkajo območje, ki ga obvladujejo Apači. Film so snemali v znameniti dolini Monument na meji med Arizono in Utahom, ki je postala sinonim za vse vesterne.

vest-sedemA.jpg
Veličastnih sedem
Revija Vklop

Veličastnih sedem (The Magnificent Seven, 1960)

V mislih imamo seveda izvirnik iz leta 1960, čeprav si tudi predelava iz leta 2016 z Denzelom Washingtonom in Ethanom Hawkom v glavnih vlogah zasluži vsaj omembo. Zgodbo je navdihnil klasični japonski film Sedem samurajev, ki jih je režiser John Sturges prestavil na Divji zahod, in postali so kavboji, ki s skupnimi močmi branijo oblegano mehiško vas. Po zaslugi vrhunske igralske zasedbe z Yulom Brynnerjem, Stevom McQueenom in Charlesom Bronsonom na čelu, nepozabne glasbe ter kar nekaj ikoničnih prizorov je to eden najboljših vesternov vseh časov.    

vest-neoprosceno.jpg
Neoproščeno
Revija Vklop

Neoproščeno (Unforgiven, 1992)

Clint Eastwood, ki se je proslavil kot igralec vesternov, je tokrat sedel tudi v režiserskem stolčku in nastal je z dvema oskarjema nagrajeni 'antivestern' Neoproščeno. V njem je Eastwood na glavo postavil mite in legende klasičnih vesternov, v katerih so dobri fantje oblečeni v belo, slabi pa v črno. Zgodba se osredotoča na nekoč neusmiljenega in nasilnega revolveraša, ki postane kmet, a sprejme še zadnjo nalogo in se spoprime s svojo preteklostjo.   

vest-dobri-POT.jpg
Dobri, umazani, zli
Revija Vklop

Dobri, umazani, zli (The Good, the Bad and the Ugly, 1966)

Dobri, umazani, zli je zadnji v trilogiji špageti vesternov režiserja Sergia Leoneja, v katerem blesti Clint Eastwood, odet v pončo in s cigaro v ustih. To je eden tistih filmov, o katerem ste zagotovo veliko slišali, tudi če ga niste gledali. Če ničesar drugega, poznate vsaj naslovno pesem, ob kateri se še vedno naježi koža.  

vest-bilo.jpg
Bilo je nekoč na Divjem zahodu
Revija Vklop

Bilo je nekoč na Divjem zahodu (Once Upon a Time in the West, 1968)

Sergio Leone je, čeprav ni več nameraval snemati vesternov, sprejel še zadnje povabilo in režiral film, ki je sčasoma obveljal za enega najboljših vesternov vseh časov. Clint Eastwood se je odrekel sodelovanju, zato ga je nadomestil Charles Bronson, vlogo glavnega zlobneža pa je sprejel nihče drug kot Henry Fonda.

vest-tombstone.jpg
Tombstone
Revija Vklop

Tombstone (1993)

Zgodba pripoveduje o enem najbolj razvpitih revolverašev Divjega zahoda Wyattu Earpu, ki se želi upokojiti, a mu načrte prekriža tolpa, imenovana Kavboji, ki pustoši po okolici. Wyatt Earp seveda ne more stati križem rok, zato se z brati odloči pregnati nasilneže. Njihov zadnji obračun se odvije pri znamenitem O.K. Corralu. Z akcijo prežet film navdušuje s svojim modernim pristopom.

vest-pogum.jpg
Pravi pogum
Revija Vklop

Pravi pogum (True Grit, 2010)

Predelava istoimenskega filma iz leta 1969, v katerem igra John Wayne, je nedvomno boljša različica izvirnika. Jeff Bridges je v vlogi šerifa Roosterja Cogburna z vrhunsko igro pod taktirko bratov Coen in v družbi Matta Damona ponovno proslavil zvrst, ki je v tem času pošteno izgubila na veljavi.  

vest-django.jpg
Django brez okovov
Revija Vklop

Django brez okovov (Django Unchained, 2012)

Kaj drugega kot samo najboljše ne moremo pričakovati od vesterna, ki ga je režiral znameniti Quentin Tarantino. Veliko nasilja, kletvic in nekaj tarantinovskega črnega humorja je tisto, zaradi česar je film eden najboljših v tej zvrsti. Ne samo da se pokloni klasičnim špageti vesternom, pač pa tudi s kritičnim očesom obdela suženjstvo v Ameriki.

Preberite tudi: Vse najboljše, Garfield! Kliknite TUKAJ!