kris Svet24.si

FOTO: »Danes so mi spet pregledali kri in pravijo...

Baba Vanga Dobra karma

Baba Vanga: srhljiva napoved za 2020 in poslednja ...

soraja Svet24.si

FOTO: Soraja zapustila zaročenca in že buri ...

moški in ženska Svet24.si

Alarm: nam grozi kolaps sistema skrbi za ...

ženska Dobra karma

Energije od 6. do 12. decembra: norost v mislih in...

alma merklin Njena.si

Slovenska pevka delila prelepo nosečniško ...

ana-dolar Njena.si

Ana in Roman sta se ločila

Joker - film, ki razburja in zbuja strah

Tina Lucu, 22.11.2019 11:00:00

Že pred izidom filma o najbolj znanem negativcu v stripovskem svetu se je začelo šušljati, da bo »novi« Joker, Joaquin Phoenix, nagrajen z oskarjem za vlogo, ki je zaznamovala že legendarnega Jacka Nicholsona in pokojnega Heatha Ledgerja. Vsi se strinjajo, da je Joaquin odličen, no, glede filma pa so mnenja zelo različna.

Delite na:
Joker - film, ki razburja in zbuja strah
joker Profimedia

JOKER je nikoli povedana zgodba o enem izmed najbolj znanih negativcev v stripovskem svetu. Joker je izmišljen lik, ki se pojavlja v DC stripih, ustvarili pa so ga Jerry Robinson, Bill Finger in Bob Kane. Prvič je je pojavil daljnega leta 1940 v stripu Batman #1. Skozi svoja stripovska pojavljanja je Joker prikazan kot visoko inteligenten kriminalec, njegova karakterizacija pa se je skozi različna obdobja zelo spreminjala.

Phoenix v Jokerju igra klovna in stand up komika Arthurja Flecka z nevrološko motnjo, zaradi katere se nenadzorovano smeji. Ko ga družba z javnim ponižanjem in fizičnim napadom popolnoma razočara, se k nasilju kot Joker obrne tudi sam in postane junak jeznih Američanov. Režiser Todd Phillips je tako iz morilca naredil heroja, kar razburja številne kritike in gledalce, posebno v ZDA, kjer se množični poboji dogajajo praktično vsak teden.

joker, film
joker
Profimedia

Jezni tudi samski moški

V ZDA se zaradi filma Joker najbolj bojijo besa samskih moških oz. moških, ki živijo v neprostovoljnem celibatu. V junaku, Arthurju Flecku, naj bi se prepoznali mladi jezni samski in osamljeni moški, ki jih je družba razočarala in pogosto živijo z mamo. Prav tak profil moškega ponavadi povezujejo z množičnimi poboji. Ker si nihče ne želi, da bi se ponovila zgodba s pobojem na polnočni projekciji filma o Batmanu Vzpon viteza teme v Aurori v zvezni državi Kolorado, ko je strelec 12 ljudi ubil in jih 58 ranil, so preventivne ukrepe uvedli skoraj vsi vpleteni, od policije do kinematografov. Kino v Aurori, kjer se je zgodilo streljanje, iz varnostnih razlogov Jokerja sploh ne bo predvajal, previdni pa so tudi v drugih ameriških kinematografih.

Kar nekaj novinarjev se je po premieri na filmskem festivalu v Benetkah, kjer je Phoenix tudi dobil glavno nagrado za glavno moško vlogo, razpisalo, da film ni slab, a bi ga morali zakleniti v skrinjo in potopiti na dno morja, saj je nevaren in lahko izzove množične poboje.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 42, 11.10.2019