Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Jo Nesbø poskrbel za novi primer legendarnega Harryja Hola

Sonja Javornik, 11.02.2020 14:00:20

Pri MK je izšla kriminalka Nož, že 12. primer legendarnega Nesbøjevega junaka Harryja Hola, ki pa ima tokrat tudi sam krvave roke …

Delite na:
Jo Nesbø poskrbel za novi primer legendarnega Harryja Hola
Bobo

Na TVS si trenutno lahko ogledujemo serijo Jezero, ki je sicer mojstrsko narejena, čeprav se vsebinsko malo vleče, kar je pravzaprav logično, glede na to, da se tudi roman Tadeja Goloba vleče in vleče. Tako pri knjigi kot pri seriji so se avtorji zgledovali po Skandinavcih. Jo Nesbø je vsekakor tisti, s katerim Goloba večkrat primerjajo, čeprav sam pravi, da so njegove knjige boljše napisane. No, spodaj podpisana se ne strinjam. Ne samo da se mi pri Nesbøju še nikoli ni zgodilo, da bi knjigo odložila po 50. strani, kot sem Jezero, ker se do takrat tako rekoč nič ne zgodi, tudi sicer bi rekla, da je Nesbø boljši – celo v svojih slabših delih. Golob mi gre sicer na živce že od takrat, ko je vzvišeno popljuval izvrstni debitantski ženski roman Vesne Milek Kalipso, ki jo sicer pri biografiji Milene Zupančič malo kopira.

Noz-naslovnica.jpg
-
mk

Njenega Cavazzo namreč, saj je tudi sam v knjigo dodal misli najbližjih, žal pa se ni kot Vesna posvetil piljenja izpovedi, tako da je njegova knjiga konfuzna, saj se isti dogodek pojavi tudi na treh različnih koncih in podobno … Najbolj pa me je šokiralo, ko je na nedavnem knjižnem sejmu oboževalcem rekel, da ni plačan za fotografiranje, tako da se je samo podpisoval v novo knjigo – v nasprotju z Nesbøjem, ki je na lanskem obisku v Sloveniji z veseljem tudi meni posvetil čas za skupno fotografijo. Čeprav imata torej oba rada gore, mi je Norvežan veliko veliko bolj simpatičen, njegove knjige pa precej bolj napete od Golobovih.

Nesbøjeve knjige so najprej izdajali pri Didakti, potem je ena knjiga izšla pri Učilih, zdaj pa so se očitno na MK zagrebli za pravice. Nož je že 12. primer Harryja Hola, ki se je smrti izmaknil že skoraj tolikokrat kot kak Terminator. Brazgotine ga delajo samo še bolj privlačnega, saj mu oboževalk tudi v tem delu ne manjka. Nož sicer ni Nesbøjevo najboljše delo. Tudi zato, ker se je v prejšnjih knjigah pojavilo že kup junakov, ki jim je treba zdaj slediti. Ampak zgodba je še vedno napeta od prve strani, ves čas se zapleta, morda včasih celo že na silo, a to je še vedno zanimiva knjiga, ki jo boste želeli prebrati do konca. Tudi zato, da se vidi, ali bo Harry po smrti svoje največje ljubezni še našel kak razlog za življenje ali se bo predal brezupu …

Rock zvezda ali pisatelj?

Jo Nesbø je bolj podoben rock zvezdi kot pisatelju, kar ni naključje – ima namreč pop-rock bend Di Derre. Morda bi mu uspelo v nogometu, če ga pri 19. letih ne bi ustavila poškodba. Njegova mama je bila knjižničarka, oče pa strastni bralec, tako da je njun sinko že od malega požiral knjige. Verjetno tako kot danes milijoni bralcev (po svetu je prodal že več kot 40 milijonov knjig!) danes požirajo njegove uspešnice.

»Brez skrbi, novo nadaljevanje serije s Harryjem Holom že pripravljam,« nas je ob lanskem obisku potolažil Nesbø, ki je takrat predstavljal knjigo z naslovom Macbeth.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 3. 16.1.2019