kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Igralki Charlotte Rampling častni zlati medved!

C. R./STA, 18.12.2018 20:01:46

Britanska igralka Charlotte Rampling je dobitnica častnega zlatega medveda. Z več kot 100 filmi in televizijskimi produkcijami je po besedah direktorja mednarodnega filmskega festivala v Berlinu Dietra Kosslicka sinonim za "nekonvencionalen in razburljiv kino". Nagrado ji bodo izročili na 69. Berlinalu, ki bo potekal od 7. do 17. februarja.

Delite na:
Igralki Charlotte Rampling častni zlati medved!
Charlotte Rampling Profimedia

Charlotte Rampling je leta 2006 predsedovala mednarodni žiriji Berlinala, leta 2015 pa je prejela srebrnega medveda za igro za film 45 let, ki ga je režiral Andrew Haigh.

Igralka se je rodila v Veliki Britaniji. Odraščala je na Gibraltarju ter zatem živela v Franciji, Italiji in Španiji. Kariero je začela kot fotomodel, kar je bila odskočna deska za igralstvo.

Filmsko kariero je začela leta 1964 v filmu Šarm, ali kako ga pridobiš režiserja Richarda Lesterja. Dve leti pozneje je nastopila v filmu Georgy Girl režiserja Silvia Narizzana in potem požela uspeh v britanski, francoski in italijanski kinematografiji s pogosto kontroverznimi vlogami.

Leta 1969 je zaigrala v filmu Somrak bogov režiserja Luchina Viscontija, svetovno slavo pa dosegla s kontroverznim filmom Nočni portir (1974) Liliane Cavani o mazohističnem odnosu med poveljnikom taborišča in taboriščnico. Ameriško občinstvo jo je med drugim spoznalo v filmu Woodyja Allena Stardust Memories iz leta 1980 in filmu Sidneyja Lumeta Sodba iz leta 1982.

Drugi vrhunec kariere je doživela leta 2003, ko jo je ponovno odkril Fracois Ozon in jo med drugim angažiral v filmu Bazen. Evropska filmska akademija ji je za vlogo v filmu podelila nagrado za najboljšo igralko. V Melanholiji (2011) Larsa von Trierja pa je odigrala lik Gaby, ki ga je Trier zasnoval po svoji materi.

Za igro v filmu 45 let je bila nagrajena tudi na podelitvi evropskih filmskih nagrad leta 2015, kjer je prejela tudi nagrado za življenjsko delo. Leta 2001 je prejela častnega cezarja.

Na Berlinalu bodo igralki posvetili tudi retrospektivo, v sklopu katere bodo prikazali njene najpomembnejše filme, med drugim Nočnega portirja, Bazen in Stardust Memories.