mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

»Igral bom našega človeka ali pa nič!«

K. Š. Vklop, 18.03.2019 19:01:57

Karizmatični igralec Jan Bučar ima res zelo malo prostega časa, kar seveda ni slabo, saj to pomeni, da je zelo dejaven v svojem poslu.

Delite na:
»Igral bom našega človeka ali pa nič!«
Jan Bučar - na desni PR

Poleg službe v Lutkovnem gledališču je Jan aktiven tudi v drugih gledališčih, na televiziji, s svojim glasom oplemeniti marsikatero reklamo, zdaj pa snema tudi dva izjemna igrano-dokumentarna filma.

Prvi je film Preboj, ki nastaja pod režijsko taktirko vrhunskega Dejana Baboseka in govori o bitki na Menini planini, ki velja za epopejo slovenskega partizanstva. Scenarij se opira na resničen dogodek iz marca 1945, ko se je peščica partizanov prebila iz nemškega obroča. V hudi zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je obkolila SS divizija s kar 12.000 vojaki. Po celodnevni krvavi bitki se jim je v nemogočih razmerah uspelo prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba preživelih herojev. Eden od teh herojev je tudi doktor Lazo, ki ga igra Bučar. »V vlogi partizana sem se počutil odlično, že tako sem fan starih jugoslovanskih partizanskih filmov, in ko se mi je ponudila priložnost snemati ta film, seveda nisem mogel reči ne.« 

IMG_4110.JPG
Preboj
Bučar

Film seveda govori tudi o tovarištvu in enotnosti in je poklon boju slovenskega človeka proti okupatorju. Še danes pa so živi štirje partizani, ki se jim je uspelo prebiti s planote.

»Takoj, ko so mi ponudili vlogo v filmu, sem rekel, da okupatorja ne bom igral. Ali našega človeka ali pa nič,« nam je zaupal igralec.

Tudi drugi film je skok v preteklost

Drugi film, v katerem igra Jan, je prav tako igrano-dokumentarni, govori pa o Ivanu Bolletu, slovenskem filmarju, ki je dejansko spregledan v zgodovini slovenskega filma. »Ivan Bolle je bil vesel in zvedav fant, ki sta ga neizmerno zanimala glasba in film. Po končani realki mu je oče kupil fotoaparat in z njim je takoj začel fotografirati. Ko je odslužil vojsko SHS, je nabavil Pathejevo ozkotračno kamero in drugo opremo ... Kot veliko filmarjev je tudi on iskal svobodo in mir v gorah in tam tudi posnel večino svojega repertoarja. Bil je prvi filmar, ki je uporabil efekte na filmu in prvi efekt umetne krvi, ki jo je uporabil pri posnetku padca smučarke iz gore. Naredil je tudi prvi slovenski zvočni film, in sicer tako, da je simultano, s predvajanjem filma, vrtel glasbo in efekte z dveh gramofonov. Ivan Bolle je pionir slovenskega filma, a na žalost popolnoma spregledan,« je Bučar entuziastično povedal o Bolletu, ki ga igra prav on. Zgodbe o njem se je pogumno lotil režiser Matjaž Žbontar.

IMG_4063.jpg
Gojc in Bučar
PR

Dva krasna filma, o katerih bomo še veliko pisali, nas bosta popeljala v slovensko preteklost in bosta gotovo veliko prispevala k slovenski kinematografiji.

jan bučar.png
Jan Bučar
Revija Vklop

Jan Bučar, ki je med drugim na Pop TV vodil oddajo Moja mama kuha bolje in igral v telenoveli Usodno vino, se je odločil, da želi nositi rdečo zvezdo! 

Objavljeno v reviji Vklop št. 10, 7. 3. 2019.