GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Hudo, nogometašice v spodnjem perilu!!!

S. J., 12.11.2018 16:04:46

Na TV3 je bil 3. novembra prvič na sporedu prenos LFL – ameriške ženske nogometne lige, katere posebnost je, da so športnice v spodnjem perilu. Prenose bo komentiral Gal Jakič, ki je kljub invalidskemu vozičku tudi sam športnik.

Delite na:
Hudo, nogometašice v spodnjem perilu!!!
LFL na TV3 PR

Od kod navdušenost nad LFL? Koliko časa že spremljate ta šport?

Ne vem, ali bi šel tako daleč in bi svoje spremljanje LFL označil kot navdušenje. Igra ima vsekakor precej elementov ameriškega nogometa, ki spada med moje najljubše športe. To vsekakor za seboj potegne določeno zanimanje. Kako se formacije, tako obrambne kot napadalne, prilagajajo glede na format igre in igrišča. To je recimo zame eden od zanimivejših delov. Prvič sem ga v Sloveniji zasledil pred približno petimi leti, je pa v vmesnem času doživel nekaj sprememb.

lfl 2.jpg
LFL na TV3
PR

Bi ga spremljali, tudi če bi bila dekleta bolj oblečena? Bi lahko rekli, da ta šport že spada bolj v estrado zaradi razgaljenosti?

LFL je v osnovi šport s krizo identitete. Po eni strani obstaja močna želja, da se igralke LFL obravnava najprej kot športnice in potem kot lepa dekleta. Tukaj je čutiti željo lastnikov, da bi to spremenili v globalni šport za dekleta v več ligah. Vendar so s tem pristopom težave. Težava številka ena so uniforme. LFL se je razvil iz modela »pay-per-view«, kjer je bil najpomembnejši element golota igralk. Ta golota v veliki meri odbija tudi žensko populacijo, ker si ne želijo ženskega športa, ki dekleta v osnovi objektivizira. Če bi igralke bolj primerno oblekli in bi se igra tudi tehnično razvila, bi sicer izgubili del občinstva, vendar mislim, da bi lahko s tem pridobili tako podporo žensk kot tudi kvalitetno občinstvo, ki ga zanima tehnika ameriškega nogometa.

Težava številka dve je tehnika. Tu lahko govorimo o objektivno slabem tehničnem znanju igralk, ki je sicer deloma tudi posledica igralnih formacij. Malce sem bil presenečen nad tem, da žoga iz rok podajalke pogosto potuje brez prave smeri in hitrosti. Namesto v tesni spirali se vrti precej nenadzorovano, kar otežuje delo lovilk. Temu bi v ameriškem nogometu rekli raca, ker nekako visi in opleta. Tu je igra še precej na osnovni ravni in je pogosto videti kot klišejska slika osnovnošolk, ki si podajajo žogo pri igri med dvema ognjema.

gal jakic.jpg
Gal Jakič
Mediaspeed

Težava številka tri je želja po pretiranem šovu. Poglejva na primer pozicijo glavnega trenerja. V ligi NFL si trenerji pred obraz pri klicanju akcij postavijo 'playsheet', da nasprotnik ne vidi, katero akcijo trener kliče. Tukaj je obratno, trenerji so ozvočeni in imajo občasne teatralne izpade, katerih zvočni posnetek se neposredno prenaša v eter. Tukaj so stvari videti komične, podobne wrestlingu, in dajejo občutek, da gre za zaigrane situacije. Enako je pri posnetkih gruče (huddle), v kateri se akcija, ki jo je izbral trener, prenaša med igralkami, od tiste, ki ima čelado z ozvočenjem, na druge. V ligi NFL so posnetki gruče vedno zračni in se potencialni zvočni posnetek, če je igralec na tekmi ozvočen, vidijo šele nekaj dni po tekmi v posebnih edicijah video materiala, ki jih liga NFL naredi za gledalce. V LFL je snemalec s kamero na igrišču ob huddlu in zvok ponovno lahko slišimo neposredno v prenosu. Tu gre za vprašanje, ali je to inovacija, od katere bi se kaj lahko naučil NFL, hkrati pa se zastavlja vprašanje, kakšne implikacije to lahko ima za pošteno igro v športu, kjer odločajo minimalne razlike v sposobnosti med igralci.

Kaj si mislite o tem, da recimo tudi pri pevkah danes več ne vemo, ali so bolj ponosne na glas ali na stas? Madonna se pri šestdesetih še vedno rada razkazuje v perilu, tudi Severina ima več uspeha zaradi golote kot zaradi pesmi …

Dokler glas prevladuje nad stasom, je super. Ko začnejo ljudje dojemati stas kot pomembnejši izmed teh dveh, pa nastane težava. Na tej točki se trenutno objektivno nahaja liga LFL, v krizi identitete nekje med športno, mehko erotično vsebino in športom. Mislim, da bo prej ali slej potreben preskok, ki je seveda lahko v eno ali drugo smer. Prinaša pa za ta šport zelo različni končni stanji.

Katere športe sicer še spremljate?

Ameriški nogomet je tu na prvem mestu. Že nekaj let, vsako nedeljo ob sedmih zvečer, gledam zgodnje nedeljske tekme, če čas dovoljuje, pa še kasnejše, ki se začnejo malo čez pol enajsto. Nogometno ligo College zadnja leta spremljam zgolj rezultatsko, kar je škoda, ker gre za zelo zanimivo tekmovanje, ki je visoko podcenjeno. Med druge ljube športe spadata alpsko smučanje, kolesarstvo. Rad spremljam tudi kak bolj eksotičen šport. Zelo ljuba v tej kategoriji mi je dirka pasjih vpreg Iditarod, ki tekmovalce v desetih dneh pelje čez Aljasko. Tu je za zdaj spremljanje, zaradi zanimanja, logistike in dolgotrajnosti, še precej v povojih, se pa izboljšuje.