Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Houdini in Arthur Conan Doyle sta bila najboljša prijatelja!

M. V., 12.11.2018 20:30:00

Ste vedeli, da sta bila iluzionist in mojster pobegov Harry Houdini ter pisatelj Arthur Conan Doyle, ki je ustvaril Sherlocka Holmesa, prijatelja?

Delite na:
Houdini in Arthur Conan Doyle sta bila najboljša prijatelja!
Houdini in Doyle Fox Crime

To je izkoristila serija Houdini in Doyle ter ju na televiziji poslala na lov na zločince.

Houdini in Doyle sta se prvič srečala leta 1920, ko sta bila že oba veliki svetovni zvezdi. Kdo bi si mislil, da bosta izobraženi škotski džentelmen in neotesani madžarski priseljenec brez formalne izobrazbe postala dobra prijatelja; povezovalo ju je zanimanje za spiritualizem, ki je bil v tistih časih zelo priljubljen tako na Otoku kot v Ameriki.

Oba sta se spogledovala z mislijo, ali obstaja življenje po smrti: Doyle je po sinovi smrti v prvi svetovni vojni v to trdno verjel in si prizadeval, da bi dokazal nesmrtnost, medtem ko si je Houdini to želel, a je dobro vedel, kako delujejo triki in nastopi pred občinstvom (na začetku kariere je tudi sam prirejal »seanse«), zato v nesmrtnost ni bil prepričan. A očitno so bile njune razprave (in pisma, kar nekaj sta si jih izmenjala) na to temo tako plodne, da so ju združile za nekaj let, nato pa tudi ločile.

Preberi tudi katera novinarka RTV Slovenija je v veselem pričakovanju!

Ko je namreč Houdini sprožil kampanjo proti goljufivim spiritualistom (šarlatani so človeške pijavke, je govoril), ki so komunicirali z duhovi (med drugimi je to počela Doylova žena), in izjavil, da življenje po smrti ne obstaja, mu je Doyle, ki je še vedno verjel v pristnost medijev in nesmrtnost, to tako zameril, da moška (v tem življenju) nista več spregovorila.

Serija Houdini in Doyle je postavljena v London leta 1901 in pripoveduje o slavnih prijateljih, ki raziskujeta sumljive smrti, ki bi lahko bile povezane s paranormalnim. Houdini (Michael Weston) je seveda velik cinik in dvomljivec, medtem ko Doyle (Stephen Mangan) verjame v nadnaravno; par se pri reševanju primerov ves čas prereka in celo stavi, ali so vzroki za smrt naravni ali ne, kar spravlja ob pamet (in ugled) policistko Adelaide Stratton (Rebecca Liddiard), ki z njima sodeluje. Serija ima sicer zanimivo rdečo nit, a več kot prve sezone ni dočakala.