Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Hiti Rajka Dujmića

kl, 07.08.2020 11:00:00

Vsi poznamo hite Novih fosilov, Dujmić pa je zaslužen tudi za vzpon nekaterih drugh hrvaških glasbenikov in eden najuspešnejših avtorjev skladb za Evrosong.

Delite na:
Hiti Rajka Dujmića
Riva, Rock me baby splet

Pokojni Rajko Dujmić ni zaslužen samo za to, da so Novi fosili postali fenomen v bivši Jugi, pač pa je utrl pot tudi drugim zdaj slavnim hrvaškim glasbenikom in napisal hite, ki so postali evropske in, lahko rečemo, tudi svetovne uspešnice, ter take, ki so slavo prinesli drugim glasbenikom. Bil pa je plodovit tudi na drugih glasbenih področjih.

Novim fosilom se je pridružil šele leta 1975 na povabilo Slobodana Momčilovića - Moke, vendar je prvo povabilo zavrnil, ker se ni hotel zameriti kolegom iz benda, v katerem je takrat igral. Pridružil se jim je šele dve leti kasneje in za njih najprej napisal pesmi "Sanjaj me" in "Da te ne volim". Slednja je eden izmed največjih hitov Novih fosilov in ima tudi njihov značilni melos, s katerim so postali najpopularnejša skupina v nekdanji Jugoslaviji.

"Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja", "Najdraže moje", "Dobre Djevojke", "Tonka""Milena", "Za dobra stara vremena", "Čuješ li me, jel' ti drago", so  najbolj popularne Rajkotove pesmi iz časa Novih fosilov, ki so si jih žvižgali in popevali tisoči in ki jih še danes lahko slišimo na radijskih valovih.

Zgodba o Tonki in modri srajci

O skladbi Tonka je spregovorila tudi ženska, po kateri pesem nosi ime, Tonka Čović Popadić, suproga novinarja Slobodne Dalmacije, Momčila Popadića, ki je bil tudi tekstopisec: "Tonka je nastala v eni noči. Rajko in moj mož sta bila v Zagrebu, jaz pa v Splitu. Bilo je dve ali tri zjutraj, ko sta me poklicala "v precej netreznem stanju" in mi prepevala po telefonu," je povedala za hrvaški časnik.

Rajko Dujmić je tudi avtor pesmi "Skitnica", s katero je zaslovela  Jasna Zlokić.

Razkrila je tudi zgodbo še enega hita, "Plava košulja" ("Modra srajca"). "Moj mož je napisal tekst in ga dal v kuverto, ki jo je izročil Rajku, češ da je to pismo za njegovo mamo. Rajko, ki je letel v Zagreb, je pismo na letalu odprl in takoj, ko je prečital prvi stih, se mu je v glavi že porodila melodija," je povedala Tonka. "Do Zagreba je imel v glavi že celo pesem."

Rajko na Evrosongu

"Ko napišete pesem in potem gledate, kako jo poje deset tisoč duš .. to se, tako verjamem, lahko primerja samo z občutki ženske, ko rodi otroka," je rekel Rajko Dujmić. ki je leta 1989 napisal glasbo za hit, ki je doživel ne le jugoslovansko, pač pa tudi evropsko in na nek način svetovno slavo. Gre za skladbo "Rock me", s katero je hrvaška skupina Riva nastopila in takratni skupni državi prinesla prvo in edino zmago, leta 1989, le malo pred njenim razpadom.

Dujmić na podelitvi nagrade ni bil prisoten, ker je takrat nastopal na turneji Novih fosilov. "Rock me" pa ni edina pesem, ki jo je prispeval za Evrosong. Pravzaprav je med najuspešnejšimi avtorji glasbe, ki smo jo lahko poslušali na tem največjem evropskem glasbenem tekmovanju. "Za nastop na Evrosongu sem se potegoval devet let zapored in v teh devetih letih mi je trikrat uspelo," je povedal Rajko v nekem intervjuju. "Bil sem četrti z Novimi fosili in pesmijo 'Ja sam za ples', potem sem bil šesti z 'Mangupom' in Srebrnimi krili, in na koncu zmagal z 'Rock Me Baby' in Rivo," je dodal.

Povedal je, da je bila Riva njegov favorit na izboru za Evrovizijo, čeprav so drugi želeli, da bi ponovno nastopili Novi fosili, ki so z "Ja sam za ples" nastopili dve leti pred tem. "Jaz tega nisem hotel," je o spominih na ta čas povedal Dujmić. "Se pa spomnim, kako sem jih prvič slišal, ko so nastopali na neki terasi. Takoj sem imel vizijo, kako bo z nimi. Prikazali so se mi v modri barvi," je povedal.

Domoljubje, Rock akademija, televizija, film in gledališče

Skupaj z Zrinkom Tutićem, enim najbolj znanih hrvaških glasbenih ustvarjalcev, je tudi avtor pesmi "Moja domovina", ki je nastala leta 1991, ko je Hrvaška drsela v vojno, v njej pa se je združil nekakšen hrvaški "Band-Aid", vsi najboljši hrvaški pevci popularne glasbe, in s pesmio svet opozorili na dogajanje v njihovi domovini.

Njegova pesem "Dobro jutro, Hrvatska" je skoraj že 30 let zaščitni znak istoimenske oddaje na hrvaški nacionalni televiziji, za katero je napisal veliko najavnih špic.

Rajko Dujmić je predaval skladateljstvo na Rock akademiji, zelo pa sta ga zanimala tudi filmska in gledališka glasba in tako je napisal glasbo za dve gledališki predstavi, "Sedam lakih komada" in "Dundo Maroje", ter za film "Cijena života" Bogdana Diklića, in dokumentarec "Zemlja pustinjskog sokola".

Po njegovih pesmih pa so narejene tudi pesmi za muzikal "Za dobra stara vremena". ki - tako kot muzikal "Mamma Mia" uporablja glasbo "Abbe" - vključuje glasbo Novih fosilov. Navsezadnje, Novim fosilom je marsikdo rekel "jugoslovanska Abba".