Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Harry Potter za nove generacije

M. V., Vklop, 19.06.2018 19:01:24

Že poznate Morrigan Vran? To je tisto dekletce, ki jo na enajsti rojstni dan čaka smrt, tako kot vse zaklete otroke v Veliki Volkavi.

Delite na:
Harry Potter za nove generacije
Avstralska pisateljica Jessica Townsend je ustvarila neverjeten domišljijski svet. Revija Vklop

Tako pač je. A ne tokrat – tik pred zdajci se pojavi čuden rdečelas možic Jupiter Sever in jo odpelje v skrivno Nikdarje, kjer se poteguje za vstop v Čudežno društvo, tako pa se začne njena neverjetna pustolovščina.

To je osnovna zgodba mladinskega domišljijskega romana Prekletstvo Morrigan Vran avstralske pisateljice Jessice Townsend, ki je ustvarila neverjeten domišljijski svet, poln čarovnije, govorečih živali in bolj ali manj nenavadnih grozljivih bitij. Kritiki (pa tudi bralci) so nad knjigo navdušeni in jo neredko poimenujejo kar »Harry Potter za nove generacije«. Zgodba res precej spominja na Harryja Potterja in avtorica tega ne zanika, saj potrjuje, da je na zgodbo vplivalo vse, kar je kdaj prebrala, tega pa menda ni malo, saj je bila kot otrok pravi knjižni molj; brati naj bi začela že pri štirih letih. »Jaz sem bila dekletce, ki je imelo ves čas nos v knjigi, kar je strašansko jezilo mojo mamo, saj sem s knjigo šla celo čez cesto,« se spominja danes 33-letna pisateljica. Poleg Harryja Potterja v knjigi najdemo tudi navezave na Čarovnika iz Oza, Alico v čudežni deželi, Mary Poppins …

Deset let loščenja

Jessica, ki živi razpeta med Londonom (tja se je preselila pri 22 letih) in domačo Avstralijo, je začela pisati že pri sedmih letih, ker jo je to tako zelo veselilo, čeprav njenih zgodbic ni prebral nihče, ampak so končale v predalu. Do Prekletstva Morrigan Vran, njenega prvenca, ki pa je nastajal kar deset let. Tudi zato, ker je avtorica, kot prizna sama, povsem samouka. »Nikoli nisem obiskala nobenega tečaja kreativnega pisanja, vsega sem se naučila iz branja knjig. Še vedno nisem prepričana, da to res znam, vsak dan se vprašam, če res znam pisati.« Očitno zna, saj je s Prekletstvom Morrigan Vran sprožila pravo evforijo in pobrala kar nekaj pisateljskih priznanj. »To leto in pol od izida knjige je bilo res čudno. Počutim se, kot da živim svoje sanje in da živim v sanjah.« Pa je napisala »samo« zgodbo, kakršno si je želela prebrati sama: o izobčeni, osamljeni deklici, ki se je vsi bojijo in izogibajo, celo njena lastna družina, saj je zaradi prekletstva kriva za vsako stvar, ki se zgodi v njeni deželi, naj bodo to pokvarjena riba, poplave ali infarkt. Ker je zakleti otrok, bo na enajsti rojstni dan umrla – to je dejstvo, s katerim mora živeti. A zgodi se čudež: ponjo pride mecen Jupiter Sever in jo odpelje v Nikdarje, kjer se udeleži težkih preizkušenj za včlanitev v spoštovano Čudežno društvo (čeprav do pred nekaj urami sploh ni vedela, da društvo in ta kraj obstajata!), dom pa dobi v Jupitrovem nenavadnem (da ne napišemo spet čudežnem) hotelu Devkalion, kjer sta med osebjem tudi govoreča ogromačka in pritlikavi vampir, oprostite, vampirski pritlikavec! Kakšna pustolovščina! A če ji ne bo uspelo prestati vseh preizkušenj, se bo morala vrniti domov, kjer jo še vedno čakajo lovci dima in senc – ter neizogibna smrt.

morrigan vran.png

Kmalu film

Za zdaj sta potrjeni dve nadaljevanji zgodbe o zakleti deklici Morrigan Vran (druga knjiga je že napisana in naj bi luč sveta ugledala še letos, predvidoma novembra), Jessica pa že ima v glavi zamisli za še šest knjig. Kmalu naj bi Morrigan Vran spoznali še na filmskih platnih, saj je studio 20th Century Fox že odkupil pravice za snemanje filma. Jessica še kar ne more verjeti, kako je Morrigan Vran spremenila njeno življenje. Desetletno vztrajanje in loščenje zgodbe sta se izplačala. O tem vedno pripoveduje otrokom, ki jih obišče v šolah. »Želim spodbujati mlade pisatelje, ampak najbolj pomembna stvar, ki se je morajo otroci naučiti o pisanju, je, da so se vse njihove najljubše knjige rodile kot ušivi prvi osnutki. Treba je veliko trdega dela, potrpežljivosti in vztrajanja, da se prvi osnutek spremeni v končni izdelek,« poudarja. Pa njena najljubša knjiga? Male ženske pisateljice Louise May Alcott; doma še vedno hrani babičin obrabljen izvod tega romana, ki je danes star že okoli 70 let.

Preberite tudi: Goran Dragić zaljubljen do ušes. Kliknite TUKAJ!