Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Gomazeči rekorderji

Marjana Vovk, 24.02.2020 08:00:48

Čeprav so žuželke marsikomu zoprne, so to neverjetno zanimiva bitja, ki so poselila skoraj vse kotičke Zemlje, in so tako številčna, da so izračunali, da na enega človeka pride okoli 200 milijonov žuželk. Ločimo jih okoli 925 tisoč vrst, kar pomeni več kot polovico vseh znanih vrst živih bitij. Medtem ko so nekatere za človeka koristne ali celo nujno potrebne, pa nam druge povzročajo težave. Kdo pa so rekorderji iz sveta gomazečih bitij?

Delite na:
Gomazeči rekorderji
hrošč goljat Dreamstime

Najdaljša žuželka

palicnjakP.jpg
paličnjak
Profimedia

Sloves najdaljših insektov na svetu se drži orjaških paličnjakov iz jugovzhodne Azije, ki lahko zrastejo do okoli 60 centimetrov. Na srečo so te vejicam podobne živali popolnoma nenevarne in jih imajo ljudje zelo radi za domače ljubljenčke.

Najtežji hrošč
Najtežji hrošč oziroma najtežja žuželka na svetu je goljat (Goliathus goliatus), ki spada v družino skarabejev. Zraste do 11 centimetrov in tehta tudi do 50 gramov (ličinka še enkrat več). Hranijo se z drevesnimi sokovi in sadjem, najdemo pa jih v osrednji Afriki.

Največji metulj

metulj-dr.jpg
ptičji metulj kraljice Aleksandre
Dreamstime

Ta naziv pripada lastovičarju, imenovanemu ptičji metulj kraljice Aleksandre (Ornithoptera alexandrae), ki ga lahko vidimo v deževnih gozdovih Papue Nove Gvineje. Njegov razpon kril je okoli 25 centimetrov. Samice imajo krila rjavo obarvana, medtem ko so samci izrazito modro-zeleni. Spodnja stran kril je rdečkasta, zadek pa rumen. Največji slovenski metulj pa je lastovičar.

Najbolj strupena žuželka

mravlja-dr.jpg
mravlja
Dreamstime

Verjetno boste presenečeni, da za najbolj strupeno žuželko velja mravlja, in sicer vrsta Pogonomyrmex Maricopa (mravlja zbiralka), saj s tremi vbodi lahko ubijejo podgano! Njen strup je sestavljen iz aminokislin, peptidov in proteinov. A to za človeka ni najbolj boleč pik. Tega ima, po Schmidtovi lestvici bolečine, mravlja Paraponera clavata (angleško bullet ant) oz. mravlja krogla – bolečina je namreč primerljiva z zadetkom krogle iz pištole, v valovih pa lahko traja kar 24 ur!

Človeku najbolj nevarna žuželka

komar-pix.jpg
komar
Pixabay

To je seveda komar, saj prenaša vrsto smrtonosnih bolezni, na primer malarijo, ziko, rumeno mrzlico in dengo. Komarji, ki so razširjeni praktično po vsem svetu, posredno ubijejo več ljudi kot katerakoli druga žival, menda zaradi njih letno umre več kot 700 tisoč ljudi.

Največja vešča
Med nočnimi metulji je največji na svetu orjaška sovka (Thysania agripina), ki čez razpeta krila meri do 30 centimetrov, najdemo pa ga v Južni in Srednji Ameriki. Mimogrede: slovenski rekorder je veliki nočni pavlinček z razponom kril več kot 20 centimetrov!

Najmočnejša žuželka

najmocnejsi-dr.jpg
hrošč Onthophagus taurus
Dreamstime

Šele pred približno desetimi leti so znanstveniki dokazali, da je najmočnejša žuželka na svetu Onthophagus taurus, hrošč iz družine skarabejev. Ta centimeter visok malček lahko vleče kar 1141-kratno težo svojega telesa – kot bi 70-kilogramski človek premikal šest polnih dvonadstropnih avtobusov!

Najglasnejša žuželka

skrzat-dr.jpg
škržat
Dreamstime

Zagotovo ste uganili: to so škržati, najglasnejši med njimi je afriški Brevisana brevis, ki na razdalji 50 centimetrov proizvede zvok s 106,7 decibela. V nasprotju s kobilicami in črički, ki zvok proizvajajo z drgnjenjem krilc, škržati »godejo« s posebno opno, napeto ob straneh zadka.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 4, 24.1.2020