Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

»Globoko v duši sem rockerica!«

Marjana Vovk, 15.08.2019 13:00:00

Slovenska pevka Nika Zorjan podira meje – državne in spletne.

Delite na:
»Globoko v duši sem rockerica!«
Nika Zorjan Neo Visuals

Nika Zorjan slavi: je prva slovenska pevka, ki ji je uspelo na YouTubu zbrati več kot sto tisoč sledilcev! »Tega sem bila zelo vesela in v čast mi je, da sem prva pevka pri nas, ki ji je to uspelo,« je navdušena Prekmurka s prepoznavnimi rožnatimi lasmi. »To je res lepa potrditev mojega dela.« V teh dneh sta izšli tudi njena nova pesem Na plažo in njena hrvaška različica Blamaža.

Nika, čestitke za dosežek! Ste že proslavili?

Ne še, bom takrat, ko bo prišla plaketa. Ne vem še, kako, zagotovo pa bo neko praznovanje, saj tak dosežek ni kar tako. Nekaj bomo seveda naredili tudi za moje sledilce.

Kot vidim, radi delite svoje življenje na družbenih omrežjih.

Ja, a imam mejo, kaj objavim in kaj ne. Sicer rada delim stvari z oboževalci, da vidijo, kaj se mi dogaja, poznajo mojo družino, psičko Lili … Uživam v tem, Instagram je zame zabava, ne pa mučenje, kot pravijo nekateri pevci, ki jim je objavljanje stresno. Jaz to rada delam.

 Svoje profile torej urejate sami?

Večinoma. Včasih mi kdo pomaga, če nimam časa, ampak šefica sem jaz! (smeh)

Danes so družbena omrežja nujno orodje (samo)promocije znanih ...

Zagotovo, saj jih uporablja res veliko ljudi, tudi starejša generacija se je začela pridruževati. Mislim, da sta Instagram in Facebook ta čas celo boljša reklama kot televizija.

Ampak ali morate zato razkriti več svoje zasebnosti?

Odvisno, vsak se sam odloči, koliko bo razkril. Jaz sem že značajsko precej odprta, poleg petja rada kažem tudi svoj življenjski slog. Nekdo, ki mu to ni všeč, se pač odloči, da ne bo objavljal zasebnih stvari, pa ga ljudje prav tako spoštujejo. Pokažeš, kar želiš.

nika rok 1.jpg
Nika Zorjan in Rok Piletič sta po naših informacijah par že kar nekaj mesecev.
Instagram

 Letos s svojo glasbo osvajate tudi Hrvaško.

Pesem Vruće, ki smo jo izdali z BQL in Isaacom Palmo, sem vzela kot »zafrkancijo«, češ, nimamo kaj izgubiti, če izdamo pesem še na Hrvaškem – če bo tam vsaj pol tako uspešna, kot je bila v Sloveniji, bo to uspeh. Resnično me je zelo presenetilo, kako se je »prijela« na hrvaškem trgu! Hrvati so me presenetili; ne vem, zakaj sem pričakovala, da ne bodo naklonjeni Slovencem, ki pojejo v hrvaščini, a so nas lepo sprejeli. Še vedno na vsak objavljeni video, čeprav je pesem v slovenščini, dobivam tudi hrvaške komentarje, ogromno mi jih piše sporočila, najbolj zanimivo pa je, da so me, ko smo snemali spote na Hrvaškem, ustavljale punčke in se želele fotografirati z mano. To je noro! Res sem vesela, da se nam je tako odprlo.

zorjan.jpg
Nika Zorjan
Arhiv uredništva

Imate v načrtu še kakšno hrvaško pesem?

V teh dneh bo izšla moja nova pesem Na plažo, ki bo potem dobila še hrvaško različico Blamaža, v kateri se mi bosta pridružila hrvaška zvezdnika iz JoomBoosa, 8rasta9 in Svenky – da bo bolj zanimivo in nekaj svežega tudi za hrvaški trg.

nika zorjan.png
Svoji nemški bokserki Lili je Nika spekla pravo pasjo torto za četrti rojstni dan.
Osebni arhiv Nike Zorjan

Slovenski glasbeniki zadnja leta spet več delujejo po državah nekdanje Jugoslavije. Tudi vas mika več?

Za zdaj ne. Iskreno, Slovenija je zame na prvem mestu, ker mi je tu lepo, dobro se počutim, rada ustvarjam za Slovence. Tudi Hrvaško imam zelo rada, od četrtega razreda hodim na otok Rab, tam imam prijatelje. Hrvaška me morda privlači tudi zato, ker nima toliko pop pevcev, kot jih je v Sloveniji. A kot rečeno: Slovenija je prva, Hrvaška je za užitek. Všeč mi je, kar se mi zdaj dogaja. (smeh) Da bi šla v podobno »sceno«, kot je šla na primer Senidah (srbski trg, op. p.), se mi zdi, da nisem pravo »blago« zanjo, niti nimam pravega glasu.

 Pojete tudi priredbe (coverje) v angleščini. Boste izdali kakšno lastno angleško pesem?

Za zdaj ne ciljam na tujino, a nikoli ne reci nikoli. Če bi bila priložnost, bi jo zagotovo zagrabila, ker mi je angleški jezik vseeno zelo pri srcu. Od otroštva poslušam angleške pesmi – Britney Spears, Jessie J, Beyoncé, Christino Aguilera … Na tuji trg je zagotovo najlažje priti z angleškimi pesmimi, a zdaj nimam kakšne velike želje po tem. Bomo videli, kam me bo zanesla pot, odprta sem za vse, da le delam z užitkom in da me veseli.

nika zorjan
Nika Zorjan ni spretna le za volanom avtomobila, temveč tudi s samokolnico.
Instagram

Pojete zelo različne glasbene zvrsti, od balad do latina, svoje različne sposobnosti ste pred leti pokazali tudi v šovu Znan obraz ima svoj glas. Kateri slog ste najbolj vi?

Vse to sem jaz! A če res pobrskava: globoko v sebi sem rockerica, tudi na koncertih z zasedbo igramo na primer Queene. Pojem tisto, kar me veseli, zato pri meni dobite od starih rockerskih do novejših pop in latino pesmi. Rada imam pesmi, ki ti dajo dobro energijo, da vem, da bodo obiskovalci mojih koncertov uživali in poznali večino repertoarja. Ne obremenjujem se s tem, da imamo zato na koncertu včasih veliko priredb. Pravzaprav obožujem priredbe. Uživam v njih, so pika na i za mojo dušo – da si dam duška s pesmimi, ki jih rada poslušam.

 V kakšnem slogu bo vaša nova pesem Na plažo?

Počasen reggaeton, seksi latino, kar mi je zelo všeč. Delam po občutku, kar se mi »zalušta«. Posebnost te pesmi je, da je besedilo zanjo napisala moja sestra Eva. Ona je tudi moja spremljevalna pevka. Za našo skupino pravijo, da smo kot The Kelly Family, ker smo skoraj družinska zasedba: moj ati je basist, sestra spremljevalna pevka, bobnar in klaviaturist sta moja bratranca, le s kitaristom nisva v sorodu, on malo »štrli ven«. (smeh)

nika zorjan - ms
Nika Zorjan
Revija Zvezde

Je morda zato več trenj med vami?

Eh, zagotovo! Vsekakor si upamo povedati več stvari in vsi me imajo za malo Niko, ki nima veliko besede. Ampak če kdaj kaj »zaškripa«, povem svoje! Sicer pa ni kakšnih večjih trenj, imamo se radi in si želimo najboljše. Ati me je tako ali tako vedno podpiral, že od začetka moje kariere, finančno in drugače. Ati in mama sta me vozila vsepovsod naokrog, brez njiju ne bi bila tu, kjer sem. Res sem vesela, da se mi je v življenju vse tako »poklopilo«, da lahko delam to, kar sem sanjala od otroštva.

nika zorjan.jpg

Bo šla tudi vaša sestra morda v samostojne pevske vode?

Mislim, da ne, čeprav ima zelo lep glas, podoben mojemu. Nikoli ni želela biti glavna pevka, zadovoljna je kot spremljevalna. Sicer pa študira fizioterapijo in zelo lepo riše.

Tudi vi rišete?

Ne, to mi nikakor ne gre od rok!

 Poletje je za vas verjetno delovno?

Letošnje je moje najbolj delovno do zdaj. Sicer je videti, kot da uživam na morju, če gledate moje objave na družbenih omrežjih – Sardinija, Pag, Krk … Ampak to so kraji, kjer smo snemali videospote. Želela sem si čim več morskih prizorišč, že zaradi podnebja in dobrega počutja, a je to vseeno delo, nisem mogla izklopiti možganov, ležati na plaži in plavati. Upam, da bom konec avgusta našla čas in si privoščila kratek dopust na morju. Morje je zakon!

Kakšna glasba je na vašem predvajalniku?

Najraje poslušam pesmi, ki imajo dobro energijo in me dvignejo. Te dni je ena mojih najljubših Calma Pedra Capa. Včasih poslušam glasbo, da si spočijem, včasih za zabavo ali da me spravi v dobro voljo, včasih pa le zato, ker nekdo nekaj dobro odpoje. Sicer pa se moj seznam predvajanja zelo hitro spreminja.

Če ste slabše volje ali potrti, poslušate balade?

Morda tudi kdaj, ampak ponavadi takrat, ko sem slabe volje, poslušam bolj poskočne pesmi, ki me spravijo v dobro voljo, ne pa balade, da padem še bolj v depresijo.

Kako to, da pojete tudi v prekmurskem narečju?

Na enem od radiev so me povabili, da po svoje priredim Adelino pesem Hello, ki je bila takrat zelo priljubljena. Odločila sem se, da jo za zabavo odpojem v prekmurščini; vedela sem, da bo to zelo dobro ali pa zelo slabo sprejeto, kar pa mi ni bilo pomembno, saj je priredba. Odziv je bil noro dober! Prekmurščina je zelo speven jezik in je malo bolj eksotična, v modernih pesmih je še nismo slišali. Ko sem se po tem pripravljala za Emo – imela sem pesem v angleščini –, mi je Raay rekel, naj mu jo za šalo zapojem še v prekmurščini. Odlično je zvenela, zato smo se odločili, da jo pustimo v prekmurščini. To je bila pesem Fse. Vsi so bili navdušeni, še najslabše so jo sprejeli Prekmurci, ker tam vsaka vas govori v svojem narečju. Mislim, da so se ljudje do danes tega kar navadili, nismo pa jih želeli preveč zasičiti s prekmurščino, zato smo se vmes vrnili k slovenščini.

Včasih so se ljudje, predvsem mladi, narečij malo sramovali in se bolj obračali h angleščini. Se je to spremenilo?

Jaz se ne sramujem, sem ponosna Prekmurka, naše narečje mi je zakon! Če sem s svojimi pesmimi v prekmurščini spodbudila mlade, da imajo raje svoj jezik, da je to narečje še bolj razširjeno, sem zelo ponosna! Se pa spomnim, da ko sem bila najstnica, si bil čuden, če si poslušal slovensko glasbo, moral si gledati MTV. Ne vem, zakaj, ko pa imamo dobro glasbo, lahko smo ponosni nanjo. Slovenci ne cenimo sami sebe, ampak bolj druge. To se vidi že po tem, da se vedno skušamo prilagajati z jezikom. Jaz s tem nisem nikoli imela težav, vedno sem rada poslušala slovensko glasbo, tudi pojem rada v slovenščini.

Očitno imate radi duete ...

Dueti niso slaba stvar. Moj zadnji singel je tudi duet, Ola, ola z Isaacom Palmo. Vedno sem odprta za duete, si pa želim tudi več samostojnih pesmi.

Zadnje čase se pojavljajo govorice, da sta z Rokom iz BQL več kot le prijatelja. Kako je s tem?

Dejstvo je, da se z BQL veliko družimo, ker smo vsi Raayevi varovanci. A raje vidim, da se piše o glasbi, ne o govoricah, zato naj to, ali sva z Rokom kaj več kot prijatelja, ostane najina skrivnost. To bova zadržala zase.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 31., 1. 8. 2019