Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Freddie, Delilah in druge ljubezni znanega pevca

Daša Birsa, 10.08.2019 13:00:00

Prva ljubezen legendarnega pevca Freddieja Mercuryja, Mary Austin, je bila tista, ki je v pevcu zanetila globoko ljubezen do mačk. Mački Toma in Jerryja, ki ju je prinesla v skupno stanovanje v zgodnjih sedemdesetih, je Freddie oboževal. Ob koncu svojega življenja pa jih je imel skupaj kar deset. Vsaka je imela svojo sobo in polno pozornost vsega sveta. Zadnji album, videospot in ena od pesmi so posvečeni ravno tem živalim.

Delite na:
Freddie, Delilah in druge ljubezni znanega pevca
Freddie Mercury, mačke Instagram

Pri 45 letih, leta 1992, je Freddie Mercury posnel videospot v črno-beli tehniki. Postavil se je pod reflektorje, suh, lica je imel napudrana s svetlim pudrom, oči pa zasenčene. Za njim so stali spektakularni Queeni. Iz grla najbolj znanega tenorja na svetu so odmevali spomini na preteklost, otroštvo, obljube in brezbrižnost. Vse to je opeval v pesmi These Are the Days of Our Lives. To je bil svojevrstni hommage njegovemu črno-belemu življenju. 

To je bi njegov zadnji videospot. Freddie je zaradi pljučnice umrl le šest mesecev kasneje. V tem videoposnetku je najboljši vokal vseh časov, kot ga opisujejo glasbeniki še danes, skoraj tri desetletja po njegovi smrti, nosil svileni brezrokavnik. Nanj je Donald Mc Kenzie naslikal vse Freddiejeve mačke. Njim je glasbenik posvetil tudi zadnji album z naslovom Innuendo, svojo ljubljenko Delilah je opeval v istoimenski pesmi. Svojim ljubljenkam - ki jih je imel na koncu življenja kar deset - je napisal oporoko in jim zapustil ogromno bogastvo. 

freddie mačke 1.png
Freddie Mercury, mačke
Instagram


Življenje
Freddie ni bil tipičen pevec, še manj pa običajen človek. Rojen je bil kot Farrokh Bulsara v Tanzaniji, šolal se je Indiji, oče je bil Iranec, njegova družina pa je v šestdesetih z ladjo pobegnila v London. Bil je nekoliko feminizirani moški, noro zaljubljen v svojo prvo in edino ženo Mary Austin, nato pa v svojo največjo ljubezen Jima Huttona. Ljubil je glasbo, družino, majice brez rokavov, jopiče, ličila in - mačke. Z njegovo strastjo do teh gracioznih živali so mačkoni že seznanjeni, drugi pa so to odkrili po zaslugi filmske uspešnice Bohemian Rhapsody. V filmu je med drugim prizor, v katerem Freddie s turneje telefonira svoji mački, pa tudi tisti, ko v novozgrajeni vili deset spalnic nameni svojim mačkam, vsaki po eno. 

freddie mačke 7.png
Freddie Mercury, mačke
Instagram

freddie mačke 3.png
Freddie Mercury, mačke
Instagram

Mačke
Ne, Freddie ni bil nor, kot bi morda nekateri sklepali na prvo žogo. Samo mere ni imel. Ne v svojem vokalnem razponu, ne v umetnosti, ne v slogu, ne v ljubezni, pa tudi pri mačkah ne.
Ljubezen do mačk se je rodila v sedemdesetih letih. Takrat je Freddie spoznal in vzljubil lepotico iz Londona Mary Austin in se z njo tudi poročil. Ona mu je podarila Toma in Jerryja, nato pa še Tiffany. Nanje sta gledala kot na svoje otroke in tako je ostalo tudi po njuni ločitvi. Tako je Freddie doživljal tudi Dorothy, Delilah, Goliatha, Lily, Mika, Oscarja in Romea. Šest zadnjih v nizu je preživelo tudi njega. 

freddie mačke 5.png
Freddie Mercury, mačke
Instagram

Družina
Vseh deset mačk je živelo razkošno življenje, tako kot njihov lastnik. Mačke so uživale v popolni svobodi, imele so stalen dostop na dvorišče in v notranjost hiše, že ob najmanjšem pokašljevanju so pritekli veterinarji, razvajali so jih vsi v hiši, nikoli niso bile kaznovane, nanje se ni nikoli drlo in vedno se jim je ugodilo. Freddiejev osebni asistent Peter Freestone je v izjavi za Washington Post nekoč dejal, da so njegove mačke njegova družina.


Delilah
V družini so bile tudi posvojenke. Govorimo o tribarvni debeluški Delilah. Freddie jo je posvojil leta 1987 in mački je bilo dovoljeno prav vse. Freddie jo je tudi naslikal na slikarsko platno. Pevec je umrl, še preden je na sliko nanesel zadnjo plast barve. Govoril je, da mu ona tudi takrat, ko najbolj trpi, izvabi nasmešek na ustnice. Posvetil ji je istoimensko pesem na zadnjem albumu, ki ga je posnela skupina Queen. Bila je podobna ljubezenski pesmi in mnogi so mislili, da v stihih opisuje svojo ženo. Bobnar Roger Meddows Taylor se je zgražal tako nad pesmijo kot nad mačkami: »Sovražim to pesem. To preprosto nisem jaz, tu ni ničesar mojega.« 

freddie mačke 2.png
Freddie Mercury, mačke
Instagram

Nerazumljen
In imel je prav. V tej pesmi ni bilo ničesar Rogerjevega, pa tudi Freddiejevega ne. S pesmijo je glasbenik pojasnil, kako ga mačka osrečuje, koliko mu pomeni in kako je osvojila njegovo hišo in njegovo življenje. Seveda so se pojavile polemike o tem, koliko umetnosti je sploh še v teh stihih, v katerih je med drugim zapisal, da mu je Delilah polulala pohištvo. Mnogim ni bila všeč, tudi to ne, da je v pesmi mijavkanje, vendar je Freddie tudi s to pesmijo dal pečat svojemu življenju. 

freddie mercury, pevec naslovna.jpeg
Freddie Mercury
Arhiv uredništva

Ko se je odrekel religiji in očetovemu priimku, ga njegova družina ni razumela, prav tako ga niso razumeli v klubih, ko je nastopal oblečen v krzno in v ozkih usnjenih hlačah in vlekel tone kokaina, da bi zdržal tempo. Niso ga podpirali niti, ko je menjeval moške kot gate, ko je naredil sedemminutno pesem, niti ko se je odločil za pop aranžma opere. Veliko prijateljev ni imel niti pred smrtjo, ko ga je pokosil aids. Kljub temu je bilo že takrat in je še zdaj nesporno, da je bil Freddie Mercury edinstven in neponovljiv. Avantgardni genij, dostojen imenu skupine, ki se ga je sam spomnil. V skladu z imenom njegove skupine pa so živele tudi vse njegove mačke. 

Mercury je leta 1985 svoj solo album Mr. Bad Guy posvetil mačkam. Napisal je posvetilo: »Jerryju, Tomu, Oskarju in Tiffany, kot tudi vsem drugim mačjeljubcem na vsem planetu - ostali naj se j...« Freddiejevi najbližji prijatelji in sodelavci so govorili, da mačkam v njegovi vili nikoli ni nič manjkalo. Kuharice so jim pogosto servirale svežo perutnino in ribe.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 31, 26. 7. 2019