favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Učiteljica jo je spolno zlorabila pri 13 letih

T. B., Vklop, 04.07.2018 20:01:47

Ameriška režiserka Jennifer Fox je posnela svojo zgodbo o spolni zlorabi, ki se je zgodila, ko je bila stara 13 let.

Delite na:
Učiteljica jo je spolno zlorabila pri 13 letih
Odraslo Jennifer igra Laura Dern, mlado pa Isabelle Nélisse, ki je bila med snemanjem filma stara enajst let. Fox

Zgodba (The Tale) ni zgodba, ki jo je lahko prebaviti. Hkrati pa je zgodba, ki je povzročila stoječe ovacije na festivalu Sundance, kjer je bila prvič prikazana. Gre za prvi igrani film režiserke dokumentarcev Jennifer Fox (Beirut: The Last Home Movie), o katerem pišejo vsi mediji, kljub temu pa ga ne boste videli v kinih, ampak samo na HBO, saj je omenjena televizijska mreža film odkupila že na Sundanceu.

S tem, da bo Zgodba kljub občutljivi temi, spolni zlorabi otroka, imela gledalce, je zadovoljna tudi Jennifer Fox, ki je v njej predstavila svojo zgodbo, pri tem pa se ni skrivala za drugim imenom, ampak je glavna junakinja filma tako kot ona 48-letna filmska režiserka Jennifer Fox.

Nazorni prikazi

»Pogovarjala sem se z ženskami po svetu in začela poslušati svojo zgodbo. Ni bilo pomembno, kakšne barve in narodnosti so bile, ena od dveh žensk je imela zgodbo. Ta dogodek, ki sem mu vedno rekla razmerje, nenadoma ni bil več oseben, individualen, ampak je bil univerzalen. Takrat sem si mislila, da je čas, da posnamem ta film. Čas, da povem to zgodbo,« je Foxova dejala po premieri na Sundanceu. Ena od njenih osnovnih želja je bila, da v filmu ostane prizor, ko ima Jennifer pri 13 letih svoj prvi spolni odnos s 40-letnim športnim trenerjem Billom, prizor pa je zelo nazoren v besedah in dejanjih. Ko se Bill trudi, da bi prodrl v deklico, pravi, da jo je treba še malo razširiti in da se noben moški ne bi tako trudil, ko jo dokončno razdeviči, pa se prizor, ki traja skoraj dve minuti, konča tako, da ji pokaže okrvavljeno brisačo in reče: »Zdaj si ženska, ljubezen moja.«

Težko do igralcev in financiranja

Nekateri pravijo, da gre za enega od najkontroverznejših filmov nasploh, podobno pa so menili tudi sponzorji, na katere se je obračala režiserka, da bi financirali film, in igralci, ki jih je hotela v svoji avtobiografski drami. Zavračali so jo eni in drugi, na koncu pa je sestavila igralsko zasedbo, ki se odlično dopolnjuje. Odraslo Jennifer, ki se poda na pot iskanja resnice, ki jo je izkrivila celo v svoji glavi, igra Laura Dern, deklico Jennifer pa Isabelle Nélisse, ki je bila med snemanjem stara samo enajst let, saj naj bi bila Foxova pri 13 letih videti mlajša od svojih vrstnikov, zato je hotela, da je enako tudi v filmu. Dernova kot Jennifer začne raziskovati svoje prvo »razmerje«, ko jo pokliče mama, ki odkrije zgodbo, ki jo je Jennifer napisala kot otrok, čeprav mamine skrbi sprva zavrne kot neumnost. V svoji glavi se vidi starejšo, kot je bila, kar se poruši, ko ji mama pokaže fotografije pri njenih 13 letih, nato pa se počasi začnejo podirati še vsi drugi zidovi, ki jih je zgradila, da bi se zavarovala pred travmo.

tv-zgodba2.jpg
Režiserka Jennifer Fox je povedala svojo zgodbo.
Fox

Posneto z dvojnico

Jennifer sta zlorabila človeka, ki ju je oboževala. To sta bila njena učiteljica jahanja gospa G., ki jo igra Elizabeth Debicki, in športni trener Bill (Jason Ritter), ki naj bi zlorabljal tudi druge, a ga Foxova še danes noče povezati z imenom. Zgodba kaže, kako se lahko spomin igra z nami, saj lažne podobe, ki si jih je Jennifer spletla v svojih glavi, počasi zamenjajo resnične, obenem pa lahko vidimo, kako globoke so travme, ki jih pusti zloraba, in zakaj do spoprijemanja z njo lahko pride tako pozno.

Da je Zgodbo režirala oseba, ki je zlorabo izkusila sama, se filmu pozna tako v njegovi iskrenosti kot tenkočutnosti, s katero se je Foxova lotila snemanja mučnih prizorov. Kot je poudarila v pogovorih z novinarji, 11-letna Isabelle Nélisse nikoli ni bila v telesnem stiku s soigralcem Jasonom Ritterjem, ampak so v vseh občutljivih prizorih uporabili odraslo dvojnico, prizori, v katerih Isabelle leži v postelji, pa so bili v resnici posneti v navpični postelji, ne vodoravno. Poleg tega so bili na snemanju ves čas psihiater, mama, predstavnica igralskega združenja in učiteljica igre. »Nihče ni hotel ustvarjati dodatne travme na snemanju, da smo imeli dvojnika, pa je pomagalo tudi meni. Ko je tam ležala odrasla ženska, mi je bilo prizore lažje posneti.«

Preberite tudi: Na kavi z igralko leta Nino Ivanič. Kliknite TUKAJ!