900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

"Dvojna" žlahtna komedija leta je kabaretna predstava Realisti

C. R., 18.03.2019 12:23:26

Uprizoritev Realisti v izvedbi SNG Nova Gorica je postala žlahtna komedija leta tako po izboru občinstva kot žirije, režiserka predstave Tijana Zinajić pa žlahtna režiserka. Tako so razglasili sinoči, 17. 3. 2019, na letošnjem 28. festivalu Dnevi komedije v SLG Celje.

Delite na:
"Dvojna" žlahtna komedija leta je kabaretna predstava Realisti
Nagrajenci (z leve): Jure Karas in Tijana Zinajić, Matej Zemljič, Vesna Pernarčič, Marko Bratuš in Maja Jerman Bratec, Matija Rupel. Jaka Babnik/SLG Celje

Žlahtna režiserka 2019

Tijana Zinajić je nagrado prejela za režijo kabareta za pet igralcev, pijanca in občinstvo Realisti v izvedbi SNG Nova Gorica. Tijana Zinajić v režiji Realistov vidno uživa in igralci ter gledalci skupaj z njo – vsak prizor je precizno peljan, atmosfera predstave se spretno giblje med realizmom, absurdom, celo grotesko, z minimalnimi sredstvi skozi spretno režiserkino odrsko postavitev vsem dobro znana forma kabareta zaživi v novi luči.

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije 2019

Nagrado strokovne žirije je prejela komedija kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Realisti Jureta Karasa v izvedbi SNG Nova Gorica. 

Realisti so predstava, ki v poplavi izvrstnih domislic, izvirnih komičnih situacij, odličnih songov in natančnih igralskih kreacij brez pridiganja in nevsiljivo spregovori o Sloveniji tukaj in zdaj. V slovenskem gledališču je družbena kritika vse prevečkrat omejena na resnobno podajanje fatalističnih podatkov z atmosfero konca sveta; Realisti pa se jemljejo ravno prav resno, da so kljub ostrim bodicam v prvi vrsti še vedno predvsem smešna, v vseh pogledih nadrealistično izvirna slovenska komedija.

Realiste je za žlahtno komedijo 2019izbralo tudi občinstvo (ocena 4,8309).