mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Družina

M.Š., 10.02.2020 20:00:39

Nagrajeni celovečerni dokumentarec Roka Bička bo premierno na sporedu v nedeljo, 19. januarja, ob 22.05 na TV Slovenija 1.

Delite na:
Družina
Rok Biček Družina RTVSLO

Rok Biček (Razredni sovražnik) je skoraj deset let, od svojih študentskih dni, s kamero spremljal Mateja Rajka in njegovo nevsakdanjo družino: očeta, mater in brata, nato pa še obe dekleti in hčerko. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu.

03-tv-rokbicek-druzina-3.jpg
Rok Biček Družina
RTVSLO

Matej odrašča v družini oseb s posebnimi potrebami v obrobni vasici na Dolenjskem. Mama je invalidsko upokojena, starejši sin Mitja ima težjo obliko Downovega sindroma, oče vmes umre za posledicami infarkta, Matej pa je bister fant, sam povsem drugačen – tako od drugačnosti kot od normalnosti. Gledalci brez olepševanja in moraliziranja podoživimo rojstva in smrti, življenjske lepote in tegobe ter vso kompleksnost sodobnega družinskega življenja v socialno nezavidljivih okoliščinah. Osrednji del filma pa se vendarle vrti okrog Matejevega odnosa do hčerke Nie. Z Barbaro sta se razšla že nekaj mesecev po dekličinem rojstvu in mladi oče se je moral preseliti nazaj v rojstno hišo, kjer mu starši in brat niso bili sposobni zagotoviti prave čustvene opore in pomoči. Čeprav sta se z nekdanjim dekletom v teoriji strinjala o deljenem skrbništvu, Matej otroka ne vidi toliko, kolikor bi želel in kolikor mu po njegovem mnenju pripada. Naposled se Matej odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega.

03-tv-rokbicek-druzina-2.jpg
Rok Biček Družina
RTVSLO

Celovečerec je nadgradnja istoimenskega kratkega dokumentarnega filma, ki ga je Biček posnel kot študent.

03-tv-rokbicek-druzina-Uros Abram2013.jpg
Rok Biček
Uroš Abram

Resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ne sledi senzacijam, temveč občutjem. »Lahko bi rekel, da je samo življenje napisalo scenarij, ki si ga sam nikdar ne bi mogel zamisliti. Svoje delo vidim predvsem v rahločutnem povezovanju teh situacij v krhko in hkrati čustveno močno celoto. Poskušal sem predvideti sosledje dogodkov in se nanje fleksibilno odzvati; stremel sem k temu, da se moja prisotnost in vpliv čutita v kar najmanjšem obsegu,« je ob premieri filma razmišljal režiser. 

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 3. 16.1.2019