erika znidarsic 1 Dobra karma

'Pri denarju ni čustev,' trdi voditeljica, ki je ...

pes, kent, Svet24.si

"Ker se v 10 letih nisem naučil biti priden ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

Aleksandra Pivec Svet24.si

Vodstvo Desusa je grozilo predsednici ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

V sredo, 24. junija pridite na Križevniško ulico!

KŠ, 22.06.2020 17:19:35

Dobrodošli v Križevniški k'vart!

Delite na:
V sredo, 24. junija pridite na Križevniško ulico!
Križevniška ulica PR

Nekoč temačna in prav nič privlačna ulica v starem delu prestolnice se je po zaslugi direktorja Mini teatra Roberta Waltla v desetih letih spremenila v najlepšo in najbolj fotografirano ulico v Ljubljani. Njeni posnetki krožijo po svetovnem spletu in v turističnih publikacijah, še pomembnejša od zunanje pa je notranja lepota, ki jo je prinesla stanovalcem s tem, ko jih je zbližala. Veliko popoldnevov in večerov se namreč spontano dobijo in vsak prinese kaj za pod zob. Enkrat na leto pa pripravijo zabavo celotne ulice pod imenom Križevniški sosed, na katero so vabljeni vsi Ljubljančani in gostje našega glavnega mesta. Obiskovalce bodo tudi letos čakali številni dogodki za vse generacije, mnogi od njih pa so ugodili prošnji organzatorjev in s sabo prinesli svoje lončnice, ki bodo odslej krasile najlepšo ulico v Ljubljani.

67025168_217319709144821_2390361892515217408_n.jpg
Križevniška ulica
Ivan Waltl

»KRIŽEVNIŠKI KV'ART«
Dan križevniškega soseda, sreda, 24. junij 2020

Križevniška lepotica se je zbudila iz sna. Zima, ki jo je podaljšala koronska kriza in zaznamoval junijski dež, se počasi preveša v poletje. Čas je za Dan križevniškega soseda.

Letos bo zelo drugačen, saj bomo iz enega naredili kar deset dni, ki jih bomo napolnili s kulturo in dogajanjem na ulici. Prvi dan in ozelenitev ter odprtje klopi s svežo poezijo bo v sredo, 24. junija, od 18. do 23. ure.

fc7f3f384c9b50dc0f0b5d12630676ce.jpeg
Lani je otroke zabaval Tadej Pišek, letos jih bo v predstavi Korenčkov palček zabaval Jose.
m24

Med epidemijo korone so razpisali literarni natečaj, na katerega je kar 69 pesnic in pesnikov poslalo svojo pesem za objavo na križevniških klopeh. Žirija, ki so jo sestavljali Anja Golob, Ivica Buljan in Robert Waltl, je izbrala devet pesmi, ki jih je oblikovala vizualna umetnica Toni Soprano Meneglejte in so že na ogled na križevniških klopeh. V juliju in avgustu bodo tako pripravili še devet literarnih večerov izbranih pesnic in pesnikov, ki jim bodo družbo delali igralci in glasbeniki.

Izbrani avtorji in pesmi so:
1. Maruša Mugerli: Mačke
2. Marjanca Kočevar: Ovulacija
3. Saša Pavček: Korzet besed
4. Tibor Hrs: Osnovno gorivo
5. Maja Burja: Materinski nagon
6. Peter Rezman: Pogreb počez poseka Dreves
7. Aljaž Primožič: Včasih se prepirava kdo od naju
8. Miha Marek: Zlata ribica
9. Ana Alagory: A bike ride

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

Na dnevu Križevniškega soseda bo prisoten tudi Politikin Zabavnik! Za obiskovalce, ki bodo prišli na najlepšo ulico v Ljubljani, je zagotovoljeno tudi lepo število Zabavnikov - za prijetno branje! Na ulici bo moč videti tudi nekaj zelo starih številk te priljubljene revije!

Kaj nas pričakuje letos?

»Veseli nas, da je naš dolgoletni trud za ulico dosegel tak uspeh in da se je ulica vpisala v nepogrešljivo turistično točko našega glavnega mesta Ljubljane. Srce zelene prestolnice. Zgodovina naše ulice, ki jo predstavljamo na klopeh, hiše odete v zelenje in cvetje s svojo očarljivostjo vabijo tuje in domače obiskovalce skozi vse leto. Vendar ne kaže govoriti zgolj o stavbah in ulici, takšno jo naredijo predvsem njeni stanovalci. Dušo ji vdahnejo ljudje. Zato vsako leto vsaj en dan posvetimo slavju, ki ga namenjajo svoji ulici in obiskovalcem, ki vanjo zelo radi zaidejo. Prvi, osrednji dan Križevniškega soseda bo v sredo, 24. junija, ko bomo ob 18. uri za otroke in njihove spremljevalce odigrali lutkovno predstavo Korenčkov palček (Jose); če bo deževalo, bo predstava v dvorani Mini teatra. Ob 19. uri bomo odprli nove klopi in povabili vse, ki želijo, da prinesejo na Križevniško kakšno cvetlico ali drevo. Letos smo se odločili, da bomo v cvetju vrtnic, saj nam je Turizem Ljubljana podaril deset vrtnic »Ljubljana«, dva soseda, Mojca in Goce, pa sta dodatno kupila še nekaj izjemno lepih vrtnic, ki nas že mesec dni navdušujejo. Ob 19.30 bo dramska igralka Barbara Vidović iz gledališča Talija za otroke prebirala pravljice. Z nami bodo letos tudi skrivnostne skupine kostumiranih gostov iz preteklosti in domišljije. Verjemite, to bo zelo zabavno in nenavadno,« nam je zaupal direktor Mini teatra Robert Waltl.

Različen program na ulici od 18. do 23. ure

  • razstava Naravnost v Uredništvu pričesk Robert
  • lutkovna predstava Korenčkov palček, Mini teater
  • branje pravljice za otroke, igralka Barbara Vidović, Talija gledališče
  • kostumirane skupine igralcev – LARP Slovenija
  • predstavitev revij Vklop Stop spored in Politikin Zabavnik
  • odprtje križevniških klopi in ozelenitev Križevniške
  • koncert glasbene skupine Anbot

♪♫♬♪♫♬♪♫♬ Glasbena skupina Anbot ♪♫♬♪♫♬♪♫♬
Na prireditvi bo nastopila tudi vrhunska glasbena zasedba Anbot! Na čarobnem dnevu Križeviškega soseda bo, kot je bilo »anbot«, torej nekoč – s krasno glasbo, ki bo zavila v vsak kotiček ulice in navdušila mnoge obiskovalce. Več o skupini Anbot na tej povezavi - KLIK!
Na Križevniški ulici pa bo  v sredo 24. junija moč videti tudi take zanimive like, kot je gospodična na spodnji fotografiji. 

Na dnevu Križevniškega soseda se bodo predstavili člani LARP-a Slovenija

Na dogodku bo dogajanje popestrilo več odposlancev piratskega LARP-a Tales of Erea, dalo pa se bo videti tudi kakšnega predstavnika ljubljanskih vampirjev (Emona by Night) in odprave kraljevine Belesije (LARP Slovenija – Belesija). Na dogodku bo tudi nekaj predstavnikov iz lastnih svetov, morda med njimi kakšen »cosplayer« (poustvarjanje likov iz serij, filmov, stripov ali knjig). 

Več o LARP-Slovenija na tej povezavi - KLIK!