Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Dobri zdravniki

M.Š., 12.02.2020 18:06:56

Peterica ta čas najbolj priljubljenih zdravniških TV-serij

Delite na:
Dobri zdravniki
Bolnišnica Novi Amsterdam, New Amsterdam, Ryan Eggold RTVSLO

Več kot 20 let po danes že kultni Urgenci, ki je ustoličila zvrst zdravniške serije in odprla pot številnim tovrstnim TV-serijam, je priljubljenost teh še vedno zavidljiva. Talenti v belem vztrajajo že 16 sezon, med novimi sta v ospredju Bolnišnica Novi Amsterdam in Dobri zdravnik, peterico ta čas najbolj gledanih zdravniških serij pa zaokrožujeta Urgenca v Chicagu in Specializant.

Čeprav potek bolezni in diagnoze v teh serijah niso vedno stoodstotno točni (raziskave med strokovnim osebjem so pokazale, da je bila med vsemi glede tega verodostojna Zdravnikova vest) in je veliko pretiravanja, so zgodbe tako bolnikov kot osebja ponavadi ravno prav zapletene in dovolj osebne, da pritegnejo marsikaterega gledalca. Katera pa je vam najljubša?

BOLNIŠNICA NOVI AMSTERDAM (New Amsterdam)

Zgodba nadaljevanke se dogaja v najstarejši ameriški javni bolnišnici Novi Amsterdam, v kateri mesto strokovnega direktorja prevzame dr. Max Goodwin, od katerega pa sodelavci ne pričakujejo preveč. Bolnišnica je v slabem stanju, primanjkuje ji zdravnikov, denarja in medsebojnega spoštovanja. Goodwinov cilj je, da bi rešil težave, ki jih prinaša birokracija, in bolnikom omogočil najboljšo zdravniško oskrbo ter ustanovi povrnil nekdanji sloves. Njegova naloga pa nikakor ni lahka, saj se sam spopada z največjo bitko v svojem življenju – rakom. Serija sodi med ta čas najbolj priljubljene serije, tudi zaradi Ryana Eggolda (Črni seznam), ki se je odlično znašel v glavni vlogi. To je prepoznala tudi hiša NBC, ki je takoj po novem letu, še med zimskim premorom, serijo podaljšala za tri dodatne sezone, torej vse do leta 2023.

Zanimivost: Bolnišnica Novi Amsterdam je v nanizanki opisana kot najstarejša javna bolnišnica v ZDA. Navdih zanjo so ustvarjalci serije dobili pri bolnišnici Bellevue Hospital Center, ki je v resnici najstarejša ameriška javna bolnišnica, ki so jo odprli leta 1736. Po uničenju v hurikanu Sandy so je leta 2013 popolnoma obnovili. V njej so posneli nekaj ključnih prizorov iz serije.

Okvirček ali krogec: Na TV Slovenija se izteka prva sezona (v torek ob 20. uri na TVS 1), medtem ko lahko nove epizode druge sezone od 7. januarja spremljate na programu Fox Life, vsak torek ob 21. uri.

dobri zdravnik
Dobri zdravnik, Good Doctor, Freddie Highmore
Pop TV

DOBRI ZDRAVNIK (The Good Doctor)

Pod okriljem ustvarjalcev serije Zdravnikova vest je nastala nova TV-uspešnica s prav tako posebnim zdravnikom. Mladi dr. Shaun Murphy je avtist s Savantovim sindromom, kar pomeni, da ima izjemno razvite nekatere sposobnosti – zaradi tega lahko vidi rešitve in zaplete posameznega bolnika –, a ima velike težave s komuniciranjem, tako z bolniki kot sodelavci v prestižni kalifornijski bolnišnici. Vsak dan se mora boriti za mesto v bolnišnici in dvomljivim sodelavcem dokazovati, da lahko s svojimi neverjetnimi sposobnostmi, sedmim čutom in znanjem rešuje življenja. 27-letni angleški igralec Freddie Highmore (Norman iz serije Bates Motel) je izvrsten v vlogi genialnega mladega kirurga avtista.

Zanimivost: Ameriška serija (2017) je pravzaprav priredba južnokorejske serije z istim imenom iz leta 2013. Posneti sta še japonska različica iz leta 2018, medtem ko je turška serija Mucize Doktor premiero doživela septembra lani.

Okvirček ali krogec: Od ponedeljka do petka okoli 21. ure na Pop TV. Z drugo sezono nadaljujejo v petek, 31. januarja.

04-tv-dobrizdravniki-3-specializant.jpg
Specializant, The Resident, Matt Czuchry, Emily VanCamp
FOX

SPECIALIZANT (The Resident)

Provokativna medicinska drama se vrti okoli skupine zdravnikov v bolnišnici Chastain Park Memorial v Atlanti, razkriva njihove osebne in poklicne izzive ter veliko skrb za bolnike. Idealistični specializant dr. Devon Pravesh (Manish Dayal) se že prvi dan pripravništva spoprime s kruto realnostjo medicinske oskrbe, ko ga starejši sodelavec vzame pod okrilje in mu predstavi nenavadne načine zdravljenja bolnikov. V glavnih vlogah boste prepoznali Matta Czuchryja (Midve z mamo, Dobra žena) in Emily VanCamp (Everwood, Maščevanje). V tretji sezoni se zdravniki in medicinsko osebje bolnišnice spopadajo z novimi izzivi, ki ga prinese spremenjeno vodstvo. Specializant velja za eno tistih serij, ki ji očitajo preveliko dramatičnost in premalo verodostojnih zgodb.

Zanimivost: Že v uvodni epizodi zdravniki postavijo diagnozo: lupus. Gre za kronično avtoimunsko bolezen vezivnega tkiva, ki lahko prizadene različne celice, tkiva in organe, za katero je brilijantni dr. House v seriji Zdravnikova vest (2004–2012) trdil ravno obratno: »Nikoli ni lupus.« Ali pa res zelo redko – v osmih sezonah in skoraj 200 epizodah je njegovi ekipi uspelo lupus dokazati le enkrat.

Okvirček ali krogec: Tretja sezona je od 7. januarja na sporedu vsak torek ob 22. uri na programu Fox Life.

04-tv-dobrizdravniki-4-urgenca-v-chicagu.jpg
Urgenca v Chicagu, Chicago Med, Nick Gehlfuss
promo

URGENCA V CHICAGU (Chicago Med)

Dick Wolf in Matt Olmstead sta avtorja zdravniške serije, ki nastaja pod okriljem izjemno priljubljene medijske franšize One Chicago, skupaj s serijama Gasilci v Chicagu (Chicago Fire) in Chicaška policija (Chicago P. D.), medtem ko so četrto, Chicago Justice, po eni sezoni ukinili. Urgenca v Chicagu (na Planetu TV, kjer so predvajali dve sezoni, so serijo prevedli kot Zdravniki v Chicagu) je čustveno vznemirljiva serija o vsakodnevnem kaosu ene najbolj obremenjenih chicaških bolnišnic in o pogumnih zdravnikih, ki vse držijo skupaj in rešujejo življenja. V novi, peti sezoni se Will (Nick Gehlfuss) in Natalie (Torrey DeVitto) borita tako za življenje kot za svojo ljubezen, začne se preiskava po sumljivi smrti Corneliusa Rhodesa, Maggie in April pa izvesta novico, ki spremeni njuni življenji.

Zanimivost:  S. Epatha Merkerson, ki v seriji igra dr. Sharon Goodwin, predstojnico bolnišnice, je igrala tudi v Wolfovi odlični seriji Zakon in red. V vlogi policijske poročnice Anite van Buren je vztrajala skoraj 20 let oziroma nekaj manj kot 400 epizod: od druge polovice prve sezone leta 1991 pa vse do konca 20. sezone maja 2010.

Okvirček ali krogec: Peta sezona bo od 23. februarja na sporedu vsako nedeljo ob 20. uri na programu DIVA.

04-tv-dobrizdravniki-5-talenti-v-belem.jpg
Talenti v belem, Grey's Anatomy, Ellen Pompeo
promo

TALENTI V BELEM (Grey's Anatomy)

Serija, ki je ameriško TV-premiero doživela 27. marca 2005, je leta 2007 prejela zlati globus za najboljšo televizijsko serijo dramo, večkrat je bila nominirana za emmyja in si zato z razlogom prislužila sloves ene najboljših TV-serij današnjega časa. Napeta medicinska drama (na sporedu je 16. sezona) zgodbo gradi okoli osrednje junakinje Meredith Grey (Ellen Pompeo) in ekipe zdravnikov v bolnišnici Grey Sloan Memorial, kjer se zaposleni vsak dan spoprijemajo s težkimi odločitvami o življenju in smrti. Drug drugemu pomagajo, včasih se stkejo še druge vezi, ne le prijateljske ... V 16 sezonah se je poslovilo in zamenjalo precej junakov, med njimi večina osrednjih likov z začetka serije: Patrick Dempsey, Sandra Oh, Katherine Heigl in T. R. Knight. Pred dnevi se jim je pridružil še Justin Chambers, ki se je kot dr. Alex Karev od gledalcev tiho in brez posebnega pompa poslovil v epizodi, ki je bila na sporedu 14. novembra. Edini, ki so tako še ostali iz izvorne zasedbe, so Ellen Pompeo, James Pickens in Chandra Wilson.

Zanimivost:  Serija je od februarja 2019 najdlje trajajoča zdravniška dramska serija v zgodovini televizije. S predvajano 332. epizodo so prehiteli Urgenco, ki se je po 15 sezonah poslovila, medtem ko imajo Talenti v belem zagotovljeno že 17. sezono.

Okvirček ali krogec: Epizode nove, 16. sezone bodo od 30. januarja na sporedu vsak četrtek ob 21. uri na programu Fox Life.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 4, 23.1.2020