favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Čas deklištva

C. R., 13.02.2020 14:00:01

Romantična drama je prejela šest nominacij za oskarja, med drugim nominaciji za najboljši film in najboljšo igralko v glavni vlogi (Saoirse Ronan). Prejela je tudi pet nominacij za nagrado BAFTA in dve za zlati globus.

Delite na:
Čas deklištva
Timothée Chalamet, Saoirse Ronan in Florence Pugh z režiserko Greto Gerwig Profimedia

Brezčasna zgodba, ki vam bo to zimo ogrela srce

To zimo si lahko v kinu ogledate večno klasiko, brezčasno zgodbo o štirih mladih ženskah, ki se borijo za svojo življenjsko pot. Film Čas deklištva (Little Women) temelji na istoimenskem romanu pisateljice Louise May Alcott, ki je v zgodbo prenesla lastne življenjske izkušnje.

Režiserka Greta Gerwig (Lady Bird) predstavlja nekoliko drugačno različico znane zgodbe. Čas deklištva nas ne bo navdušil zgolj s prelepo zgodbo, temveč tudi z bogatimi kostumi, v katerih bodo zablestele glavne igralke.

little women1.jpg
Sestre so si vedno v oporo, še posebej v težkih trenutkih. Na fotografiji prizor, ko jim mati bere pismo, ki ga je oče poslal iz vojne.
Promocijsko gradivo

ZGODBA

Štiri sestre, Meg, Jo, Amy in Beth March, spoznamo še kot deklice in najstnice, ki so v najobčutljivejših letih ostale same z mamo Marmee, moralnim stebrom družine, potem ko je njihov oče odšel v državljansko vojno. Vrednote, ki se jih navzamejo v tem obdobju, jih bodo spremljale vse življenje, ob tem pa bo vsaka skušala najti svoje mesto pod soncem.

Vloge Jo, Amy, Meg in Beth so odigrale Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson in Eliza Scanlen, njihovo mamo je upodobila Laura Dern, v vlogi tete je dobitnica oskarja Meryl Streep, v glavni moški vlogi pa nas bo očaral Timothée Chalamet.

Brezčasna zgodba o mladih ženskah, ki se odločijo živeti po lastnih načelih, je marsikomu zaznamovala mladost. Ugledni časnik The Guardian jo je leta 2013 razglasil za eno najpomembnejših ženskih knjig vseh časov. Čas deklištva združuje generacije: v zgodbi se lahko prepoznajo tako mladi kot malce starejši, saj iz nje pronica pogumno sporočilo vsem dekletom, da so lahko vse, kar želijo biti.

little women.png
Sestre se odločijo za oddih na plaži.
Promocijsko gradivo

Little_Women.0.jpg
Sestre, tako podobne, vendar tako različne. Vsaka ima svojo osebnost, značaj in življenjsko pot.
Promocijsko gradivo

ZANIMIVOSTI

  • Do zdaj je bilo posnetih že sedem filmskih priredb, toda najbolj znana je različica iz leta 1994, v kateri so glavne vloge odigrale Winona Ryder, Trini Alvarado, Kirsten Dunst in Claire Danes s Christianom Balom in Susan Sarandon.
  • Zgodba je zasnovana po istoimenski noveli Louise May Alcott iz leta 1868.
  • Kostumografka Jacqueline Durran je dala za Jo in Laurieja izdelati enake kostume, da bi gledalci dobili vtis, da sta si delila oblačila.
  • Ko je Saoirse Ronan (Jo) izvedela, da je v delu priredba, je poslala sporočilo režiserki Greti Gerwig, v katerem se je kar sama odločila, da bo zaigrala vlogo Jo March. Režiserka ni imela veliko izkušenj z igralko, a je vseeno privolila, saj se ji je zdelo Saoirsino dejanje zelo v skladu z likom Jo March.
  • Ob koncu snemanja filma je bila režiserka Greta Gerwig šest mesecev noseča. To je tako dobro skrivala, da nihče na snemanju ni vedel, da pričakuje svojega prvega otroka.
  • Film je posnet po klasiki ameriške literature, nobena od glavnih igralk pa ni Američanka: Emma Watson in Florence Pugh sta Angležinji, Saoirse Ronan je Irka, Eliza Scanlen pa Avstralka.

little-women-greta-gerwig-trailer.jpg
Film se čutno dotakne teme prijateljstva in ljubezni.
Promocijsko gradivo

fmc_mc_LittleWomen.jpg
Film dobro prikazuje močna čustva ob bolezni in izgubi.
Promocijsko gradivo

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 4, 23.1.2020