favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Brigitte Lin: lepotica z bičem in mečem

Tina Bernik, Vklop, 19.05.2018 20:01:04

Brigitte Lin, usodna ženska iz Chungking Expressa Wonga Kar-Waija, na Far East Film Festivalu

Delite na:
Brigitte Lin: lepotica z bičem in mečem
Revija Vklop

Zvezda kitajskega filma Brigitte Lin je v 70., 80. in 90. letih igrala v vrsti tajvanskih in kitajskih filmov, od dram do kung fu spektaklov, v katerih je osvajala moške ali vihtela bič. Med drugim je osvajala občinstvo v filmih Chungking Express, Ashes of Time, Swordsman 2, The Bride with White Hair in Dragon Inn, v Vidmu pa so ji na nedavno končanem festivalu azijskega filma Far East Film Festival poklonili nagrado za življenjsko delo.

Delali ste z nekaterimi največjimi azijskimi režiserji, ki so imeli svoj prav poseben stil, denimo z Wongom Kar-Waijem in Tsuijem Harkom. Vam je bilo pri tem pomembno, da izrazite sebe ali da uresničite njihovo vizijo?
Mislim, da mi ni treba puščati svoje sledi v kateremkoli filmu. Kot igralec imaš nalogo, da izraziš to, kar hoče povedati režiser oziroma kar od tebe zahteva vloga, res pa je, da je v vsaki vlogi, ki sem jo igrala, delček mene, saj sem morala vanjo vliti tudi nekaj svojih čustev. Največja razlika med režiserjema, ki ju omenjate, je bila ta, da sem bila pri Tsuiju Harku samozavestna, saj je vedno vedel, kaj želi narediti, in sem se lahko zelo organizirano lotila vloge, pri Wongu Kar-Waiju pa mi je bilo všeč, da sem stopila v neznani svet, kjer nisem vedela, kaj bom počela. Imata zelo različna stila, a sta mi oba hotela pomagati, še posebno Tsui Hark, ki je bil zelo zaščitniški, zato se je z mano veliko pripravljal na vlogo. Pri Wongu Kar-Waiju pa je bilo tako, da te je nekam postavil, potem pa opazoval, kaj se bo zgodilo. Bilo je zapleteno, ampak mi je pomagalo, da sem zgradila lastno samozavest. Ko sem bila v studiu pri Wongu Kar-Waiju na fotosnemanju, je ne glede na to, katero pozo sem naredila, rekel, da sem kot Dongfang Bubai v Swordsmanu, ki je bil takrat že na trgu in je doživel ogromen uspeh. Ni mi bilo jasno, kaj hoče, on pa je bil kar naprej kritičen. Prvi dan snemanja sem bila zato zelo zaskrbljena in sem jokala, ker nisem vedela, kaj naj naredim. To ne pomeni, da ga kritiziram. Ko sem videla film Chungking Express, je bil tako dober, da sem cenila vse, kar mi je rekel.

brigitte lin 34.png
The Bride with White Hair (1993)
Revija Vklop

V Chungking Expressu ves čas nosite sončna očala. Je bilo zato kaj težje igrati?
Šlo je za velik izziv, ker se ni videlo mojih oči. Ne samo da so mi oči prekrivala očala, ampak je Wong Kar-Wai želel tudi, da nisem zelo ekspresivna niti s preostalim delom obraza. Vse je temeljilo na moji podobi in govorici telesa. Je pa zabavno to, da sem bila, čeprav sem nosila sončna očala, pod njimi popolno naličena, ker pri njem nikoli ne veš, kaj se bo odločil na snemanju.

The Bride with White Hair v režiji Ronnyja Yuja je eden mojih najljubših filmov, v katerih ste igrali. Lahko poveste kaj več o tem, kako je bilo na snemanju in kako je bilo sodelovati z igralcem Lesliejem Cheungom?
Lik Lian je agresiven, torej je bila ona tista, ki je bila divja; bila je zelo drugačna od drugih vlog, ki sem jih igrala. Poleg tega pa je bilo to moje edino sodelovanje z Lesliejem Cheungom. Leslie mi je na snemanju veliko pomagal. Zdaj sem se spomnila zelo intimnega prizora, v katerem lebdiva v vodi, ki v resnici ni bila niti malo čista. Nekega dne sta do mene prišla režiser Ronny Yu in direktor fotografije Peter Pau ter rekla, da se želita z mano pogovoriti na samem. Ko sta prišla v mojo garderobo, sta me vprašala, ali bi dovolila, da bi prizor v vodi vseboval malo golote. Rekla sem jima, da tega nočem storiti, ko je prišlo na vrsto snemanje tega prizora, pa me je ta tako prevzel, da sem povsem pozabila, kaj sem rekla prej, in se popolnoma prepustila.

Ko ste prenehali igrati, ste brali knjige in jih nato tudi pisali. Kako je prišlo do tega?
Ko sem opustila igranje, me je prijatelj vprašal, ali bi brala knjige. Ker sem malo pogrešala igranje, sem privolila. Branje knjig je podobno igranju, a igraš le z glasom. Igranje pa je zame podobno tudi pisanju knjig, saj si, ko pišem, v glavi predstavljam prizore, ki jih opisujem. Kot pisateljica prej nisem imela izkušenj. Prijateljica mi je predlagala, naj si preberem nekaj najbolj znanih pisateljev na Kitajskem, in ko sem jih, sem ugotovila, da uporabljajo zelo preprost slog, njihovo izražanje pa je zelo učinkovito, ekspresivno. Zdelo se mi je, da lahko to storim tudi jaz, ker mi ni šlo za zapleteno tehniko, ampak za to, da se izrazim.

brigitte lin 2.png
Brigitte Lin je v svetu najbolj znana po vlogi skrivnostne ženske z lasuljo in sončnimi očali v Chungking Expressu (1994).
Revija Vklop

Poleg tega, da vam je uspelo kot igralki in pisateljici, ste tudi znana zagovornica pravic istospolnih. So se za LGBT-skupnost v filmski industriji stvari spremenile na bolje?
Mislim, da so napredovale v pravo smer. Večina mojih prijateljic in prijateljev je gejev in lezbijk; mislim, da s tem ni nič narobe in bi morali biti v družbi vsi sprejeti.

V svoji karieri ste ustvarili veliko vlog, v katerih ste na glavo postavljali tradicionalne vloge moških in žensk. Kaj menite o #MeToo gibanju, je kaj vplivalo tudi na položaj žensk v azijski filmski industriji?
Sama sem postala priljubljena zelo mlada, saj sem začela igrati že pri 17 letih. V filmski industriji nisem imela nikoli občutka, da me obravnavajo drugače kot moške kolege, in nikoli niso pritiskali name. V Hollywoodu pa imajo očitno občutek, da imajo pred seboj še nekaj dela, ko gre za ustvarjanje enakih priložnosti za moške in ženske.

Preberite tudi: Justin obuja staro Ameriko. Kliknite TUKAJ!