Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Blaž Švab & Challe Salle: Sreča v očeh je vredna več kot spletni »všeček«

Lara Paukovič, Vklop, 20.05.2018 20:01:02

Priljubljeni raper in najslavnejši član Modrijanov sta na nedavnih Žarometih skupaj podelila žaromet za spletno zvezdo (mimogrede: oba sta bila tudi med nominiranci), mi pa smo ju ob tej priložnosti zaslišali, kakšno mnenje imata sama o samopromociji in družbenih omrežjih ...

Delite na:
Blaž Švab & Challe Salle: Sreča v očeh je vredna več kot spletni »všeček«
Blaž Švab in Challe Salle sta na nedavnih Žarometih skupaj podelila žaromet za spletno zvezdo. Revija Vklop

Oba sta precej dejavna na spletu. Challe, še posebno vi obvladate družbena omrežja, a tudi Modrijanom spletne dejavnosti in stiki z oboževalci na spletu niso tuji. Koliko je to res pomembno?
Challe:
Zelo. Splet je velika prednost in trudim se ga izkoristiti, ker je brezplačen in ker ti omogoča neposreden stik s poslušalci. Na ta način jim lahko poveš vse v zvezi s svojim zasebnim življenjem, z glasbo, nastopi ... V zadnjem času mi je še posebno všeč Instagram, ker ima možnost »storyjev«, ki na tvojem profilu ostanejo en dan, z njihovo pomočjo pa ljudje dobijo vpogled v tvoje življenje, vidijo, kakšen si stran od žarometov. (smeh) Da si običajen človek, ravno tako kot oni. Zdi se mi, da si jim lahko tako še bolj blizu, in to je res omogočil šele splet. Vabim vse umetnike in izvajalce, da poskusijo to obrniti v svoj prid, je pa res, da je z vsemi temi dejavnostmi ogromno dela.

Blaž: Zdi se mi, da so glasbeniki danes pod večjim pritiskom in imajo mnogo več dela, kot so ga imeli včasih, ko so za to skrbele glasbene založbe. Zdaj morajo za svojo promocijo večinoma skrbeti sami. Z družbenimi omrežji pa je tako: na njih se lahko pretvarjaš, vendar lahko to počneš pol leta ali leto, tri ali štiri leta pa ne moreš. Prej ali slej se »zakockaš«, če nisi pristen in iskren, tako kot Challe Salle, ki ga Modrijani neznansko spoštujemo, čeprav izvaja povsem drugo glasbeno zvrst kot mi. Zato se mi zdijo družbena omrežja neke vrste psihoterapija, nekakšno ogledalo tudi za nas, kajti ljudje začutijo pretvarjanje; ne moreš lagati in dolgoročno to niti ni dobro.

To, da oboževalci dobijo vpogled v tvoje zasebno življenje, je morda pozitivno, ampak nekje pa vendarle moraš potegniti mejo. Veliko ljudi, tudi znanih osebnosti, jo preseže in se preveč izpostavi. Kako vidva gledata na to?
Challe:
Sam sem se, glede na to, da sem že tako ali tako zelo na očeh javnosti, odločil, da ne bom delil ljubezenskih in družinskih podrobnosti, razen sestre, ki pravi, da s tem nima težav. Vse drugo – moje težko otroštvo, ločitev staršev, neurejeni odnosi z očetom ... – je moja stvar. O tem me ljudje veliko sprašujejo, a jim povem, da o tem pač ne želim govoriti. K sreči mislim, da mediji to bolj ali manj spoštujejo. Občasno kdo vrta ali me poskuša izzvati, da bi o tem povedal kaj več, ampak odločno ponovim, da je tukaj pač meja.

Blaž: Modrijani smo včasih z ljudmi delili več zasebnosti kot zdaj. Vendar smo ugotovili, da moraš, če se želiš obdržati, imeti del življenja samo zase. Življenje namreč ni samo glasba, ampak je še kaj drugega. Ko počneš te druge stvari, ne smeš biti pod pritiskom, da moraš tudi to deliti. Včasih kar malo grdo rečem: ni se treba »prostituirati« na vsakem koraku. Modrijani ljudem sicer povemo, da gremo na počitnice, in od tam objavimo kakšno fotografijo, vendar pa po drugi strani ne objavljamo, s kom hodimo na večerje, kje smo na pijači in podobno, ker sta lepota življenja in sreča v očeh več kot »všeček« na socialnem omrežju.

Koliko časa na dan porabita za vse dejavnosti, povezane z družbenimi omrežji?
Challe:
Prej sem se zelo trudil, da bi odgovoril vsem. Zdaj pa imam na vseh omrežjih več kot sto tisoč sledilcev (na Instagramu 36.000, na Facebooku 70.000, pa če prištejemo še naročnike na YouTubu) in nabere se ogromno sporočil. Včasih sem si vzel tudi po uro na dan, da sem vsem odpisal, zdaj pa sem tako zaseden, da mi preprosto ne uspe, vsaj ne takoj. Se potrudim, da odpišem vsaj čez nekaj časa, tudi če gre samo za zahvalo ali smeška. Tudi meni bi namreč ogromno pomenilo, če bi napisal sporočilo izvajalcu, ki ga rad poslušam, on pa bi se odzval. Konec koncev brez podpore poslušalcev in poslušalk danes ne bi bil tukaj, kjer sem. To bi jim rad nekako vrnil.

Blaž: Kar dovolj. Če bi seštel, kolikokrat pobrskam po družbenih omrežjih, bi zagotovo hitro prišel do ure na dan. Še več časa gre za opravilne stvari: elektronska pošta, sporočila, klici ... S tem je ogromno dela. Za samo objavljanje pa manj časa kot nekoč, kar se mi zdi tudi prav.

Preberite tudi: Kdo je sledil Lini Kuduzović? Kliknite TUKAJ!