Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Beremo knjige in gledamo filme

Tina Lucu, 23.03.2020 08:00:08

Kaj je novega na knjižnih policah?

Delite na:
Beremo knjige in gledamo filme
21 mostov Arhiv

Michelle Marly: Coco Chanel in vonj ljubezni

cocochanel.jpg
cocochanel.jpg
Arhiv

Pri založbi Učila International so izdali knjigo Coco Chanel in vonj ljubezni, v kateri je nemška avtorica s psevdonimom Michelle Marly (1956) popisala zgodbo edinstvene ženske. Gabrielle Chanel, sirota s francoskega podeželja, ki so jo vzgojile redovnice, je zgradila uspešno modno podjetje. Coco, kot so jo klicali, je slovela po načelnosti, kar se tiče sloga - ali ljubezni. Njene stvaritve so revolucionarne - odlikuje jih eleganca brez omejujočih steznikov. Toda ko v prometni nesreči umre njen ljubimec Boy Capel, jo žalost popolnoma ohromi. Da bi se potolažila, se spusti v zvezo s skladateljem Igorjem Stravinskim, toda šele ko se odloči, da se bo veliki ljubezni poklonila z novim vonjem, najde novo energijo. Med iskanjem pravega vonja najde navdih v parfumu Katarine Velike in sreča Dimitrija Romanova, ruskega velikega kneza v izgnanstvu. In ko se začne postopno znova odpirati ljubezni, pride na sled vonju, ki je še danes najslavnejši parfum na svetu - Chanel No 5, so povzeli pri založbi. Delo, ki prinaša iskrivo pripoved o umetnosti, modi in ljubezni ter nastanku slovitega parfuma, je poslovenila Petra Anžlovar.

Morris Gleitzman: Dobrota ni sirota

dobrota.jpg
Dbrota ni sirota
Arhiv

Pri založbi Miš je izšel mladinski roman Dobrota ni sirota avstralskega avtorja Morrisa Gleitzmana (1953). V njem nastopa Ludo, ki rad pomaga drugim, saj je bil tako vzgojen. Ko njegovega očeta izvolijo za poslanca v avstralskem parlamentu, Ludo želi to izkoristiti, da bi Avstralija postala za življenje prijaznejša država. Toda kmalu ugotovi, da v avstralski prestolnici niso brezdomci tisti, ki najbolj potrebujejo pomoč. O ne, pomagati je treba bogatim in vplivnim, kot povsod po svetu, so vsebino knjige povzeli pri založbi. Humorno in ganljivo zgodbo o odraščajočem fantu in njegovih prijateljih, ki v tem brezsrčnem svetu ne izgubijo srca, je prevedel Dušan Ogrizek. Knjiga je leta 2019 prejela priznanje CBCA notable book.

Petrus Dahlin in Marcus-Gunnar Pettersson: Vesoljska pustolovščina  

vesoljska.png
vesoljska
Profimedia

Za slikanico Vesoljska pustolovščina (Založba Zala) sta moči združila uveljavljeni švedski avtor Petrus Dahlin (1964) in mladi švedski ilustrator Marcus-Gunnar Pettersson (1987). V delu nastopa Jani, mestni otrok, vedno obkrožen z modernimi igračami. A vendar je deček bister in radoveden, najbolj od vsega pa ga privlači vse na nebu, vse v globinah vesolja. Vse, kar je visoko visoko tam gor. Dokler ne preživi počitnic z babico. Na podeželju, ki se mu sprva zdi dolgočasno, začne odkrivati, da skrivnosti vesolja ne segajo le visoko, ampak tudi globoko, največkrat kar pred naš nos, so vsebino povzeli pri založbi. Slikanico je prevedla Danni Stražar.

Film, ki prihaja

Nevidni človek. z. f. psihološki triler

nevidni.jpg
nevidni človek
Arhiv

Cecilia Kass (Elisabeth Moss) je ujeta v nasilnem razmerju s premožnim in genialnim znanstvenikom in ji neke noči s pomočjo sestre (Harriet Dyer), prijatelja iz otroštva (Aldis Hodge) in njegove najstniške hčerke (Storm Reid) uspe pobegniti. Ko njen nekdanji partner Adrian Griffin (Oliver Jackson-Cohen) naredi samomor in ji zapusti velikodušen del njegovega velikega bogastva, Cecilia prične sumiti, da je njegova smrt zaigrana. Po nizu grozovitih naključij, ki njo in njene bližnje spravljajo v smrtno nevarnost, Cecilia na vsak način skuša dokazati, da ji sledi nekdo, ki je neviden.

21 mostov, akcijski triler

 Ameriški igralec Chadwick Boseman, poznan po vlogah v Maščevalcih in Črnem panterju, v tem napetem trilerju igra policista na lovu za morilci svojih kolegov. Režiser filma Brian Kirk je najbolj poznan po režiji serije Igra prestolov. Zgodba se odvija na Manhattnu po ropu, ki je šel zelo narobe in je za seboj pustil osem mrtvih policistov. V lovu za osumljenci pride do izredno ekstremnih praks, ki bi preprečile, da bi morilci pobegnili čez enega izmed 21 mostov, ki omogočajo odhod z otoka. V dolgi noči se linije med tem, koga pravzaprav lovijo, počasi zabrišejo, odkrivajo pa se nepričakovane resnice.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 9, 28.2.2020