kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Barbara Cerar, kriminalistka s posebnimi prijemi

Marjana Vovk, Vklop, 11.01.2019 19:01:27

Na TV Slovenija gledamo novo domačo TV-serijo Ekipa Bled, v kateri trije kriminalisti, ki jih igrajo Barbara Cerar, Janko Mandić in Gaber Trseglav, preiskujejo različne primere, od ukradene salamoreznice in izginule svinje do ropa in umora.

Delite na:
Barbara Cerar, kriminalistka s posebnimi prijemi
Barbara Cerar nastopa v vlogi kriminalistke Nives Šmid. Marko Vavpotič/M24.si

Osrednja zgodba 18-delne serije (vsaka 25-minutna epizoda razrešuje svoj primer) se vrti okoli mladega kriminalista Luke Glažarja, ki ga iz Ljubljane premestijo na Bled, kjer se pridruži kolegici Nives Šmid in šefu enote Ferdu Svetini. Stvari na podeželju seveda potekajo povsem drugače kot v velikem mestu in Luka se mora vklopiti tako v ekipo kot v njihov način dela. Da se mu novo okolje zazdi malce lepše, poskrbi »usodno« srečanje s Saro Globočnik, hčerko iz ugledne in premožne blejske družine, o kateri si nihče ne upa reči ničesar slabega. Avtorja serije sta Blaž Završnik in Gregor Fon; slednji je scenarije spisal skupaj z Nino Zupančič.

Svetovljansko in vaško

Zakaj je serija postavljena prav v okolje našega turističnega bisera, smo povprašali Završnika, ki je tudi režiser. »Razmišljali smo, kam postaviti zgodbo, da bi okolje delovalo drugače kot v velikem mestu. Želeli smo okolje, kjer se vsi poznajo, kjer policisti velikokrat poznajo žrtve in storilce, saj to ponuja drugačen način obravnave in dileme. Bled je zelo zanimiv, ker je mondeno središče in hkrati vas. To daje posebno noto zgodbi in likom.« Kamera pa se seveda ni potikala samo po blejski turistični razglednici, ampak zaide tudi v vasi okoli jezera ter prikaže stvari in ozadja, ki jih turisti ponavadi ne vidimo. Kriminalisti pač morajo tja, kamor jih pokličejo, in očitno je na Bledu, vsaj v seriji, veliko kriminala. »Naši primeri so zelo raznovrstni, od umora do popolnih neumnosti, s katerimi se kriminalisti sicer prav tako morajo ukvarjati, in iz tega smo naredili neke zanimive majhne zgodbe,« pravi režiser.

ekipa1
Soavtor in režiser serije Blaž Završnik je želel dogajanje postaviti v okolje, kjer se vsi poznajo.
Marko Vavpotič/M24.si

Resnični primeri

Vsaka epizoda razrešuje svoj primer, ki pravzaprav temeljijo na resničnih kriminalnih dejanjih. »S soscenaristom Gregorjem Fonom sva jih iskala po črnih kronikah in jih počasi sestavljala; v črni kroniki dobiš samo neka dejstva, potem pa moraš okoli njih narediti zgodbo. Imeli smo tudi svetovalce, nekdanje kriminaliste, ki so nam povedali, kako potekajo preiskave in postopki. Poskušali smo biti karseda dosledni, a zavoljo zgodbe je včasih treba kakšno stvar spregledati,« pojasnjuje Završnik, ki ga poznamo po filmih Pot v raj ter Julija in alfa Romeo, sicer precej drugačnih projektih, kot je kriminalka, a »osnova je enaka: za režiserja je najbolj pomembno, da poskrbi za to, da igralci dobro igrajo. Zame je to najbolj pomembno in tega se držim.« Ima pa že izkušnje s serijami, saj je delal pri Eni žlahtni štoriji in Gorskih sanjah. »V tehničnem smislu sem imel tako kar nekaj podlage, kako se vsega skupaj lotiti. Večji izziv je bil, kako serijo narediti veristično, ker v 'žajfnicah' so stvari bolj industrijske.«

ekipa2
Šef Ferdo in novi kriminalist Luka morata najti skupni jezik, da bosta lahko rešila primere.
TVS

Serija za zanamce

Čeprav gre za kriminalistično serijo, veliko akcije ne gre pričakovati. »Gre bolj za reševanje in logično razmišljanje, ne toliko za akcijo,« potrdi Završnik. »Bodimo iskreni: v Sloveniji se zgodi le nekaj res 'bombastičnih' primerov na leto, zato bi z veliko akcije prestopili mejo resničnosti. Poleg tega je Sloveniji zaradi finančnih omejitev skorajda nemogoče snemati akcijo. Naša serija je bolj Sherlock Holmes kot Umri pokončno.« Zakaj bo torej serija pritegnila gledalce? »Res smo se trudili za čim boljšo igro, serija je natančno in lepo odigrana, zgodbe so privlačne, pritegnejo, hkrati pa je serija dobra zabava in ni nikakor dolgočasna.« Mladi režiser še doda, da domača igrana produkcija močno vpliva na razvoj skupnega kolektivnega kulturnega duha. »Da od 50. let gledamo vedno več tujih stvari, ne vpliva dobro na zavest o tem, kdo smo in kaj tu počnemo. Z domačimi produkcijami skušamo pustiti kulturno sled za zanamce, nekaj, kar bo ostalo, česar se bodo ljudje spominjali še čez leta.«

Barbara Cerar

Kriminalistka Nives Šmid

Kdo je Nives Šmid?

Kriminalistka, zelo predana svojemu delu in ekipi. Ker ima rada dobre službene odnose, kolege kdaj povabi domov na večerjo; želi si, da so tudi prijatelji, ne le kolegi. Je profesionalna, močna, ima smisel za humor. Ženska akcije, ki opravlja zahteven poklic.

Kakšna kriminalistka je: bolj ostra ali mila?

Kakovostno opravlja svoje delo in temu primerno zna biti zelo ostra ter profesionalna. Ker je normalna ženska, pa je včasih seveda tudi nežna in mila.

Kakšen odnos ima s kolegoma kriminalistoma? Vzame mladega kriminalista Luko pod svoje »peruti«?

Ne, ker on ni človek, ki bi se pustil »vzeti pod peruti«. Prej bi rekla, da se ga trudi razumeti. Med vsemi tremi vlada veliko spoštovanje. Vsi si želijo rešiti primer, kar jim je najbolj pomembno.

Ima kakšne svoje posebne prijeme?

Ja, ampak pustimo gledalcem, da izvedo iz serije.

Kakšna pa je Nives zasebno?

Ima dva otroka in moža Toma, ki je kipar (Aljaž Jovanović) in ji je v veliko pomoč pri otrocih. Nives ima pogosto težave z usklajevanjem družine in službe, saj se slednja ne drži urnikov.

Zakaj ste sprejeli to vlogo?

Predvsem mi je bila zanimiva zvrst, ker mi je blizu in je drugačna od tistih, s katerimi se ponavadi ukvarjam.

Prvič igrate kriminalistko. Kako ste se pripravili?

Nekaj sem prebrala na to temo, malo sem se posvetovala s profesionalci, sem si pa privoščila seveda tudi kanček »pesniške svobode«. Že od nekdaj pa rada gledam kriminalke.

Kakšno se vam zdi delo kriminalistov?

Zelo zahtevno – s čim vse se srečujejo! Že prej sem jih občudovala, zdaj pa jih še bolj.

Bi ga lahko opravljali v resničnem življenju?

Mislim, da, ker je tako kot igra zelo adrenalinski poklic. Predvsem poskušajo reševati ljudi, kar je zelo plemenito.

Več v reviji Vklop št. 2, 10. 1. 2019.