Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Anja Rupel: Dogajale so se stvari, ki niso za javnost!

Karmen Klinc, Vklop, 10.01.2019 19:01:44

Čeprav je veljala za seks simbol, tega ni nikoli občutila.

Delite na:
Anja Rupel: Dogajale so se stvari, ki niso za javnost!
Anja Rupel Osebni arhiv

Anja Rupel je bila nekoč ena najbolj priljubljenih pevk tako pri nas kot na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, kjer je celo veljala za seks simbol. Sodelovala je z mnogimi velikimi imeni, a je žal v zadnjem času nismo pogosto zasledili na domači glasbeni sceni. V Srbiji so se te dni mediji navdušeno razpisali o njenem obisku v Beogradu, kjer bo 12. februarja kot gostja nastopila na koncertu Zorana Predina in Lačnega Franza, zato smo pevko za pogovor prosili še mi. Čeprav je Anja oseba, ki preteklost raje pusti za sabo, je bila za nas pripravljena spregovoriti o svoji glasbeni poti, od Videosexa do danes. Pogovor je bil zelo sproščen in prijeten, samo za Vklop pa je spregovorila tudi o svoji ljubezenski zgodbi z glasbenikom Alešem Klinarjem - Klinčijem in o tem, kje se je najbolj »našla« njuna hčerka Luna.  

Srbski mediji so se kar precej razpisali o tem, da prihajaš v Beograd. Več kot očitno so navdušeni. Kakšni pa so tvoji občutki ob tem?

Mešani. (smeh) Kot prvo: ne morem trditi, da se vračam v Beograd, ker gre za koncert Zorana Predina, jaz pa sem gostja, ki bo zapela tri pesmi. Torej ne gre za moj projekt ali projekt Videosexa. Je pa res, da je tam povezanost s časom nekdanje države in 80. leti veliko večja kot pri nas. Čutijo neko močno nostalgijo po teh časih, predvsem pa po glasbi, ki je takrat nastajala. Na splošno so narod, ki zelo ceni glasbo in glasbenike. Verjetno smo jim takrat toliko ostali v spominu, da se jim zdi to, da bom nastopila tam, nekaj velikega.

Kako je prišlo do sodelovanja?

Zoran me je poklical, ali bi bila gostja, česar sem se zelo razveselila. Ideja se mi je zdela odlična, saj je v 80. letih skupina Lačni Franz tam zelo veliko nastopala (poleg nas, Pankrtov, Avtomobilov, potem pa se je počasi že končalo). Mislim, da je imel Zoran predvsem v mislih nekoga, ki ga tam poznajo. Zdelo se mi je lepo, da bi tam nastopala, konec koncev pa s tem nimam nobenih velikih obveznosti in dela, saj gre za koncert nekoga drugega. Prideš tja in odpoješ, to je to. No, srbski mediji zdaj iz tega delajo neki cirkus. (smeh)

Kaj boš pa zapela?

Vrnili se bomo v čas Videosexa. Skupaj bova odpela pesmi Zemlja pleše in Kako bih volio da si tu, potem pa sledi še moja samostojna skladba Tko je zgazio gospodju Mjesec. Bo pa vse skupaj malo drugače, ker bo koncert bolj akustičen.

Kaj bi rekla na Predinov komentar, da je bilo včasih vate zaljubljene pol nekdanje države?

Tega jaz ne vem, to očitno ve on. (smeh) Kadar obiščem te države, tudi nazadnje, ko sem bila v Makedoniji, ljudje vedno poudarjajo, da sem bila neki seks simbol. Moram povedati, da sama v tistih časih tega nisem občutila. Če danes za koga rečemo, da je seks simbol, si predstavljaš napol gole pevke. Mi nikoli nismo imeli takšnega sloga. Stari smo bili 16, 17 let, v kostimih, vedno sem bila zapeta do vratu. Vse, kar je bilo izzivalnega, je bilo pravzaprav ime – Videosex. V resnici pa z imenom naša zasedba ni imela nobene povezave, zato se mi zdi danes kar malo smešno, ko pomislim na vse skupaj. Res je, da sem, denimo, dobivala tudi pisma vojakov, ampak takrat ni bilo spleta in kratkih telefonskih sporočil. Bilo je pač v navadi, da si svojim vzornikom pošiljal pisma, kartice in podobno.

ales klinar anja rupel, luna
Anja s hčerko Luno in partnerjem Alešem Klinarjem, ki jo je na glasbeni poti vedno podpiral.
Mediaspeed

Si se teh pisem vedno razveselila?

Seveda mi je bilo všeč. Komu pa ni všeč občudovanje drugih? Če si na odru, si tako ali tako »na udaru«, pisma pa so bila samo še dodana vrednost. Bilo je lepo.

Si kdaj odgovarjala nanje?

Seveda, pridno sem pisala in pošiljala razglednice. Odnos s poslušalci in oboževalci se mi je zdel pomemben del kariere. Danes je to veliko lažje, saj obstajajo razna družbena omrežja, tako da lahko odgovarjaš prek računalnika ali telefona.

Nastopili boste dva dni pred dnevom zaljubljenih, in sicer 12. februarja. Si sama kaj zaljubljena?

V svoje življenje in vsekakor v svojo družino.

Kakšna pa je vajina ljubezenska zgodba z Alešem Klinarjem - Klinčijem?

Dolga kot ponedeljek. (smeh) Spoznala sva se že v gimnaziji. On je bil takrat član skupine Martin Krpan, jaz pa še nisem bila v nobeni zasedbi. Sem pa zelo rada prepevala, predvsem sem bila dolgo vključena v razne pevske zbore, začela sem že pri cicibanih, igrala sem flavto in hodila v srednjo glasbeno šolo, tako da sem glasbo tudi sama imela zelo rada. Ko sem bila v drugem letniku gimnazije, Klinči pa četrtem, me je »upecal« – in moram povedati, da je bil zelo vztrajen. (smeh) To je bil najin »prvi krog«. Potem je šel v vojsko in sva se razšla. A kljub temu sva se vedno znova srečevala, saj sem takrat že nastopala s skupino Videosex, bili smo pri isti založbi (ZKP RTVSLO), tako da smo bili večkrat skupaj na raznih promocijskih zadevah in podobno. Tudi sama sem spremljala njegovo delo in moram povedati, da se mi je zdel Agropop, ki ga je ustvaril, grozen. Klinči je bil prej rocker, nato pa je zaplaval v povsem druge vode. No, mislim, da se je pisalo leto 1992, ko smo snemali skladbo Svobodno sonce. Klinči je napisal melodijo, Dušan Velkaverh pa besedilo. To je bil za Slovenijo čas po vojni, medtem ko je bilo v nekdanji Jugoslaviji takrat še precej hudo. Pri skladbi so sodelovali vsi takratni glasbeni velikani in Klinar je poklical tudi mene, ali bi prišla pet. Bila sem precej v dvomih in neodločna, ker smo bili z Videosexom takrat v nekem »svojem filmu« in nismo želeli nobenih sodelovanj z nikomer. Po premisleku se mi je vseeno zdelo, da je to tiste vrste projekt, za katerega bi bilo dobro, da se mu pridružim. Takrat se je med nama s Klinčijem začel »drugi krog«, ki pa še kar traja.

Več v reviji Vklop št. 2, 10. 1. 2019.