Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Anbot - potovanje glasbe različnih narodnosti in kultur

Karmen Špacapan, 22.06.2020 17:21:09

»Anbot je bilo tako,« lahko tu in tam slišimo na kakšni primorski ulici. Primorci pač vemo, kaj pomeni besedica anbot, saj jo skoraj vsi uporabljamo. No, če je ne uporabljamo mi, so jo gotovo uporabljali naše none in noni.

Delite na:
Anbot - potovanje glasbe različnih narodnosti in kultur
Skupina Anbot - glasbeno popotovanje Jaka Babnik

Na čarobnem dnevu Križeviškega soseda bo, kot je bilo »anbot«, torej nekoč – s krasno glasbo, ki bo zavila v vsak kotiček ulice in navdušila mnoge obiskovalce.

Anbot je glasbena skupina, ki jo vodi skladatelj Aldo Kumar. Združuje glasbenike različnih glasbenih znanj in predvsem pestrih profesionalnih poslanstev, ki z veliko predanostjo in malo glasbenih šol soustvarjajo za današnji čas redko slišano kombinacijo glasbe. V repertoarju ansambla Anbot najdemo pesmi balkanskih narodov (Makedonija, Bolgarija, Romunija), prisluhnemo lahko kar nekaj klezmerjem, glasbi, ki izhaja iz židovske tradicije in jo najdemo v deželah vzhodne Evrope. Slišati je mogoče tudi italijanske filmske teme (Fellini, Amarcord), irske in francoske ljudske motive, stare latino uspešnice in mnoge druge pesmi, ki s svojimi melodičnimi vzgibi budijo nostalgijo in slikajo pokrajino časa, v katerem je živa glasba ljudi povezovala s toplino svoje izraznosti. Ansambel ni prav posebno uglašen, kar mu daje neko svojstveno noto in pristen prizvok, ki pri občinstvu vedno naleti na lep odziv. V ansamblu Anbot (beseda izhaja iz istrske besede nekoč ali enkrat) igrajo harmonika, violina, flavta, klarinet, kitara, bas, tamburica, kahon, čelo in orglice.

Foto: Jaka Babnik

Pred nastopom na Križevniški ulici smo se pogovarjali z vodjo skupine in skladateljem Aldom Kumarjem.

Kdaj najdete čas za vaje? Ste namreč iz kar precej pestrih poklicev in večinoma zelo zaposleni ljudje …

Vaje niso neko mukotrpno opravilo, ampak predvsem usmerjanje pozornosti v neko dejavnost, glasbo, ki jo imaš rad, ki te notranje izpolnjuje in omogoča najneposrednejšo komunikacijo z drugimi ljudmi. Čas se z glasbo razširi.

Na spletu smo videli, da se po vaši vaji prileže biljard. Kako pa so videti vaje? Je to druženje prijateljev, ki imajo skupno ljubezen, ali je to trdo delo?

Mene kot vodjo ansambla Anbot na vajah ne čaka prav prijetna dolžnost. Ponavadi prinesem nov aranžma, ki ga napišem za zasedbo. Postavimo ga na notne pulte, potem se začnejo delo, branje notnega zapisa, počasno pronicanje v bistvo muzike, iskanje pravega tempa skladbe in seveda moje »teženje«, če gre kaj narobe. Biljard pa seveda zahteva drugo pozornost in veliko smeha ob nepredvidljivih udarcih.

Kaj lahko pričakujemo od vašega »križevniškega« nastopa?

Doživeli boste lahko potovanje in srečevanje glasbe različnih narodnosti in kultur. Leteli bom od Irske do Rusije. Slišali boste lahko nekaj znanih in večnih filmskih tem, kot je na primer zame najlepša iz Fellinijevega filma Amarkord in 8 in pol, balkanske ritme, nekaj klezmerjev bo vmes in tudi kaka večna slovenska pesem se bo oglasila. Večina glasbe bo instrumentalne, se bo pa tudi pelo seveda.

Koliko vas bo na odru?

Dvanajst, kar ni malo. Z nami bo tokrat igrala izjemna glasbenica Jelena Ždrale, ki bo s svojim glasbenim čutom zagotovo prinesla neke nove osvetlitve v naše igranje in nam malo dvignila naše sicer ne prav visoke standarde. Pridružil se bo tudi novi član Aljaž Rendla s svojim vokalom in zelo posebnim klarinetom.

Najbrž je tudi vam ta ulica zelo blizu … Kako bi jo opisali nekomu, ki je še nikoli ni obiskal?

Kar nekaj časa sem živel na Križevniški, ki je zelo posebna ulica. Ni kakor druge ljubljanske ulice. Ko se z njenega vrha spuščaš proti Ljubljanici, začutiš njeno baročno dihanje, in če si pozoren, včasih mimo tebe »hušknejo« misli vseh velikih ustvarjalcev, ki so živeli v njej.

Skupina Anbot so: Aldo Kumar, harmonika  :::  Peter Jakša, tamburica, kitara  :::  Peter Jud, violina  :::  Nino de Gleria, bas, čelo  :::  Janez Pirc, kahon, perkusije  :::  Peter Beltram, flavta  :::  Iztok Smeh, klarinet  :::  Tomislav Čizmić, vokal  :::  Janez Vlaj, violina  :::  Rudi Štravs, bas kitara  :::  Miran Mohar, orglice, tolkala

 
Skupina bo nastopila na Križevniški ulici v sredo, 24. junija, ob 20. uri.