vuk (na desni) Svet24.si

Primer Miran Vuk: dajal je lokali, kar bi moral ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 23. septembra

planeti Svet24.si

Tedenski horoskop: doseči se bo dalo veliko, a bo...

otroci, mobilni telefon Svet24.si

Slovenski psihiatri pozivajo: prepovejte mobitele ...

AdobeStock_130683533 Odkrito.si

Katero bolezen razkriva vonj tvoje kože?

znan-obraz-ima-svoj-glas Njena.si

To je preobrazba, ki je sezula gledalce!

ljubezen-na-vasi Njena.si

Se je spomnite? Paulina se je vrnila v vsem svojem...

Alfred Hitchcock: Praznoval bi 120. rojstni dan!

Karmen Spacapan, 31.08.2019 09:00:00

V torek, 13. avgusta, je minilo 120 let od rojstva enega največjih genijev filmske industrije – na ta dan se je namreč rodil sloviti angleški režiser Alfred Hitchcock, ki se je v filmsko zgodovino zapisal predvsem kot mojster suspenza in srhljivke. Deloval je tako v času nemega kot tudi barvnega filma. Med njegovimi najbolj znanimi stvaritvami so Mož, ki je preveč vedel, Gospa, ki izginja, 39 stopnic, Rebecca, Psiho in Ptiči.

Delite na:
Alfred Hitchcock: Praznoval bi 120. rojstni dan!
hitchcock PR

Hitchcock, znan predvsem po filmskih prizorih, ki pri gledalcih ustvarjajo napeto pričakovanje, je v svoji več kot pol stoletja trajajoči karieri prejel številne nagrade, med drugim zlati globus, več nagrad laurel in bafto za življenjsko delo. Petkrat je bil nominiran za oskarja za režijo, ki pa ga nikoli ni prejel.

Britanski režiser, ki je večino svojih mojstrovin posnel v Hollywoodu, se je rodil v Londonu. Izobraževal se je na jezuitskem kolegiju, pozneje pa študij nadaljeval na šoli za inženirje in navigatorje. Po končanem šolanju se je zaposlil v oglasnem oddelku nekega podjetja.

Hitchcockovo filmsko ustvarjanje sega od prvega, nedokončanega filma Številka 13 v letu 1922 do zadnjega Družinski grob iz leta 1976. Leta 1939 je odšel v Hollywood, kjer je ustvaril vrsto uspešnih filmov z zapletenimi zgodbami, polnimi prevar, pretvarjanja, humorja in groze.

alfred-hitchcock-3.jpg
hitchcock
PR

V svojih filmih je želel podati povsem neverjetno zgodbo, povedano tako, da se gledalcu zdi, da se mu povsem enako lahko zgodi že naslednji dan. Za glavne vloge žensk je rad izbiral med plavolasimi igralkami, kot so bile Grace Kelly, Tippie Hedren in Kim Novak, v številnih filmih pa je tudi sam odigral stransko vlogo in jih tako s svojo bežno pojavitvijo na poseben način zaznamoval. To, kar zdaj počnejo številni ... 

Umrl je 28. aprila 1980 v Los Angelesu. S svojimi kultnimi filmi je vplival na številne poznejše ustvarjalce srhljivk. Njegovi filmi so doživeli vrsto novih obdelav in različic.


Zanimiva dejstva o velikem Hitchcocku

09104424171409.579cd9c724fa6.jpg
hitchcock
PR

- Nikoli ni dobil oskarja za najboljšega režiserja
Ne glede na osupljivo delo ni nikoli prejel oskarja za najboljšega režiserja. Nominiranih je sicer bilo kar 16 filmov, vendar mu niti enkrat ni uspelo prejeti kipca. Nenavadno, mar ne?

-    Zelo se je bal policistov

Hitchcock se je vse življenje zelo bal policistov. Razlog naj bi bil v tem, ker ga je oče, ko je bil star le pet let, nekoliko nekonvencionalno kaznoval. V roke mu je dal list papirja, na katerem je pisalo, da prosi policiste, naj sina zaprejo za nekaj minut, ker se je grdo obnašal. 

-    Hči Patricia je igrala v kar nekaj filmih.

alfred-hitchcock-155464665-5c84743446e0fb00012c66eb.jpg
hitchcock
PR

 Hitchcock je imel le eno hčer, Patricio, ki se je rodila leta 1928. Ta je v stranskih vlogah igrala v kar nekaj filmih. To, da je njegova hči igralka, ni bilo nikoli pretirano omenjano.

-    Vitez tik pred smrtjo

Leta 1980 je britanska kraljica Elizabeta Hitchcocka povišala v viteza.

-    Bal se je lastnih filmov

Alfred Hitchcock je v intervjuju leta 1963 dejal: »Prestrašen sem, ko gre za moje filme. Nikoli jih ne grem gledat. Ne razumem, kako lahko ljudje gledajo moje filme.« Novinar je komentiral, da se mu zdi taka trditev nelogična ... Na to pa je Hitchcock odgovoril: »Kaj je logika? Nič ni bolj neumnega od logike!«

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 33, 16. 8. 2019