kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zaradi koronavirusa izgubil službo in naredil to ...

kš, 30.03.2020 23:36:04

★★★ Revija Vklop Stop Spored ★★★

Delite na:
Zaradi koronavirusa izgubil službo in naredil to ...
#umetnikiprotikoroni OA

Ves svet se je zaradi koronavirusa znašel v zelo težkem položaju … Tudi Slovenija. Trpi gospodarstvo, trpijo posamezniki, zaposleni, samozaposleni, trpijo otroci, ki se ne smejo družiti, trpijo starejše osebe, ki so same … Skratka, trpimo vsi. Veliko izgubo pa v teh tednih doživljajo tudi umetniki. Koncerti so odpovedani, predstave so odpovedane, razstav ni, premiere preložene.

Kulturno življenje se je ustavilo. A le za trenutek. Najbolj vidna slovenska imena s področja filma in gledališča, glasbe, likovne umetnosti in umetnostni nasploh so se združila – virtualno, prek Facebooka. Pobudnik je bil le eden, človek iz gledališča, človek, ki je sicer delal za kulisami, a vseeno dihal in živel za gledališče. Ta človek je pravzaprav čez noč izgubil službo. Začel je svoj virtualni boj – ustvaril je skupino, namenjeno umetnikom in ustvarjalcem, ter povabil nekaj ljudi, ki so dejavni v kulturi.

V svojem prvem zapisu je objavil:

»Skupina je namenjena vsem ustvarjalcem, ki so v tem času zaradi mnogih posledic, ki jih s seboj prinaša pandemija koronavirusa, izgubili možnost javnih nastopov in javnega prikazovanja svojih umetniških del. Torej je eden od namenov te skupine javna delitev umetniškega ustvarjanja, saj lahko s pomočjo te skupine širimo umetnost tudi zdaj, ko moramo biti vsi izolirani med štirimi stenami. Poleg tega pa je namen te skupine širjenje koristnih informacij in objava najrazličnejših prispevkov v zvezi s kulturnimi delavci nasploh.«

screenshot-www.facebook.com-2020-03-19-23-00-10-024.png
Umetniki proti koroni
facebook

V nekaj urah se je peščica ljudi namnožila in v skupini #umetnikiprotikoroni so se znašla zveneča slovenska imena.

Med prvimi je bil režiser Dejan Babošek, ki je s skupino delil svoj film Ksna in tako vsem omogočil brezplačni ogled. Oglasila se je tudi pisateljica in pesnica Mojca Vakselj, ki je delila nekaj krasnih zapisov iz svoje knjige Mia Xara. Za smeh je poskrbel Danijel Malalan, igralec in direktor Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta. Skupini se je pridružil tudi legendarni Jani Kovačič, ki je objavil skladbo Zamisli, sicer priredbo legendarne Imagine. Na svetovni dan poezije je Lara Jankovič objavila in tako vsem v skupini podarila Pesem o fantu. V skupini redno objavlja mlada in zelo nadarjena glasbenica Neža Kirn, ki je pod svojo zadnjo objavo zapisala: »Karantena v meni zbuja depresivne občutke, ampak jih preganjam z večernim prepevanjem.«

Dejan Babosek
Dejan Babosek
Mediaspeed

Skupini so se do zdaj med drugim pridružili: Zvezdana Mlakar, Jani Kovačič, Romana Krajnčan, Irena Yebuah Tiran, Tadej Pišek, Vesna Kuzmič, Barbara Vidovič, Oriana Girotto, Aleš Kranjc, Ana Urbanc, Marko Torjanac, Urška Centa, Rusko Richie, Klemen Hvala, Primož Forte, Edi Majaron, Alen Jelen, Nenad Tokalić - Nešo, Aljoša Ternovšek, Igor Iggy Jelen, Mojca Funkl, Iztok Sitar, Gianni Rijavec, Barbara Cerar, Ana Pandur Predin, Rok Vihar, Kevin Koradin, Maja Založnik, Robert Likar, Ven Jemeršić, Eva Hren, Klemen Janežič, Žiga Lakner, Vuk Ćosić, Ana Urbanc, Anže Zevnik Zele, Ivo Godnič, Damiano Roi, Pia Zemljič, Robert Waltl, Maruša Majer, Ana Špacapan, Gojmir Lešnjak, Drago Mislej - Mef in drugi … Število narašča iz ure v uro. 

moj dan
Zvezdana Mlakar
Mediaspeed

Skupina je namenjena vsem ljubiteljem umetnosti! 

Če tudi vi radi spremljate umetnost, se lahko pridružite skupini, kjer je prav ta na prvem mestu. Skupino lahko poiščete na Facebooku s ključno besedo #umetnikiprotikoroni, sicer pa lahko kliknete sem!