Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Tako je Černobil videti danes

Teja Pelko, 14.07.2019 20:00:00

26. aprila 1986 se je v jedrski elektrarni Černobil pri Pripjatu v Ukrajini, takratnem delu Sovjetske zveze, ob eksploziji jedrskega reaktorja zgodila najhujša nesreča v zgodovini jedrske energije.

Delite na:
Tako je Černobil videti danes
Zabaviščni park Pripjat Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe

Ker reaktorska zgradba ni bila zaščitena, so se radioaktivni delci razširili prek zahodne Sovjetske zveze, vzhodne Evrope, Skandinavije, Velike Britanije in vzhodnih ZDA. Kontaminirana so bila velika območja Ukrajine, Belorusije in Rusije, kar je povzročilo evakuacijo in preselitev približno 300.000 ljudi. Zaradi prikrivanja podatkov takratnih sovjetskih oblasti je zelo težko natančno oceniti število žrtev. Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 1998 našteva 212 mrtvih izmed 72.000 »likvidatorjev« (od približno 600.000), poročilo Mednarodnega združenja zdravnikov za preprečitev jedrske vojne več deset tisoč mrtvih med likvidatorji, poročilo Združenih narodov iz leta 2005 pa navaja 56 neposrednih smrti: 47 delavcev ob nesreči in 9 otrok z rakom ščitnice, ocenjeno pa je, da naj bi zaradi dolgotrajnih bolezni, povezanih z nesrečo, umrlo do 9000 ljudi. 

Černobil MajaLiza 8
Kavarna ob hladilnem jezeru Pripjat
Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe

Na kraj tragičnega dogodka se je junija letos podal Aleksander Prosen Kralj iz Dobrih zgodb.

Černobil MajaLiza 9
Avtomat za sok v Pripjatu: za odvržen kovanec si spil napitek, nato pa isti stekleni kozarec splaknil na avtomatu in ga pripravil za naslednjega uporabnika.
Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe

»Ko se je zgodila ta katastrofa, sem bil star pol leta, sem pa o njej veliko izvedel že v otroštvu. Že nekaj časa sem si želel iti tja. Zelo me namreč zanimajo zgodovina in bližnja preteklost, kako so ljudje nekoč živeli in kako sta industrializacija in tehnologija spremenili naš svet.

Černobil MajaLiza 3
Veleblagovnica Pripjat
Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe

Še posebno se mi zdi fascinantna nuklearna fizika, kako jedrski reaktorji proizvajajo elektriko oziroma kaj pomeni cepljenje atomov. Vse to je bil nekako povod, da sem si želel obiskati Černobil. A nikoli ni bilo pravega trenutka niti interesa mojih prijateljev, da bi šli tja. Vsi so vedno rekli: 'Ja, gremo!' vendar se potem to nikoli ni zgodilo. Z HBO-jevo serijo Chernobyl pa je ta trenutek končno prišel,« nam je ozadje obiska Černobila pojasnil Sandi.

Černobil MajaLiza 13
Glasbena šola, Pripjat
Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe

Z agencijo, ki jo je izbral v Kijevu, do koder se je pripeljal z avtomobilom, je tisti dan potovalo približno sto posameznikov oziroma dva avtobusa, izlet pa jih je stal okoli 100 evrov na osebo. Pot po izključitvenem območju Černobil jih je najprej vodila do Zalise, največje vasi v območju, kjer je pred jedrsko katastrofo prebivalo skoraj 3000 ljudi, pretežno kmetov. Nato so se ustavili v vasi Kopači, ki je v celoti zasuta.

Černobil MajaLiza 1
Punčka na postelji vrtca Kopači
Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe

O nekdanjem obstoju vasi priča le še vrtec, ki je bil zgrajen iz opeke. Skozi Rdeči gozd, ki je najbolj onesnažen kraj z radioaktivnim sevanjem na svetu, so se pripeljali do Pripjata, mesta duhov. Sprehodu po nekoč luksuznem sovjetskem mestecu sta sledila kosilo v menzi poleg nedelujoče jedrske elektrarne in ogled kritičnega, četrtega bloka. V sklopu izleta so obiskali tudi strogo varovano vojaško poslopje Radar Duga-1 iz obdobja hladne vojne, katerega domet je prek Atlantskega oceana segal vse do ZDA. Na koncu pa so si ogledali še mesto Černobil, v katerem danes prebivajo delavci, ki razstavljajo jedrsko elektrarno, gasilci in policisti.

Černobil MajaLiza 4
Vrtiljak v zabaviščnem parku v visoko kontaminiranem Pripjatu
Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe

»Ko prideš čez tisto barikado, je, kot da bi se preselil 33 let nazaj. Vse je ostalo tako, kakor je bilo v Sovjetski zvezi: napisi, arhitektura … le da je zapuščeno in zaraščeno,« je svoje vtise po ogledu za MajoLizo strnil Sandi. Presenečen pa je bil tudi nad količino sevanja. Pričakoval je namreč, da bodo bistveno bolj izpostavljeni radioaktivnemu sevanju, a se je izkazalo, da je vse skupaj dosti varno.

Več fotografij si oglejte v spodnji fotogaleriji.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 28, 5. 7. 2019