ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Milena, počivaj v miru

T. J., Vklop, 20.10.2018 09:01:32

Kultni jugoslovanski igralki v spomin.

Delite na:
Milena, počivaj v miru
Milena je kot mlado dekle dobila mamljivo ponudbo ameriške izdaje revije Playboy, ki pa jo je zavrnila. Profimedia

Po dolgi bitki z boleznijo se je za vedno poslovila legendarna srbska igralka Milena Dravić. Zvezdnica, ki se je že kot srednješolka začela ukvarjati z igralstvom, je bila stara 79 let, umrla pa je v beograjski bolnišnici Bežanijska kosa.

Kariera Milene Dravić, ki se je rodila 5. oktobra 1940 v Beogradu, se je začela, ko je v srednji šoli delala družbo prijateljicam, ki so se udeležile avdicije za manekenke. Medtem ko so njene prijateljice sodelovale na avdiciji, je Milena mirno sedela v kotu in jih čakala, a je celo to zadostovalo za uspeh. Opazil jo je namreč neki moški, pristopil in vprašal, ali bi nosila oblačila za otroke. »Rekla sem mu, da moram vprašati starše. Doma so me najprej ošteli, ker sem šla na avdicijo brez njihovega dovoljenja, potem pa so mi dovolili, da nastopam na modnih revijah. Moja prva naslovnica, na kateri sem nosila kapri hlače, lase pa sem imela spete v rep, je bila naslovnica revije Duga.« Vlogo v prvem filmu z naslovom Vrata ostaju otvorena je dobila prav po zaslugi te naslovnice, na kateri jo je opazil režiser František Čap. Drugo filmsko vlogo je dobila kar na ulici, ko jo je ustavila režiserka Soja Jovanović in jo vprašala, ali bi igrala v njenem filmu Diližansa snova. Prvi pravi uspeh pa je Milena leta 1962 doživela z dramo Nadštevilna, ki je nastala pod režijsko taktirko Branka Bauerja. Za priljubljenost je poskrbelo njeno sodelovanje s srbskim igralcem in režiserjem Ljubišo Samardžićem, najbolj znana pa je po vlogah v filmih Kozara, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Ni lahko z moškimi, Sekula se opet ženi in Zona Zamfirova. V več kot pol stoletja trajajoči karieri je posnela krepko čez sto filmov, v 50 je odigrala glavne ženske vloge in osvojila številne nagrade. Njena fantazijska komična drama W. R. - Misterije organizma je požela tako veliko zanimanje, da so jo leta 1971 v Cannesu po premieri predvajali še petkrat. Čestitali so ji Yoko Ono, Jack Nicholson in John Lennon, z Alfredom Hitchcockom je večerjala v boemski beograjski četrti Skadarlija, z Lizo Minnelli se je družila v nekem newyorškem gledališkem baru in ji podarila srbske opanke, režiser Miloš Forman je nanjo naredil močan vtis, legendarnemu igralcu Richardu Burtonu, svojemu velikemu idolu iz otroštva, je kot najstnica napisala pismo in dobila njegov avtogram, pozneje pa je z njim posnela kultni film Sutjeska. V njeni družbi so uživali tudi Robert De Niro, Marcello Mastroianni, Gina Lollobrigida, Ava Gardner, Clint Eastwood, Liv Ullmann in Brad Pitt, ki je v romantični drami Temna stran sonca igral njenega sina.

Nikoli ni prebolela moževe smrti

Milena pa ni slovela le po svojih filmskih vlogah, ampak tudi po dolgotrajni ljubezenski zgodbi, ki jo je spisala s tri leta mlajšim srbskim filmskim in gledališkim igralcem Draganom Nikolićem. Spoznala sta se na snemanju drame Horoskop leta 1969, ko je Milena že bila ena največjih jugoslovanskih zvezd, Dragan, znan tudi kot Gaga, pa se je v igralskem svetu še boril za svoje mesto pod soncem. Ko sta tri leta pozneje snemala kratko dramo Kako su se volele dve budale, sta kar med odmorom za kosilo »pobegnila« s prizorišča snemanja, jo mahnila na občino in se poročila. Njuna poročna priča je bila njuna rojakinja in stanovska kolegica Jelisaveta »Seka« Sablić. Ker je bila zakonska zveza sklenjena spontano in na hitro, nista imela niti ene poročne fotografije. V nasprotju s poročno slovesnostjo, ki je bila dovolj kratka, da se je zgodila med odmorom za malico, pa je bil njun zakon dolgotrajen. Zvezdnika, ki sta obžalovala, da nista imela otrok, sta si življenje delila kar 44 let, vse do Draganove smrti marca 2016. Po slovesu ljubljenega moža, za katerega je bil usoden rak debelega črevesa, za Mileno prav nič več ni bilo tako kot nekoč. Bolečina je bila neznosna. »V tem zame neznosnem obdobju življenja brez mojega Dragana se mi vse zdi še veliko bolj zlobno,« je izjavila junija, dobri dve leti po moževi smrti, po kateri se je, kot je povedala, zaprla v hišo in od jutra do mraka gledala televizijo. Imela je občutek, kot da bi kdo iztrgal delček nje, njeno srce je bilo zlomljeno. »Brez njegovega nasmeha za dobro jutro in brez podpore, da zdrživa še en dan, z vsemi njegovimi nepredvidljivostmi, ne da bi izgubljal vero v življenje in ljudi, ljubezen … Nič več ni enako. Ne more biti. Pogrešam najin vsakdanjik, ko sva stala na stopnicah, ko sem začutila nežno roko na svoji rami, ko sem ga objela. Pogrešam tisto njegovo kratko: 'Čao, vidiva se, rad te imam.'« V njunem zakonu je bila ljubezen vsekakor na prvem mestu, pisala sta jo z veliko začetnico. Ona je brala njegove scenarije, on pa njene, veliko sta si svetovala, se dogovarjala in bodrila, a se hkrati drug drugemu nista vmešavala v delo. Dragan jo je vedno ščitil, ker je, kot je nekoč pojasnila igralka, dobro vedel, kakšen je odnos družbe do žensk. »Ko je odšel, so vsi dojeli, da je za sabo pustil izjemno, veliko delo, da je bil poosebitev dobrote. Jaz pa sem izgubila njegovo ljubezen, podporo. Izgubila sem vse, kar je poskrbelo za najlepša leta mojega življenja,« je dejala igralska diva, ki se je, preden je našla ljubezensko srečo z Draganom, dvakrat ločila. Prvič je po zakonskih vodah plula z režiserjem in scenaristom Mladomirjem Purišo Đorđevićem, drugič pa z režiserjem Vojislavom Rakonjacem Kokanom.

Več v reviji Vklop št. 42, 18. 10. 2018.