Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Novinarka na Pop TV zahteva resnico

Brigita Potočki, Vklop, 26.04.2018 19:01:53

Alenka Marovt v poplavi lažnih novic išče resnico v novi rubriki Dejstva.

Delite na:
Novinarka na Pop TV zahteva resnico
Alenka Marovt Revija Vklop

Zagotovo se ob gledanju ter prebiranju takih in drugačnih novic včasih vprašate, ali so resnične ali lažne. Živimo v svetu, ko je lahko vse, kar vidimo, slišimo ali preberemo, izmišljeno, zato pa lahko tudi nevarno. Na Pop TV so se zato odločili ponuditi novo rubriko Dejstva, ki jo boste lahko spremljali na njihovi spletni strani in v oddaji 24ur.

Urednica in novinarka Alenka Marovt, ki se ji bodo pridružili novinarji Miha Plementaš, Špela Bezjak in Tadej Grešovnik, pravi, da si bodo prizadevali za resnico. Že s prvo zgodbo, lastninjenjem družbenega premoženja stranke Socialni demokrati, so razburkali politično prizorišče.  

Kako ste poskrbeli za verodostojnost in točnost informacij, konkretno v tej prvi zgodbi?
Prav vsak stavek je podkrepljen z dokumenti. Čeprav sem urednica Dejstev, ki mora poskrbeti za marsikatero navzven nevidno podrobnost, sem v prvi vrsti novinarka, ki se zaveda odgovornosti do volivcev. Moja naloga je lotiti se obdelave podatkov, s katerimi je javnost danes zasuta, in ji ponuditi verodostojno novico.

Se vam zdi, da bi bilo politikom večkrat treba gledati pod prste, jih spomniti na njihove obljube in besede nasploh?
Zagotovo. Kot novinarka to pogosto počnem, kar je in mora biti ne nazadnje naše vodilo. Je pa res, da manjka doslednega, sistematičnega preverjanja v medijih nasploh. Tega se zato lotevamo v Dejstvih. Seveda ni naključje, da smo stalno rubriko začeli pred volitvami, ko bomo»poplavljeni« z besedami, obljubami in obtoževanji.

alenka marovt.png

Kot novinarka stesodelovali v oddaji Epilog in Preverjeno. Vam bodo izkušnje in znanje, ki ste sijih nabrali v teh oddajah, v pomoč ali gre zapovsem drugo tematiko?
Dejstva so rubrika, kjer štejejo izkušnje raziskovalnega novinarstva, ki ga samo na Pop TV v različnih oddajah – od Trenj, Preverjenega do Epiloga– opravljam enajst let in pol. Te izkušnje so ključne. Kakovostno, dosledno, iskreno in preverjeno novinarstvo mora biti povsod na prvem mestu.

Na kaj ste v življenju najbolj ponosni?
Da se v resnici pod vsak prispevek z veseljem podpišem. O neizprosnosti, v prvi vrsti do sebe, perfekcionizmu, zamislih, ki jih nikoli ne zmanjka, vztrajanju in želji iti z glavo skozi zid bi verjetno lahko veliko povedali kolegi. (smeh)

S partnerjem Juretom Brankovičem (Tarča na TVS) sta na konkurenčnih televizijah, a v precej podobnih oddajah. Si kdaj »kradeta«zamisli?
To, da delava na konkurenčnih televizijah, je v resnici odlično varovalo, da se doma o službi skoraj ne pogovarjava. (smeh)

Preberite tudi: Kaj vse se je zgodilo na podelitvi žarometov? Kliknite TUKAJ!