Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

35. Druga godba

T.P., 19.05.2019 20:00:00

Od 21. do 25. maja bo potekal že 35. mednarodni festival Druga godba, ki bo prinesel 16 koncertov izvajalcev iz enajstih držav s štirih celin. Festival po prvič potekal tudi v Mariboru.

Delite na:
35. Druga godba
35. festival Druga godba (na posnetku skupina Liniker e os Caramelows) bo potekal na sedmih koncertnih prizoriščih dveh največjih slovenskih mest med 21. in 25. majem. Leila Penteado

Glavnina programa bo potekala v zgoščenih treh dneh festivala v Kinu Šiška in na dveh prizoriščih v Mariboru, tudi v letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, kjer se bo festival končal. Prav tam bo Druga godba premierno predstavila nov album dua Bakalina, tokrat razširjenega v osemčlansko Bakalino Veliko z gostujočo pevko Severo Gjurin.

Za njimi bo nastopila ena izmed najbolj zanimivih južnoafriških glasbenih zasedb, zaradi katere plešejo ljudje po vsem svetu. Skupina BCUC prihaja iz Soweta in je znana po svojih eklektičnih (re)interpretacijah zulu in xhosa godbenih tradicij. Iz Republike Južne Afrike se na Drugo godbo vrača zasedba The Brother Moves On, tokrat v polnem številu in obogatena z domačim pianistom Bowrainom, ki po lanskem nepričakovanem festivalskem »vskoku« nadaljuje ustvarjalno sodelovanje z zasedbo. Rezultati bodo premierno predstavljeni v Klubu Cankarjevega doma in bodo napovedali evropsko turnejo.

To pa ne bo edina svetovna premiera na festivalu: na pobudo Druge godbe bosta prvič skupaj nastopila helsinški trio Mopo in saksofonist Jimi Tenor, čemur bo sledilo snemanje skupnega albuma. Še ena premiera bo slovensko obarvana, saj bo Irena Tomažin predstavila nov projekt iT: Another Crying Game. Izjemno bogata bo tudi aktualna glasbena ponudba iz Velike Britanije: Druga godba je že pred leti premierno predstavila prvo ime londonske power-džez scene, Shabako Hutchingsa, letos pa dodaja še priljubljen londonski soul-afro-beat kolektiv Kokoroko. Ob njih Druga godba predstavlja še vročo džez-groove zasedbo Ill Considered in vzpenjajočo se trobentačico Lauro Jurd z zasedbo Dinosaur. Članica Dinosaura je tudi basistka Ruth Goller, ki je na Drugi godbi že nastopila z Melt Yourself Down in Rokio Traore.

35. Druga godba 2
Helsinški trio Mopo
35. Druga godba

Zelo bogata in raznovrstna bo tudi programska ponudba s pogledom proti Vzhodu. Nedvomno so DakhaBrakha iz Kijeva danes ena najpriljubljenejših evropskih zasedb, ki v svoji folk glasbi meša starodavno z modernim. To bo njihov drugi nastop v Ljubljani, pred tem so nastopili na festivalu Mesto žensk v okviru Cankarjevih torkov. Prav tako se v Ljubljano vrača Estonka Maarja Nuut, tokrat v zasedbi, kjer se zvoki njenega glasu in violine spajajo z elektroniko in vrhunskimi vizualijami. Enkratna bo tudi ponudba s Poljske, saj v Ljubljano prvič prihaja Maciej Obara, številka ena nove poljske džezovske scene, odličen vokalno-instrumentalni trio Sutari pa bo nastopil v minoritski cerkvi v Mariboru.

Kaj pa prihaja z druge strani Atlantika? Nihče drug kot kitarist in skladatelj Yonatan Gat, ki ga je revija Village Voice leta 2013 razglasila za najbojšega kitarista v New Yorku. Njegov koncert bo prava poslastica tudi za oboževalce zasedbe Swans ‒ Gata bo na odru spremljal basist skupine ‒ ter izvirne ljudske glasbe severno- in južnoameriških staroselcev. Če kdo meni, da bo zabave premalo, bo za to poskrbela še zasedba Liniker e os Caramelows s samosvojo različico brazilskega funk-soula in s karizmatično pevko Liniker.

35. Druga godba 1
Na festivalu bo nastopila tudi skupina DakhaBrakha iz Kijeva, ki je danes ena najpopularnejših evropskih zasedb, ki v svoji folk glasbi meša starodavno z modernim.
35. Druga godba