zupancic tara -foto_katja zagar (2) Odkrito.si

Bolezen Tare Zupančič zavita v skrivnost

vanga Svet24.si

Baba Vanga napovedala »gospodarja sveta« – se ...

zlatko zahovic dw Svet24.si

Lokalni šerif Zahović se ne da motiti

Matjaž Gantar Svet24.si

Umrl je Matjaž Gantar

Lara Kadis Najstnica.si

Lara Kadis: Za uspeh sta potrebna talent in trud

jan plestenjak 4 Njena.si

Nova ljubezen Jana Plestenjaka

nika manevski Njena.si

V pevskem šovu zavrnili pevko priljubljene ...

Zabava

12 zgodb leta 2017: Od "klumpa" do Trumpa

Gregor Zalokar, 12.01.2018 19:01:18

Od Trumpa do klumpa, prek pohlepa in influencerk do zmage kolektivnega duha in vzpona seksbotov.

Delite na:
12 zgodb leta 2017: Od "klumpa" do Trumpa
Kar so na evropskem prvenstvu v košarki prikazali Gogi in druščina, je bil najboljši program, ki smo ga lahko spremljali. Vklop

V lanskem pregledu zgodb, ki so zaznamovale leto, smo zapisali, da sta se k nam vrnila optimizem in pozitivna energija ter da ju bo še več. Ni za kaj. Postajamo tudi vse bolj samozavestni in prevzemamo pobudo. In prav je tako. Ni vse rožnato, radi kompliciramo, odločitve se včasih sprejemajo prepočasi in preveč zgodb ne dobi epiloga, a osnova je dobra: kvaliteta življenja pri nas je zavidanja vredna, geografsko smo odlično umeščeni, imamo infrastrukturo za skok v prihodnost, dobre ideje, smo drzni in zdi se, da tudi vse bolj odporni proti negativnemu medijskemu senzacionalizmu.

leto 2017 66.png
Zakaj so te vrtavke osvojile svet, nam še vedno ni jasno.
Vklop

Vrtavke

Kar je bil predlani Pokemon Go, je bil lani fidget spinner. Zakaj so te vrtavke osvojile svet, nam še vedno ni jasno, saj z njimi ne moreš početi kaj več, kot jih vrteti med prsti, vendar je v tem nekaj pomirjajočega. A kot so na smetišču zgodovine pristali Pikaču in druščina, so iz medijev in trgovin izginile tudi vrtavke.

Zmajevo srce

Kar so na evropskem prvenstvu v košarki prikazali Gogi in druščina, ni bila le košarkarska poezija in praktični prikaz moči ekipnega duha, ki se ga je nalezla cela Slovenija, ampak tudi najboljši program, ki smo ga lahko spremljali na domačih televizijah – pa živimo v zelo ustvarjalnih časih. Častno omembo pri športu si zasluži tudi Ilka Štuhec. Po odhodu Tine Maze se je zdelo, da bo v našem smučanju zazevala praznina. Pa smo hitro dobili novo snežno kraljico, ki je pobrala dva mala globusa in skoraj še tretjega ter postala druga smučarka sezone. Žal zanjo ne bomo mogli navijati na olimpijskih igrah.

leto 2017 11.png
Pr' Hostar
Vklop

Od klumpa ...

Vsa čast vpletenim za evforijo, ki so jo ustvarili, a v državi, kjer je najbolj gledan film od njenega nastanka klump, kot je Pr' Hostar, je nekaj hudo narobe z njeno kulturo in nivojem javnega komuniciranja. Če je bil cilj nastaviti Slovencem ogledalo – ker ta film ne bi tako uspel, če ne bi bila njiva že pred tem dobro pognojena –, ta ni bil dosežen. Nasprotno: po uspehu Hostarjev nekateri radii, ki ciljajo na mlade, jezik in program zvulgarizirajo prek sprejemljivih meja.

leto 2017 6.png
Jim Jefferies
Vklop

... do Trumpa 

Donald je v prvem letu vladanja dajal ritem svetovni politiki, novinarstvu in komediji. Delo avtorjev večernih šovov, kvazinovičarskih oddaj in ustvarjalcev skečev ni bilo še nikoli tako lahko, šale se pišejo same, na ta račun pa je pri nas za Comedy Central snemal tudi Jim Jefferies. A Trumpovo početje ni smešno. Je nevarno in škodljivo, na žalost pa zgledi vlečejo. V ZDA se na srečo že čutijo prvi rezultati odpora, mi pa bi se tokrat lahko učili iz tujih napak ter politike izbrali na podlagi strokovnosti in rezultatov preteklega dela, ne po podobi na družbenih omrežjih in klovnovski všečnosti. Ker pravi politiki morajo včasih v dobro družbe sprejemati tudi odločitve, ki niso všečne.

2017 leto 1.png
Denise je pri vsem skupaj še najmanj težavna. Problem je v občinstvu in medijih.
Vklop

Kupi mi Gucci

Kraljica samopromocije leta je Denise Dame. Najbolj bizarno pri tej zgodbi je, da je video, ki jo je izstrelil, očitna parodija, saj je punca obupna igralka. A Denise je pri vsem skupaj še najmanj težavna. Problem je v občinstvu in medijih. Video, ki jo je izstrelil, je na YouTubu zbral, glede na njen medijski izplen, zanemarljivih 320.000 ogledov. Avdićeva parodija nanj jih je recimo dvakrat toliko. Kar pomeni, da so zvezdo iz nje naredili mediji. Očitno že predolgo čakamo na novega Big Brotherja.

leto 2017 21.png
Jernej Šugman
Vklop

Pogrešali ju bomo 

V najboljših letih za ustvarjanje sta nas zapustila dva velika umetnika, katerih manko se bo na gledališki in medijski sceni gotovo poznal. Jernej Šugman se je pri 49 letih poslovil kot največji domači igralec svojega časa, še pet let mlajši pa je bil ob smrti mojster komedije, Gašper Tič, ki bi moral biti tudi motor jubilejne sezone Špas teatra.

leto 2017 33.png
Gašper Tič
Vklop

Influencerke 

Kar so bile v preteklosti modne blogerke, so v letu 2017 postale influencerke. Tudi pri nas imamo punce (pa tudi kakšnega fanta), ki lahko z objavami na družbenih omrežjih zaslužijo kak cekin. Malo zaradi nekritičnega kopiranja tujih trženjskih prijemov, malo pa tudi zato, ker v resnici vsi zavidamo znanim, ki so znani le zato, ker so znani.

Jaz tudi 

Zgodba, ki se Slovenije (še) ni zares dotaknila, je pa kar precej pretresla ZDA in svet, je afera Weinstein, ki je razkrila mačistično zlorabljanje žensk v filmski industriji in širše. Vprašanje, ali bi do teh razkritij in novega vzpona gibanj za pravice žensk prišlo brez Trumpove pomoči. Epizoda »Zgrabim jo za muco« je januarja sprožila pohod pol milijona žensk v Washingtonu, vihar Weinstein pa je ob glavnem junaku odnesel zvezdnike, kot so Kevin Spacey, Louis C. K., kuhar Mario Batali, televizijci Charlie Rose, Mark Halperin in Matt Lauer ter priljubljeni kongresnik Al Franken. Prav katarzično pa je bilo, ko so v ultrakonzervativni Alabami temnopolte ženske na kongresnih volitvah končale kariero obtoženega pedofila Roya Moora.

leto 2017 16.png
Vihar Weinstein je ob glavnem junaku odnesel zvezdnike, kot je Kevin Spacey.
Vklop

Kriptomilijonarji 

Med norenjem cene bitcoinov v nebo se je pri nas zgodil Viberate, ena najuspešnejših zgodb množičnega financiranja na svetu, v kateri je ekipa okoli Umeka v petih minutah zbrala 10 milijonov dolarjev. Kadar se v take zgodbe pohlepno zapodijo »frizerke in mehaniki iz Domžal«, zagorijo vse rdeče lučke in ne bo presenečenje, če bo to še en Catch the cash. A ideja za projektom je drzna, in če se bo prijela, bo zelo spremenila pravila igre v svetovni glasbeni industriji.

leto 2017 9.png
Med norenjem cene bitcoinov v nebo se je pri nas zgodil Viberate.
Vklop

Standupmaratonec 

Spomladi smo spremljali najzabavnejši maraton, v sklopu katerega je Andrej Težak Tešky v desetih dneh odtekel več kot 600 kilometrov, s kolegi nasmejal 30 mest ter zbral čez 10.000 dobrodelnih evrov. A to je bilo šele ogrevanje: letos bo ekstremno zabaven projekt popeljal po gorski transverzali. Ko smo ravno pri komediji: Tin Vodopivec je s projektom 777 nastopil v sedmih dneh, v sedmih državah, v sedmih jezikih – v Parizu kot ogrevalec Eddieja Izzarda.

leto 2017 18.png
Spomladi smo spremljali najzabavnejši maraton.
Vklop

Tokrat pa zares 

Ambasada Gavioli se je zaprla že tolikokrat, da večina ne verjame, da je tokrat pa res konec. A če se ne bo zgodil res izjemen preobrat, je v katedrali luksuznih barv glasba utihnila za zmeraj. Več naslednji teden, tu pa zapišimo le, da se je zaprla ena naših največjih pop kulturnih ikon, s tem pa izgubljamo še zadnji močan stik s svetovno elektronsko sceno. Za občutek: v Sloveniji je od stoterice na listi Resident Advisor nastopilo le devet didžejev, sedem jih je gostil Gavioli.

2017 leto.png
V katedrali luksuznih barv je glasba utihnila za zmeraj.
Vklop

Seksboti!

Medtem ko novim tehnologijam naklonjene dame že raziskujejo priročnost ohmibodov (ženske vedo, za kaj gre), so v trgovine prišli prvi serijski humanoidni roboti za seks. Za zdaj so to v silikon oblečeni stroji, a z razvojem umetne inteligence postajajo vse bolj »živi«. Roxxxy, Harmony, Samantha, Kylie ali Rocky (edini seksbot na trgu za ženske in geje) vam denarnico olajšajo za 1.700 do 8.800 evrov, ker je vodilni svetovni proizvajalec robotov, japonska Yaskawa, v Kočevju že začel graditi prvo tovarno v Evropi, pa držimo pesti, da se bo druščini kmalu priključila še Ančka, pnevmatična ljubiteljica planinarjenja, gasilskih veselic in gretih zadnjih sedežev v pasatu.

leto 2017 14.png
Prvi serijski humanoidni roboti za seks.
Vklop

Ko smo že pri robotih: Savdska Arabija je med svoje državljane povabila humanoidno robotko Sophio, ki je ob tem povedala: »Počaščena in ponosna sem. To je zgodovinski mejnik, da sem postala prvi robot z državljanstvom.« Pa smo tam ...

Preberite tudi: Top 8 naših televizij v letu 2017. Kliknite TUKAJ!