kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

11 točk do več sreče v vsakdanu

Tina Lucu, 09.10.2019 18:00:00

Vsi mislimo, da za srečo potrebujemo denar, počitnice v raju in filmsko ljubezen. Ne, v resnici za več sreče v življenju potrebujemo zelo malo in prav za nobeno stvar ne potrebujemo veliko denarja. Saj veste – vsak j svoje sreče kovač.

Delite na:
11 točk do več sreče v vsakdanu
sreča Profimedia

Najnovejše študije dokazujejo velik pomen dobrega počutja. Otroci, ki so v prvem letu življenja deležni premalo pozornosti in ljubezni, so kasneje nesposobni občutiti sočutje. Bližina drugih ljudi je namreč podlaga, na kateri uspeva sreča – sreča, ki jo lahko gojite in negujete z veliko majhnimi rečmi.

1 Testenine za hormon sreče

Testenine osrečujejo – in to ne le, ker so tako slastne. Predvsem namreč zaradi ogljikovih hidratov, ki krepko pospešijo tvorjenje hormona sreče serotonina.

2 Smejte se

Ni šala: obstajajo tudi posebni raziskovalci smeha – gelotologi – ki ugotavljajo učinke smeha. Svetujejo »zabavo« in priporočajo, da kolikor je le mogoče pogosto poiščete situacije in ljudi, ki vas spodbudijo k neobrzdanem hihitanju, lahnemu muzanju ali pravemu krohotanju.

3 V naravo

Cvetoče trate, šumeči gozdovi, kristalno čista jezera – narava je veliko več kot le kulisa za »dejavnosti na prostem«. Je vir duševnega miru, psihologi pa jo vedno bolj uporabljajo pri zdravljenju duševnih bolezni.

4 Dotiki

Prijetno negovalno popoldne, obisk kozmetičarke ali pa dišeč losjon za telo – obstajajo dobri razlogi, da ženske tako zelo ljubimo ta »luksuz«. Vedno, ko se nekdo nežno dotika naše kože – ali same ali pa kdo drug – se v telesu zgodi pravi čudež: sprosti se hormon dobrega počutja oksitocin, ki poskrbi za notranji mir.

5 Dovolj spanja

V vsakdanjem kolesju telo tvori velikanske količine stresnega hormona adrenalina – v spanju se ta ponovno razgradi. Istočasno se izloči serotonin, hormon zadovoljstva. Dovolj razlogov, da se enkrat zares naspite.

6 Potopite se

Lahko se imenuje meditacija ali pa iskanje notranjega miru – čisto vseeno je. Gre predvsem za izstop iz miselnega vrtiljaka in za notranji predah. Ko to naredite, se v vaših možganih aktivirajo predeli, ki so pristojni za pozitivne emocije. Najbolj čudovito pri tem pa je, da se z vsako minuto »treninga« zvišuje tudi vaša storilnost!

7 Šaljivci

Otroci ne razmišljajo o zadovoljstvu, temveč se enostavno hihitajo. In ko znajdemo v njihovi bližini, naredimo s tem že nekaj za svojo srečo. Zakaj? Ker je otroško veselje do življenja nalezljivo!

8 Veseli ples

Kisik prodre v prav vsako celico in oskrbi telo z novo energijo, napetost se zmanjša, obraz se razvedri – vsaka oblika gibanja je pravi pospešek za boljše razpoloženje. Medtem ko se krvni obtok pospeši, se izločajo endorfini, hormoni sreče – kalorije pa izgorevajo.

zp201_finale_hires_fotoMIroMajcen_174.jpg
Zvezde plešejo, finale
Miro Majcen

9 Pesem za dušo

Pravijo, da lahko glasba zleze pod kožo in sprošča velike občutke. Medicinsko gledano gre skozi možgansko skorjo in po direktni poti do centrov emocij. Prisluhnite zatorej vaši najljubši glasbi!

10 Meditacija

Naučiti se, kako meditirati, je nekaj najboljšega, kar lahko znate v življenju, saj imate moč, da sami bistveno okrepite svoje fizično in psihično zdravje. Lahko meditirate le nekaj minut na dan, a učinek bo neverjeten.

11 Aromoterapija

Vonji so za naše možgane neka vrsta sestavljanke. Najprej analizirajo njene posamezne dele, še preden jih primerjajo z nakopičenimi informacijami. In nato se zgodi: prebudijo se spomini na lepe trenutke varnosti! Vonjamo vonj veselja in zadovoljstva!

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019