Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zapustil nas je igralec Davor Janjić

kš, 29.11.2022 12:36:32

Slovenska javnost ga najbolj pozna po filmu Outsider iz leta 1997, ki ga je režiral Andrej Košak.

Delite na:
Zapustil nas je igralec Davor Janjić
Davor Janjić leta 2019 Profimedia

Med prvimi, ki so se prek družbenih omrežij poslovili od velikega bosanskega igralca je bil tudi slovenski režiser Andrej Košak. 18. novembra je Janjić dopolnil 53 let.

Rodil se je 18. novembra 1969 v Tuzli. Kasneje se je s staršema preselil v Sarajevo. Igrati pa je začel že zelo zgodaj, pri rosnih osmih letih. V Sarajevu je tudi obiskoval Akademijo Dramskih umetnosti, kasneje pa se je zaradi vojne, ki je začela divjati v Bosni, preselil v London. Od leta 1997 je živel in delal v Sloveniji. Po poročanju portala Dnevni Avaz je igralec umrl v Beogradu, v bolnišnici VMA. 

Screenshot 2022-11-29 at 12.38.06.png
Davor Janjić
Facebook

Outsider - slovenski film, z Davorjem Janjićem v glavni vlogi

Večina slovenskega občinstva je igralca spoznala v legendarnem filmu Outsider. Janjić je v filmu, ki ga je leta 1997 mojstrsko režiral Andrej Košak, igral Seada, mladeniča iz mešane družine - oče je iz Bosne in je zastavnik JLA, mama pa je Slovenka, gospodinja. Otroštvo je preživljal v različnih mestih po vsej Jugoslaviji, film pa se začenja z njegovim prihodom v Slovenijo, kjer nadaljuje šolanje na ljubljanski gimnaziji. Njegove težave se začnejo, ko pade pod vpliv punk gibanja, postane član glasbene skupine in se začne oddaljevati od miselnih vzorcev, ki jih goji njegovo patriarhalno usmerjeno okolje. Konflikt je neizbežen in trd, spremlja ga srednješolska ljubezen, ki pa Seada ne ubrani pred tragičnim koncem, v času Titove smrti.

Iz filma Outsider

Gledali smo ga tudi v filmski uspešnici Petelinji zajtrk

Svoje pomembnejše vloge je odigral med drugim v filmih Še tisti kanček duše (Ono malo duše) Življenje s stricem, Belle Epoque, Čaruga, Oslovska leta in Duhovi Sarajeva. Za vlogo v filmu Življenje s stricem je bil nagrajen na filmskem festivalu v Montrealu.

Vzrok smrti

“Ali je šlo za kakšno embolijo, ali kaj drugega, ne vem … Res pa je, da je vmes zbolel za koronavirusom,” je za Dnevni Avaz povedal njegov prijatelj Ahmed Burić in dodal: “Že več dni je težko dihal, dušilo ga je … “