Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Vzkrik se seli na splet

TP, 20.11.2020 16:00:22

Jutri se začenja četrti sklop festivala dramske pisave Vzkrik. ki se zaradi epidemije iz Mestnega gledališča Ljubljana seli na splet.

Delite na:
Vzkrik se seli na splet
Zadnji festival dramske pisave bo potekal na spletu instagram

Gre za četrti in obenem zadnji sklop festivala. Štiridnevni festival, ki bi moral biti že marca, bo tako potekal kot celovečerni dogodek na spletu.

Vzkrik bo dostopen na Facebook straneh Društva KUD Krik, Mestnega gledališča ljubljanskega, Slovenskega mladinskega gledališča, SLG Celje, Prešernovega gledališča Kranj, SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor, SNG Nova Gorica, Lutkovnega gledališča Ljubljana in Lutkovnega gledališča Maribor v soboto, 21. 11. 2020, ob 21. uri.

Na dogodku bodo med drugim obeležili štiriletnico festivala in pogledali v njegovo prihodnost.

Dogodek bosta pod tehničnim vodstvom Vida Merlaka povezovala igralca Tamara Avguštin in Stane Tomazin, na njem pa bo predstavljenih osem videointerpretacij neuprizorjenih bralnih uprizoritev, ki so jih režirali mladi gledališki režiserji - Živa Bizovičar, Žiga Hren, Brina Klampfer, Eva Kokalj, Mojca Madon, Luka Marcen, Nina Ramšak in Aljoša Živadinov Zupančič.

K sodelovanju so povabili tudi gledališke in literarne strokovnjake, ki bodo ob predstavitvah dramskih besedil razpravljali o razvoju in uprizarjanju slovenske dramatike. Problematizirali bodo možnosti zvočne in radijske izvedbe dramskih besedil, možnosti spletnega in tiskanega objavljanja dramatike, njene digitalne in virtualne prihodnosti ter možnosti in prostor za njeno uprizarjanje. V pogovoru bodo sodelovali: urednika spletnega medijaArsLiteraAljaž Krivec in Anja Radaljac, urednik revijeAdeptJaka Smerkolj Simoneti, urednica igranega programa na ARS-u Vilma Štritof, dramaturg, teatrolog in profesor Blaž Lukan ter dramaturginja in urednica Knjižnice MGL Petra Pogorevc.

Z dogodkom bomo še zadnjič vzkriknili: "Ker nas ne boste uprizarjali, se ne bomo sami.," so zapisali pri Vzkriku.

Poslanstvo Vzkrika je spodbujati razvoj dramatike in izobraževati dramske pisce, zagotavljati nove perspektive za dialog in kritiško misel o sodobni uprizoritveni pisavi ter v skupnost povezati mlade gledališke ustvarjalce, ki ob izmenjavi uprizoritvenih izkušenj ter ob analitičnih in kreativnih obravnavah besedil oblikujejo sveže uprizoritvene premisleke in eksperimente nove gledališke generacije.

Ker področje dramatike še zmeraj ni urejeno in ker festival dramske pisave Vzkrik že štiri leta deluje brez lastne infrastrukture in finančne neodvisnosti, se bo zaradi trenutnih razmer v kulturi odvil še zadnjič – z zadnjimi izdihljaji entuziazma, angažiranosti in prostovoljnega dela, na katerih temelji že vsa leta.

Žalosti nas, da se moramo posloviti prav od uveljavljajočega se festivala, ki s svojim poslanstvom pomembno prispeva h gledališki umetnosti. Prav zato si želimo z zadnjim sklopom festivala izboriti poslednji prostor za sodobno slovensko dramatiko. Spletna izvedba festivala bo svojevrsten eksperiment morebitne virtualne živosti dramatike in možna vzpostavitev prostora za raziskovanje novih uprizoritvenih modelov v trenutnih okoliščinah.

Na delavnicah dramske pisave Vzkrik je leta 2019 nastalo osem celovečernih dramskih besedil, katerih avtorji so Varja Hrvatin, Brina Klampfer, Nika Korenjak, Gašpar Marinič, Tjaša Mislej, Jernej Potočan, Peter Rezman in Suzana Tratnik. Besedila so nastala pod mentorstvom večkrat nagrajene dramatičarke Simone Semenič ter dveh gostujočih mentorjev, to sta režiser Mare Bulc ter dramaturginja in pripovedovalka Ana Duša.