korez (1) Svet24.si

Prebolela covid in izgubila prste na rokah

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

golob sarec pl bobo Reporter.si

Špilferderber Golob in trpeči Šarec: zakaj je ...

janez-lavre Necenzurirano

Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, ...

mateusz kaweckithumb Odkrito.si

Kdo je pokončal Matevža? Skrivnostna smrt, ki ...

doncic Ekipa24.si

LUKAAAA! To se zgodi, ko na sceno stopi SLOVENEC! ...

Vesna za najboljši celovečerec filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko

A. M./STA, 22.10.2021 18:45:30

Vesno za najboljšo režijo je prejel Darko Sinko za film Inventura!

Delite na:
Vesna za najboljši celovečerec filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko
Tijana Zinajić FSF/Katja Goljat, Matjaž Rušt

S slavnostno podelitvijo vesen in drugih nagrad se je v portoroškem Avditoriju te dni končal 24. festival slovenskega filma Portorož. Vesno za najboljši celovečerni film je prejel film Prasica, slabšalni izraz za žensko v režiji Tijane Zinajić in v produkciji produkcijske hiše December.

Prepričljiva zgodba

Pri filmu Prasica, slabšalni izrazi za žensko gre za film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov, je v obrazložitvi nagrade zapisala strokovna žirija: »Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije.« Prasica, slabšalni izrazi za žensko je prejel tudi nagrado za najboljši scenarij izpod peresa Ize Strehar, za najboljšo glavno žensko vlogo (Liza Marijina za vlogo Eve), najboljšo stransko žensko vlogo (Anuša Kodelja za vlogo Nine), najboljšo scenografijo (Neža Zinajić) in za najboljšo kostumografijo (Matic Hrovat). Film je osvojil tudi vesno za najboljši film po izboru občinstva.

709a857f9fe15c047282c8e2e29f5fc8.jpeg

Inventura

Poleg filma režiserke Tijane Zinajić je največ nagrad osvojil prvenec Darka Sinka Inventura. Sinko si je prislužil tudi vesno za najboljšo režijo. »Film je na prvi pogled videti nevsiljiv in zadržan, a je vsaka njegova minuta domišljeno zrežirana. Režiser z natančnostjo kreira ritem in tok pripovedi. V svoji slogovni enovitosti in zadržanosti Inventura odseva negotovost, frustracije in strah, ki ga občutimo, medtem ko nam življenje polzi v obstranskost,« je presodila strokovna žirija. Inventura je prejela še vesni za najboljšo glavno moško vlogo (Radoš Bolčina za vlogo Borisa) in stransko moško vlogo (Dejan Spasić za vlogo Andreja) ter za najboljšo izvirno glasbo (Matija Krečič). Za Inventuro si je režiser Darko Sinko prislužil tudi nagrado za najboljšega debitanta pod pokroviteljstvom Iridium Filma.

e6b0f83eb91b30564169c58bf1b6978e.jpeg

Na festivalu so prikazali skupno 84 filmov, od tega več kot 50 v tekmovalnem programu. Tekmovalni program je vključeval deset slovenskih celovečernih filmov, med katerimi je šest igranih in štirje dokumentarci, devet celovečernih manjšinskih koprodukcij in 21 kratkih filmov ter tudi študentske filme.