meditacija Dobra karma

Dobimo, kar si zaželimo - z močjo misli in ...

Elvin Husić Svet24.si

Elvin se je v petek odpeljal od doma v Cerknici, ...

rok snezic mediaspeed Reporter.si

Postopek zoper Janševega svetovalca Roka ...

milan krek Svet24.si

Krek o "bistveno nižjih številkah" in možnosti ...

20200525-01006354 Necenzurirano

Lahko Slovenija preživi še leto in pol Janše?

Georgina Rodriguez 2 Odkrito.si

Izpraznila je Pradino trgovino

alma na granici Njena.si

Alma (Šverc komerc) v resnici seksi in žensteva

Poglejte, kako je letos okrašena Ljubljana!

A. M. / I. V., 27.11.2020 20:05:15

December je mesec, ko postanejo ljubljanski trgi, ulice, mostovi in nabrežja osrednje in najživahnejše družabno prizorišče v mestu. Letošnji december bo zaradi negotovih razmer sicer nekoliko drugačen, bolj umirjen, kljub temu pa prazničen.

Delite na:
Poglejte, kako je letos okrašena Ljubljana!
Praznična Ljubljana. Alesh Maatko

Praznični čas v prestolnici se tradicionalno začne s slovesnim prižigom lučk. To se je zgodilo tudi danes, v petek 27. novembra, a zaradi trenutnih epidemioloških razmer množične in tradicionalne prireditve ob tem ni bilo, saj so lučke prižigali postopoma.

Avtor letošnje novoletne okrasitve je Urban Modic, sin akademika Zmaga Modica, ki je pred tem več let skrbel za praznično podobo prestolnice in oblikoval skulpture. Tema letošnje okrasitve je Naj živi! Po besedah avtorja se letošnja okrasitev osredotoča na življenje, njegovo ranljivost in hkrati trdoživost. Nekateri elementi in sklopi so novi, velik del skulptur pa je originalen in na novo koncipiran po smiselnih enotah.

Z okrasitvijo so se dotaknili tudi aktualnih razmer, se zazrli v prihodnost in simbolično premagali nevšečnosti, ki naš svet obračajo na glavo.

Na ljubljanskih ulicah in trgih je letos še devet božičnih smrek. Te so postavili na Prešernovem trgu, pred Mestno hišo in v njej, na Starem trgu, Levstikovem trgu, Mali ulici, pred Figovcem, na Trdinovi ulici in Ljubljanskem gradu.

Kaj pa praznični sejem? Praznični sejem je predviden, a kot so poudarili v Turizmu Ljubljana, "zgolj ob pristanku Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in upoštevanju njihovih navodil in priporočil". V primeru, da bodo sejem lahko izpeljali, bo ponudnikom omogočen 75-odstotni popust pri najemu prazničnih hišk. Ne bo pa letos koncertov na prostem!