900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Umrl legendarni igralec Mustafa Nadarević

kš, 22.11.2020 15:38:45

Danes ob 12. uri je umrl veliki igralec Mustafa Nadarević.

Delite na:
Umrl legendarni igralec Mustafa Nadarević
Mustafa Nadarević Wiki

Igralec je med drugim igral tudi v uspešni in izjemno priljubljeni seriji Nor, zmeden, normalen  - v izvirniku Lud, zbunjen, normalan. 

Legendarni bosanski igralec Mustafa Nadarević je januarja presenetil javnost, ko je povedal, da se že nekaj časa bori s težko boleznijo. 77-letnik je priznal, da se že nekaj časa bori z rakom na pljučih. Pred kratkim so ga izpustili iz bolnišnice in je večino časa preživel v svojem domu, v Zagrebu. Svojega domovanja zaradi situacije s koronavirusom skoraj ni zapuščal.

Izjemen v gledališču, na velikem platnu in na televiziji!

Mustafa Nadarević se je rodil 2. maja, 1943 v Banji Luki. Čeprav je živel in delal v številnih mestih nekdanje Jugoslavije, je večino življenja preživel v Zagrebu.

Kot deček je živel v Zagrebu in na Reki. Ker je že kot otrok pokazal veliki igralski talent, se je Mustafa preselil iz Reke v Zagreb, da bi diplomiral na Akademiji dramskih umetnosti. Svojo prvo vlogo je dobil v prvem razredu osnovne šole, ko je na šolski predstavi igral Rdečo kapico. Učitelj ga je za to vlogo izbral, ker je bil videti kot deklica … z daljšimi lasmi in visokim glasom. Ko je odšel na reško gimnazijo, je postal član amaterskega gledališča "Viktor Car Emin".  Kasneje se je vpisal na Akademijo dramske umetnosti v Zagrebu, kjer je sodeloval z odličnimi profesorji. Svojo gledališko pot je začel v zagrebškem mladinskem gledališču, leta 1969 pa je postal član Drame hrvaškega narodnega gledališča. Čeprav je živel in delal v številnih mestih nekdanje Jugoslavije, je večino življenja preživel v Zagrebu. 

Mlajše generacije ga poznajo kot Izeta Fazlinovića iz serijeNor, zmeden, normalen. V svoji dolgi in bogati karieri je odgiral veliko odličnih gledaliških vlog, posnel več kot 60 filmov, dram in televizijskih serij. Sodeloval je z največjimi režiserji jugoslovanskega filma. Prejel je tudi veliko število prestižnih nagrad. 

Papà-è-in-viaggio-d-affari-1985-.png
Mustafa Nadarević in Mira Furlan v filmu Oče na službenem potovanju (1985)
pr

Igral je v velikem številu izjemnih filmov, med drugim tudi v legendarnem filmu Oče na službenem potovanju, iz leta 1985, ki ga je režiral Emir Kusturica in v pretresljivem filmu Nikogaršnja zemlja iz leta 2001.  Spomnimo se ga tudi iz filma Čefurji raus!, ki je bil leta 2013 v režiji in po scenariju Gorana Vojnovića, posnet po Vojnovićevem istoimenskem romanu. Film prikazuje odraščanje Marka in treh prijateljev v ljubljanskem predmestju Fužine, kjer prevladujejo priseljenci prve in druge generacije iz drugih republik bivše Jugoslavije ... 

Nor, zmeden, normalen
Nor, zmeden, normalen - serija, ki je namsejala vse države nekdanje Jugoslavije
pr

Nor, zmeden, normalen

Mustafa je v uspešni seriji, ki se je predvajala tudi na slovenski televiziji, igral Izeta Fazlinovića. Izet (Nor, zmeden, normalen), Faruk (Senad Bašić) in Damir (Moamer Kasumović) so člani treh generacij družin Fazlinović. Vsak od njih ima specifične generacijske težave, ki se prepletajo v njihovem skupnem domu.

Scenarist serije je še septembra tako povedal ... 

"Niti na pamet nam ne pade, da bi serijo Nor, zmeden, normalen snemali brez Mustafe Nadarevića. O tem nismo nikoli razmišljali in tudi nikoli ne bomo."