Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Umrl je igralec Danilo Benedičič

A. M., 19.02.2021 18:14:49

V 88. letu se je poslovil vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, veliki umetnik, ki je pomembno zaznamoval naše kulturno življenje.

Delite na:
Umrl je igralec Danilo Benedičič
Danilo Benedičič Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Kot so zapisali v SNG Drama Ljubljana je bil Danilo Benedičič skoraj štiri desetletja redni član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svoji odrskih mojstrovin, sodelovanje z Dramo in drugimi slovenskimi gledališči pa je nadaljeval tudi po upokojitvi.

"Za svoje pet desetletij obsegajoče predajanje odrski umetnosti, ki ga je kronal s skoraj 150 odigranimi gledališkimi vlogami, je prejel številne nagrade. Med drugim akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997). Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je Danila Benedičiča odlično opisal kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija odrskih likov in značajev. Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost našega dolgoletnega sodelavca in prijatelja Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos naše dramske družine," so še zapisali v SNG Drama Ljubljana.