Miki Vlahovič Dobra karma

Trenutno je naš pevec brez denarja in dela - in ...

lady gaga Svet24.si

Lady Gaga z ganljivim sporočilom sprehajalcu ...

mario fafangel Reporter.si

Strokovni svet NIJZ že 15. februarja predlagal ...

govedo, karim-allah, krave Svet24.si

FOTO: Ubili bodo 864 krav, ki že mesece plujejo ...

DR_1 Necenzurirano

To je zdravnik iz Namibije, zaradi katerega ...

Jennifer Lopez Odkrito.si

Kdaj bi se lahko Jennifer Lopez poročila?

ana-soklič Odkrito.si

Ana Soklič: Ni vsaka skladba primerna za veliki ...

Umrl je igralec Danilo Benedičič

A. M., 19.02.2021 18:14:49

V 88. letu se je poslovil vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, veliki umetnik, ki je pomembno zaznamoval naše kulturno življenje.

Delite na:
Umrl je igralec Danilo Benedičič
Danilo Benedičič Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Kot so zapisali v SNG Drama Ljubljana je bil Danilo Benedičič skoraj štiri desetletja redni član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svoji odrskih mojstrovin, sodelovanje z Dramo in drugimi slovenskimi gledališči pa je nadaljeval tudi po upokojitvi.

"Za svoje pet desetletij obsegajoče predajanje odrski umetnosti, ki ga je kronal s skoraj 150 odigranimi gledališkimi vlogami, je prejel številne nagrade. Med drugim akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997). Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je Danila Benedičiča odlično opisal kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija odrskih likov in značajev. Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost našega dolgoletnega sodelavca in prijatelja Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos naše dramske družine," so še zapisali v SNG Drama Ljubljana.