korupcija Svet24.si

Slovenija glede zaznave korupcije tik pod vrhom

Izanka prometna nesreča Svet24.si

V celjskem zaporu naj bi si sodil morilec ...

tonin voijaki vaja Reporter.si

Minister Tonin pod trumo vojakov: mu res ni ...

Poškodovana ograja Svet24.si

FOTO: Ugotovili, kdo je v Radljah ponoči ukradel ...

aleš-hojs Necenzurirano

Hojs ima novo divizijo za tajno prisluškovanje

zemlja-golf Odkrito.si

Če bi Zemlja bila žogica za golf ...

nives oresnik Njena.si

Nives Orešnik spet našla srečo

Ugotovili kako koronavirus napada možgane

STA, 09.06.2021 07:30:50

Čeprav koronavirus napada predvsem dihala, pa lahko napade tudi možgane. Tudi možganske celice imajo receptorje, na katere se lahko virus "prilepi".

Delite na:
Ugotovili kako koronavirus napada možgane
Koronavirus lahko napade možgane in povzroči mnogo zapletov Pixabay

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je koronavirus, ki povzroča covid-19, sposoben okužiti dve vrsti možganskih celic - nevrone in astrocite. Njihove ugotovitve bi lahko razložile nevrološke simptome, ki jih nekateri bolniki doživljajo tudi po tem, ko so bolezen že preboleli, je v sredo poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Novi koronavirus je najpogosteje prizadene dihala, vendar pogosto povzroči tudi vrsto drugih težav, vključno s kratkoročno izgubo spomina, utrujenostjo in občutkom, ki ga pogosto opisujejo kot možgansko meglo.

Znanstveniki poskušajo razumeti, zakaj in kako okužba s koronavirusom povzroča te težave v možganih, je povedala vodja študije, molekularna endokrinologinja Diana Cruz-Topete z univerze v Louisiani. Študija se je osredotočila na ugotavljanje, ali virus težave povzroča posredno, niso pa obravnavali neposrednih vplivov. Preučevali so celice, ki jih običajno najdemo v možganih in hrbtenjači, da bi ugotovili, ali so ranljive za okužbo.

Virus SARS-CoV-2 napada človeške celice in cilja na receptorje ACE2. Ti receptorji so beljakovine, ki pokrivajo površino številnih vrst celic, vključno s tistimi v pljučih, srcu, ledvicah in jetrih. Vendar ni jasno, ali celice v možganih in hrbtenjači sploh imajo receptorje ACE2, ki jih potrebuje koronavirus za napad.

Znanstveniki so vzeli človeške živčne celice, ki so bile gojene v laboratorijskih posodah, in jih preučevali, da bi videli, ali jih je mogoče okužiti z virusom. Ugotovili so, da astrociti in nevroni imajo receptor ACE2.

V naslednjem koraku so ugotovili, da se možganske celice lahko okužijo z novim koronavirusom. Ko so okužene, jih lahko virus uporabi kot odskočno desko, da doseže bolj ranljive nevrone. To bi lahko razložilo številne nevrološke simptome, ki so jih opazili pri bolnikih z novim koronavirusom, vključno z izgubo vonja in okusa, zmedenostjo, psihozo in možgansko kapjo.

Ugotovitve so znanstveniki predstavili prejšnji teden na letnem srečanju Ameriškega fiziološkega društva o eksperimentalni biologiji.