ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Ta veseli dan kulture 2021 je tu.

STA/kl, 02.12.2021 19:57:26

Letošnji Ta veseli dan kulture bo kar za tretjino več dogodkov kot lani. Tudi zato, ker jih bo veliko poteklo v živo in ne več samo na spletu kot lani.

Delite na:
Ta veseli dan kulture 2021 je tu.
Ta veseli dan kulture bo letos bogatejši kot lani gov.si

Praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice njegovega rojstva leta 2000 obeležujemo pod imenom Ta veseli dan kulture, bo kot lani zaznamovano z epidemijo, a ne bo v celoti preseljeno na splet.

Na voljo nekaj brezplačnih gledaliških predstav v živo.

Letošnji Ta veseli dan kulture bo tako marsikje zaživel s prireditvami v živo, nekaj dogodkov pa bo na ogled na spletnih straneh in družbenih omrežjih posameznih sodelujočih kulturnih ustanov. Večina dogodkov je objavljena na skupnem portalu na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne  dediščine Slovenije.

Povezavo do portala "Ta veseli dan kulture" lahko najdete TUKAJ.

Nekaj gledališč bo letos ponudilo predstave v živo v pol zasedenih dvoranah ter ob upoštevanju drugih predpisanih epidemioloških pogojev. Tako bodo v Mali Drami ob 20. uri uprizorili igro Škorpijon francoske dramatičarke Veronique Olmi v režiji Nine Šorak. Brezplačne vstopnice bodo na blagajni Drame na voljo od danes popoldan. Kot so za STA povedali v ljubljanski Drami, je bil Škorpijon prva predstava, ki so jo maja letos - po več kot polletnem zaprtju v času drugega in tretjega vala epidemije - odigrali ob postopnem odpiranju gledaliških in drugih javnih kulturnih prireditev.

Mostovi in Bogovi Damjan Švarc sng-mb si.jpg
Mostovi in bogovi, SNG Maribor
sng-mb.si

V SNG Maribor bodo v dvorani, ki omogoča približno polovico zasedenosti, ponudili predstavo Mostovi in bogovi Nejca Gazvoda po motivih zgodb Toneta Partljiča. Za igro v režiji Aleksandra Popovskega bo na voljo nekaj brezplačnih vstopnic, so za STA povedali v mariborskem gledališču.

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) pa bo na spletu ponudilo dramski omnibus Barbare Zemljič, Tjaše Mislej in Ize Strehar z naslovom Tišina med nami. Predstava v režiji Nine Šorak bo prosto na ogled med 19. in 23. uro.

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo na Odru pod zvezdami uprizorilo koprodukcijsko lutkovno predstavo Tina Grabnarja, Tjaše Bertoncelj in Tadeje Pungerčar Nebo nad menoj v Grabnarjevi režiji. Brezplačne vstopnice so na voljo na spletni strani LGL. Na portalu je prijavljena tudi koprodukcijska predstava v Mestnem gledališču Ptuj Zrelostni izpit Jere Ivanc, v kateri igrata Nik Škrlec in Domen Valič.

Narodni muzej Slovenije FB.jpg
Narodni muzej Slovenije
Facebook

Kulturne ustanove se letos ne soočajo z zaprtjem, temveč z izvajanjem preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Ob upoštevanju teh ukrepov lahko pod določenimi pogoji in omejitvami izvajajo kulturne dejavnosti tudi v živo. "Cilj pogojev in omejitev je v prvi vrsti, da zaščitimo sebe in druge ter tvorno pomagamo pri čimprejšnji zamejitvi epidemije covida-19. Obenem pa ohranimo kulturo pri življenju," so poudarili na ministrstvu za kulturo.

Ta veseli dan kulture zaznamovan z bogatim muzejskim in galerijskim programom

Vrsto dogodkov v petek napovedujejo številni muzeji in galerije. Narodna galerija vabi k ogledu najlepših umetnin, pri čemer ponujajo ekskluzivna vodstva v mehurčku z galerijskim animatorjem. V 15-minutnem vodstvu bodo obiskovalci lahko spoznali tri dela iz galerije. Za družine z otroki pa pripravljajo t.i. galerijske uganke - samostojno raziskovalno igro z nalogami in ugankami, ki popeljejo po Narodni galeriji.

Na ogled bodo tudi stalne postavitve v Moderni galeriji in nove razstave v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova - Picasso: Črka v risbo, Zasilni izhod in Okno / luknja v muzeju, projekt Viktorja Bernika iz serije Prepih. Pripravljajo tudi javna vodstva po razstavah ter delavnico na temo Picassa.

V Narodnem muzeju Slovenije so se letos zaradi epidemioloških razmer odločili, da bodo program v živo ponudili le otrokom in družinam, ki jih vabijo, da z deklico Živo spoznajo muzej na malce drugačen način. Za otroke, stare med 6 in 12 let, so pripravili raziskovalne liste za samostojno rabo, ki so jih naslovili Živa odkriva, s pomočjo katerih bodo lahko iskali muzejske predmete in odkrivali njihove zanimivosti, je za STA povedala kustosinja in pedagoginja Andreja Breznik.

moderna galerija ljubljana
Moderna galerija v Ljubljani
Profimedia

Poleg raziskovalnih listov, ki bodo na voljo tudi v muzeju na Metelkovi, bo otrokom različnih starosti v muzeju na Prešernovi na voljo tudi interaktivni muzej Živini kotički, v katerem so na voljo različne dejavnosti, ki jim omogočajo tipanje, poslušanje ter ustvarjanje in raziskovanje. Za odrasle obiskovalce so pripravili 15-minutno spletno vodstvo po razstavi Zlata sled, ki ga bo imela zgodovinarka in sinologinja Veronika Špeh.

Dan odprtih vrat na portalu napovedujejo tudi Slovenski etnografski muzej (SEM), Pokrajinski muzej Maribor, Pokrajinski muzej Kočevje, Galerija Božidar Jakac, svoja vrata bo odprla tudi Schwentnerjeva hiša na Vranskem, na javna vodstva po muzejskih zbirkah vabijo na Ptujskem gradu.

V muzeju novejše zgodovine Celje, kjer bodo na ogled vse razstave, bodo danes odprli novo medinstitucionalno razstava Lepo mesto: 150 let Turističnega in kulturnega društva Celje, popoldne pa pripravljajo Hermanovo družinsko ustvarjalnico. Na prost ogled muzejskih zbirk v Stari grofiji in Knežjem dvoru, kjer bo organizirano tudi vodstvo, vabijo tudi v Pokrajinskem muzeju Celje.

Ta veseli dan kulture bodo obeležili tudi v Obalnih galerijah z brezplačnimi ogledi galerijskih postavitev, v koprski Galeriji Meduza bodo odprli razstavo koprskega oblikovalca Vojka Tominca.

Dan, namenjen tudi filmom

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji filma. Baza slovenskih filmov bo v petek odprla povezavi za ogled dveh dokumentarnih filmov: Narodna noša scenarista, režiserja ter letošnjega Štigličevega nagrajenca Maka Sajka in Odpotovanje - avtorski film, scenaristke in režiserke Petre Seliškar. Filma bosta brezplačno na ogled do nedelje do polnoči. V gledališču Park v Murski Soboti pa bodo brezplačno predvajali film Miroslava Mandića Sanremo.


Praznovanju se bodo pridružili tudi v Cankarjevem domu, kjer bodo ponudili javno vodenje po razstavi 14. Slovenski bienale ilustracij, več vodenih ogledov pripravljajo tudi na Ljubljanskem gradu.