Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Slovo velikega Faraona

D.K., 02.12.2022 11:56:30

V slovenski glasbeni svet je še enkrat prišla smrt in med večne ponesla Enza Hrovatina, člana zasedbe Faraonov, skladatelja in slikarja.

Delite na:
Slovo velikega Faraona
Enzo Hrovatin je veliko nastopal tudi sam. Mediaspeed

Enzo Hrovatin je del druge dobe in sprememb Faraonov v začetku osemdesetih. Skupini se je najprej 1981 pridružil Slavko Ivančič, leto pozneje pa še Enzo, ki je na kitari zamenjal Marijana Malikoviča. Enzo Hrovatin je podpisan pod nekatere največje uspešnice skupine Faraoni – 1992 so z E Tristemente zmagalni na Melodijah morja in sonca. Izpod njegovega peresa so prišle tudi druge vrhunske skladbe, ki so danes praktično ponarodele – Mi ljudje smo kot morje, Ne bom pozabil na stare čase, Kar je res je res, Solinar in številne druge. Tudi Mi ljudje smo kot morje je Faraonom prinesla še eno zmago na MMS, leta 1998.

enzohrovatin3
K Faraonom je prišel leta 1982 in ostal do kraja.
Mediaspeed

Enzo Hrovatin, star 61 let, se je v zadnjih letih umaknil z oči javnosti, potem ko je zbolel za rakom. Še vedno je pel, veliko se je predajal drugi strasti, slikanju, predlani avgusta pa so v izolski galeriji odprli razstavo njegovih slik. Enzo Hrovatin bo za sabo pustil velik pečat ne samo v glasbi na Obali, pač pa tudi slovenski, sodeloval pa je tudi z Oliverjem Dragojevićem.

Skupina Faraoni je nastala leta 1967 v Izoli kot protiutež Kameleonom s prvim nastopom v izolskem Circolu. Zasedba se je ves čas spreminjala, v Faraonih se 1969 znajdeta Tulio Furlanič in Marijan Malikovič ob originalnih članih Črtu Janowskem in Stojanu Družini. Svoje prvo obdobje zaključijo 1972, člani pa so delovali na drugih projektih.

1979 se Faraoni ponovno združijo. Na bobnih je Nelfi Depangher, Ferdo Maraž prevzame klaviature, bas igra Piero Pocecco, kitaro pa Marijan Malikovič. Bili so spremljevalni band Tereze Kesovije, Oliverja Dragojevića in Miša Kovača. Po prihodu Enza in Slavka, ta 1983 odide v Bazar, skupina 1989 posname prvi album. Skupini se istega leta pridruži tudi pevec Roberto Buljevič, ki ga nekoliko kasneje zamenja Klavdij Krmac.

Devetdeseta so leta največjih uspehov, zmaga na MMS 1992 in 1998, 1992 izide album Tu je moj dom. Z Oliverjem posnamejo skladbo in spot V San Simonu, zavzamejo Slovenijo, v Zagrebu pa na primer igrajo pred 40.000 ljudmi. 1994 se v skupino namesto Klavdija Krmaca vrne Slavko Ivančič, 1996 pa nastopijo pred 70 tisoč ljudmi v Postojni, posluša jih tudi papež Janez Pavel II. 

Leta 2001 se Slavko Ivančič poda na samostojno pot in Faraoni ostanejo kot kvartet, vse do smrti klaviaturista Ferda Maraža 2003. 2007 Faraoni praznujejo 40-letnico s koncertom v San Simonu.