Primož Forte in Tina Gunzek Dobra karma

Spoznajte življenjsko ljubezen Gušta iz Ene ...

pes, psiček, zlati prinašalec, Svet24.si

VIDEO: Več mesecev je brutalno pretepal mladega ...

aleksandra pivec1 Reporter.si

Tajni načrt Aleksandre Pivec: ustanovila naj bi ...

potrč marko Svet24.si

Bodo Marka Potrča zaradi objav tožili celo v ...

Logar-1 Necenzurirano

Državnega denarja za podjetja ni, za projekt ...

madonna Odkrito.si

Počivaj v miru, Madonna ...

Krešo, Na granici, Šverc komerc Njena.si

Momčilo Otašević razkril sinovo ime

Skupaj sta že 73 let

kl, 20.11.2020 18:17:19

Spoznala sta se že, ko sta bila še otroka. Ona se je vanj zaljubila, ko ji je bilo šele 13 let

Delite na:
Skupaj sta že 73 let
Kraljica Elizabeta II in princ Filip ob 73. obletnici poroke splet

Za mnoge je sedem desetletij skupnega življenja "znanstvena fantastika". Za britanski kraljevi par pa je to dejstvo.

Prav danes mineva 73 let, odkar sta se poročila tedaj še princesa in prestolonaslednica Elizabeta in grški princ Filip. To je bila sanjska poroka, ne le za Britance, pač pa tudi za Elizabeto samo, saj je bila v Filipa zaljubljena do ušes. Že tri leta prej, ko jo je Filip obiskal, so priče na britanskem dvoru povedale, da je še nikoli niso videle tako srečne.

Vanj se je zaljubila, ko je bila še 13-letna deklica, njemu pa je takrat bilo 18 let. Tudi on ni ostal povsem ravnodušen in dopisovala sta se naslednjih nekaj let. Vendar pa se grški princ njeni materi in babici ni zdel najbolj primerna partija. Pa ne zato, ker sta Elizabeta in Filip tudi bratranca v tretjem kolenu - njuna skupna praprababica je kraljica Viktorija - pač pa zato, ker je Filip bil reven princ. In to čisto zares. Njegov oče, grški princ Andrej, je bil z družino pregnan iz Grčije in Filipu ni zapustil ničesar drugega kot kovček oblek, ščetko za britje, nekaj gumbov in manšet ter pečatni prstan, ki ga Filip nosi še danes. Bil je tudi pravoslavne vere, poleg tega pa tudi njegovo vedenje Elizabetinih staršev ni najbolj navušilo, ker je bil znan po tem, da je neposreden, včasih na robu nesramnosti.

Filip je kasneje, med drugo svetovno vojno služil v britanski kraljevi mornarici in sodeloval v bitkah v Sredozemlju ter izkoristil vsako priložnost med vojaško odsotnostjo, da je obiskal Elizabeto. No, na koncu se je njenim staršem le nekako priljubil in leta 1946 je uradno zaprosil Elizabetinega očeta, kralja Jurija VI za Elizabetino roko. Ta je pristal, vendar pod pogojem, da se poročita šele, ko bo Elizabeta stara 21 let in tudi uradno polnoletna.

lizzie.JPG
Princesa Elizabeta in Princ Filip
splet

Njo je menda zaprosil z diamantnim prstanom, ki ga je dal narediti iz materine tiare. 

Pred poroko se je princ moral odpovedati grškemu državljanstvu,  pravici do grškega prestola ter pravoslavni veri in prevzeti priimek Mountbatten.

Ostalo je zgodovina. Njuna poroka je bila prva kraljeva poroka, ki so jo ljudje lahko gledali tudi po televiziji, rodili so se jima štirje otroci, in sedaj sta najdlje poročeni kraljevi par v britanski zgodovini.

Obletnico sta 94-letnakraljica Elizabeta II. in 99-letni princ Filip, ki je pred časom odstopil od uradnih dolžnosti, proslavila skromno in zaradi epidemije zaprta v Windsorju. Odrekla sta se tudi darilom, poročajo britanski mediji. Sta pa posnela skupno fotografijo, na kateri odpirata čestitko vojvode in vojvodinje Kambriških (Williama in Catherine) ter njunih otrok.