Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Se napoveduje "čistka" na svetovnem spletu?

kl, 12.01.2021 14:34:28

Ukinitev računov ameriškega predsednika na največjih družabnih omrežjih je precedens, ki morda napoveduje korenito spremembo v politiki teh spletnih velikanov do objav uporabnikov.

Delite na:
Se napoveduje "čistka" na svetovnem spletu?
Donalda Trumpa so "izbrisali" skoraj iz vseh največjih družabnih omrežij splet

Od napada desničarskih skrajnežev in njegovih podpornikov na washingtonski Kapitol so največje družbene platforme, kot so Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat in Twitch ukinile profile aktualnega ameriškega predsednika Trumpa.

Tudi YouTube je izbrisal nekatere njegovih videov, vendar je njegov profil še delujoč, čeprav so iz platforme sporočili, da mu dajejo "zadnjo priložnost".

Begajoča poteza spletnih velikanov

Poteza spletnih velikanov je brez primera v dosedanji praksi in jo po eni strani mnogi hvalijo in odobravajo, po drugi pa sproža dvignjene obrvi in mnoga vprašanja.
Evropski voditelji, vključno z nemško kanclerko Angelo Merkel, so potezo spletnih velikanov označili za "problematično". Evropski komisar za skupno tržišče Thierry Breton je dogodke na Kapitolnem griču opisal kot "11. september na družbenih medijih" in zapisal: "Dejstvo, da je direktor nekega podjetja izklopil ozvočenje ameriškega predsednika brez zavor in ravnovesja je begajoče".
Tudi mnogi drugi menijo, da odločitev pomeni, da so družbene mreže oz. njihovi vodilni prevzeli vlogo urednikov, ki odločajo, kdo sme in kdo ne sme imeti pravico do objave ali glasu.
Ruski politik Aleksej Navalni, sicer javni kritik ruskega predsednika Putina je prepoved Trumpovih objav na Twitterju, primerjal z državno cenzuro.
"Izključitev Donalda Trumpa s Twitterja je nesprejemljiva cenzura. Seveda je Twitter privatno podjetje, vendar smo tako v Rusiji in na Kitajskem že velikokrat bili priča temu, da so tovrstna privatna podjetja postali njaboljši prijatelji države in ji pomagali, ko je bilo potrebno kaj cenzurirati."

Trump-Twitter.jpg
Ukinjeni račun Donalda Trumpa na Twitterju
splet

So družabna omrežja zasebni klubi?
Dejstvo je, da so družabna omrežja zasebna podjetja in tako kot recimo zasebni klubi lahko postavijo svoja "hišna pravila obnašanja" za svoje člane. In prav to počnejo Facebookov Mark Zuckenberg ali Jack Dorsey, ustanovitelj Twitterja.
Eno ključnih pravil, ki so jih doslej uporabljali je bilo, da so upoštevali pomembnost političnih vsebin za javni diskurz. V tem smislu so pomembnim politikom, kot je recimo predsednik ZDA, dopuščali več svobode pri kršenju pravil družabnega omrežja.
Vendar pa je začetek pandemije koronavirusa močno zamajal to pravilo in prinesel velike spremembe pri upoštevanju tega pravila in družabna omrežja so začela lažne vesti in dezinformacije v zvezi s pandemijo omejevati tudi svetovnim politikom, ki so jih širili.
Tako so marca na Facebooku in Twitterju zbrisali objave brazilskega predsednika Bolsonara in venezuelskega Madura, ki sta znana zagovornika teorij zarote v zvezi s Covid-19.
Že maja pa je Twitter prvi izbrisal tudi objavo ameriškega predsednika, ki je takrat ob protestih gibanja BLM (Black Lives Matter) zapisal: "Ko se začnejo ropanja, se začnejo streljanja." V tem so namreč videli 'hujskanje' k uporabi strelnega orožja.
Začetek globalnega 'čiščenja'?
Nekateri analitiki menijo, da tovrstna dejanja spletnih medijev pomenijo "točko obrata". Zasebni tožilec in poznavalec tehnologij Whitney Merrilll pravi: "Pravila in smernice družabnih omrežij se s časom spreminjajo. To je normalno. Vendar pa jih ne uporabljajo hkrati in enakomerno povsod po svetu. Trumpovo 'izobčenje' je morda začetek 'čiščenja' podobnega vedenja na globalnem nivoju."
V svojih zadnjih urah na Twitterju je Donald Trump ponovno krivil ameriško zakonodajo, da 'ukinja svobodo govora' in pri tem izpostavil tisti del, ki družabna omrežja razrešuje odgovornosti za vsebino objav njihovih uporabnikov, ter napovedal, da bo sprožil začetek za spremembo. Mnogi ugovarjajo, da bi sprememba, ki jo zagovarja Trump prisilila spletne velikane k še večji cenzuri. Je pa podobno dejal tudi prihajajoči predsednik Biden, ki pa želi z novo zakonodajo zmanjšati število in širjenje lažnih vesti.
(povzeto po BBC)
Ob tem se znova odpirajo vprašanja o "svobodi govora", na katero se sklicuje Trump, "cenzuri lažnih vesti", na katero se sklicujejo drugi in o pravni podlagi za omejevanje objav na spletu, na kar opozarjajo tretji.
Ali pravica do svobodnega govora vključuje tudi pravico do žaljenja, hujskanja in laži? Ali je cenzura potrebna in kdo naj jo izvaja? Ali so spletni velikani odgovorni za objave uporabnikov?
Veliko teh vprašanj je še neodgovorjenih in pravno nereguliranih.

Parler.jpg
Spletna platforma Parler je priljubljena med skrajnimi desničarji
splet

Trump se je preselil na Parler, ki ga uporablja tudi Janša
Aktualni ameriški predsednik se je medtem preselil s Twitterja na podobno spletno platformo, imenovano Parler. Gre za alternativno socialno omrežje, ki je zelo popularno med konzervativci in ga Trumpovi podporniki pogosto uporabljajo za širjenje svojih sporočil in idej. Poleg njih je omrežje popularno tudi pri skrajnih desničarjih, antisemitistih, podpornikih teorij zarot in gibanj kot so QAnon. Menda je priljubljeno tudi med uporabniki tako imenovanega "dark weba", kriminalci in pedofili.
Zanimivo je, da to alternativno platfomo uporablja tudi trenutni slovenski premier Janez Janša, ki je na svojem Twitter računu objavil navodila, kako Parler obdržati na i-phoneu.
Parler so namreč s svojih platform ukinili tako Amazon, Apple kot Google.