Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Prihaja "potencialno nevaren" asteroid.

kl, 04.12.2021 08:00:32

Asteroid, večji od Eiffelovega stolpa, bo prihodnji teden vstopil v Zemljino orbito, sporoča Nasa. Le upamo lahko, da ga kaj ne bo preveč zmotilo.

Delite na:
Prihaja "potencialno nevaren" asteroid.
Asteroid Nereus bo v Zemljino orbito vstopil 11. decembra. PIXABAY

Asteroid jajčaste oblike, z imenom 4660 Nereus je 330 m dolg in bo v Zemljino orbito vstopil s hitrostjo 23.700 km/h če točno en teden, 11. decembra. Vendar pa vam ni treba hiteti v trgovino po zaloge hrane, vode ali toaletnega papirja. Asteroid bo najverjetneje, čeprav bo našemu planetu bližje, kot je bil v zadnjih 20 letih, Zemljo zgrešil.

Nereus je dobil ime po grškem bogu morja in bo od Zemlje oddaljen približno 3,86 milijonov kilometrov, okoli desetkrat toliko, kot je od nas oddaljena Luna. To morda zveni ogromno, toda v kozmičnih merilih je to "nekaj korakov stran".

Nasa že nekaj let spremlja vse objekte, ki se Zemlji približajo na manj kot 193 milijonov kilometrov (200 milijonov milj) in jih označi kot "objekti blizu Zemlji", vse tiste, ki se hitro gibljejo manj kot 4,65 milijonov kilometrov od našega planeta, pa šteje kot "potencialno nevarne". Ko jih tako označijo, astronomi spremljajo vsako odstopanje od njihove izračunane tirnice, ki bi jih lahko usmerilo proti Zemlji. 

Nereus je bil odkrit leta 1982, za pot okoli Sonca porabi skoraj dve leti, našemu planetu pa se približa na vsakih 10 let. Marca leta 2031 in novembra 2051 bo Zemlji še bliže kot letos, leta 2060 pa se nam bo približal na zelo nevarno trikratno razdaljo do Lune.

Upamo lahko, da ga ne zdaj ne takrat ne bo kaj toliko zmotilo, da bi začel padati proti površju našega planeta. Zaenkrat namreč nimamo nobenega pravega odgovora na tovrstno grožnjo, ne glede na vse znanstveno-fantastične filme, ki ste jih na to temo morda videli.